Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να “πουλήσουν” τους Κούρδους !

Το τελευταίο επεισόδιο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων φέρει την Ουάσιγκτον να αποδέχεται πλήρως τις τουρκικές θέσεις περί πληγμάτων κατά Κούρδων

Κυριαρχεί πλήρως η αβεβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις, και καλό είναι οι ασχολούμενοι με αυτές να μη θεωρούν τίποτε δεδομένο. Η εναλλαγή του είδους των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, κατά τα τελευταία χρόνια προκαλεί εντύπωση (όπως και μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ελπίζεται δε να μη καταλαμβάνονται από ενθουσιασμό ένιοι διαμορφωτές της πολιτικής στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αποκτήσαμε σταθερό «σύμμαχο» κατά των Τούρκων).

Το τελευταίο επεισόδιο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, φέρει την αμερικανική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρως τις τουρκικές θέσεις περί πληγμάτων κατά των Κούρδων, με αμφισβητούμενο αντάλλαγμα, την χρήση του αεροδρομίου Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ, και τους δήθεν βομβαρδισμούς των Τούρκων κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους.
Προφανώς και δεν είναι ανόητοι οι Αμερικανοί, ώστε να μη γνωρίζουν τα σχέδια των Τούρκων, τα οποία δεν κρύβουν, και δεν είναι άλλα από την προσπάθεια δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης στην Συρία, ώστε να μη έχει και άλλο κουρδικό κράτος στα σύνορά της. Τους οποίους Κούρδους όμως, τους μεν του Ιράκ τους «προστατεύει» το Ισραήλ, τους δε Κούρδους της Συρίας οι ΗΠΑ θεωρούν ως συμμάχους τους στον Αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τι είναι αυτό που άλλαξε την αμερικανική πολιτική; Πράγματι αποφάσισαν να στραφούν κατά του ISIS; Ήρθε στην επιφάνεια κι αυτή η εκδοχή, με τους Αμερικανούς να αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την «πολιτική του χάους» και να ενδιαφέρονται πλέον για σταθερά καθεστώτα.

Θέλω να θυμίσω στους φίλους αναγνώστες, ότι αμέσως μετά την εμφάνιση της «Αραβικής Άνοιξης» είχα αναφερθεί σ’ αυτήν την περίπτωση, απορώντας για την εγκατάλειψη της αμερικανικής πολιτικής των σταθερών καθεστώτων (ανεξαρτήτως πολιτεύματος), ώστε να βρει έδαφος η αμερικανική οικονομική διείσδυση. Είχα εκφράσει μάλιστα την άποψη, ότι η «οικονομία του χάους» βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα, καταλήγοντας στο ότι η «Αραβική Άνοιξη» πρέπει να ήταν δημιούργημα κέντρων ισχυρότερων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επομένως, αν πράγματι οι ΗΠΑ θέλουν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση, τότε ίσως να χρειάζονται τους Τούρκους για τον περιορισμό της ισχύος του Ισλαμικού Κράτους, δημιουργήματος της Δύσης βεβαίως. Με κανένα τρόπο δεν θα επιτρεπόταν στους Τούρκους να ενισχύουν τους τζιχαντιστές, αν δεν ήταν σύμφωνη η Δύση. Κρατάμε επομένως αυτήν την εκδοχή, ελπίζοντας ότι τα γεγονότα θα μας φωτίσουν.

Πριν από αυτό, υπήρξαν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που περιέγραφαν αλλιώς την κατάσταση. Η μάχη στο Κομπάνι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αποτέλεσε  δοκιμασία αντοχής της τουρκικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Δυτικοί, κυρίως, αναλυτές, αλλά και προσωπικότητες, επιμένουν ότι η Τουρκία δεν κάνει το χρέος της, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, κ. Τζόναθαν Σάντζερ, στενός συνεργάτης με πρώην στελέχη της CIA, είχε γράψει πως η Τουρκία του Ερντογάν είναι «καμένο χαρτί για τη Δύση», σε άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ;».

Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει και ο Γάλλος φιλόσοφος κ. Μπερνάρ Ανρί Λεβί σε άρθρο του, στο οποίο αφού καυτηριάζει όλες τις τουρκικές αρνήσεις συνεργασίας με το ΝΑΤΟ (1991, 2003 και σήμερα), αναφέρει πως μετά το Κομπάνι το μέλλον της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι αμφίβολο. Τα ίδια και από τον Βρετανό δημοσιογράφο και ιστορικό, κ. Κόνραντ Μπλάκ, ο οποίος υποστήριξε πως «Αν απειλήσουμε την Τουρκία με έξοδο από το ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε τους δυστυχείς Κούρδους της Τουρκίας, ο Ερντογάν ίσως αποκτήσει ξανά επαφή με τη λογική. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν, οι απειλές αυτές πρέπει να τεθούν».

Σ’ αυτές τις απόψεις απάντησε ο Τούρκος κ. SemihIdiz, με τίτλο άρθρου: «No chance Turkey will be ‘kicked out of NATO’» (Καμία πιθανότητα εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ). Και πράγματι, δεν προβλέπεται εκδίωξη χώρας, παρά μόνον οικειοθελής αποχώρηση. Όμως, το γεγονός ότι γίνεται αυτή η συζήτηση, και παρά το ότι οι ΗΠΑ «κάνουν τα στραβά μάτια» όσο χρειάζονται την γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, καλό θα είναι η διπλωματία μας να έχει πάντα στην επιφάνεια αυτό το θέμα.
Ο Μακεδών

voria.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en