Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

image_print

Με τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ να δίνουν τον αναπτυξιακό τόνο που επιζητά η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να ανοίξει την αυλαία των εργασιών για το πολύ σημαντικό έργο που εκλαμβάνεται από το Μαξίμου ως ο ακρογωνιαίος λίθος για την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 οπότε και θα μεταβεί στον χώρο της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια, στις 12:45, θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι. Στις 15:00 ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην κεντρική εκδήλωση και θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής στον Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή των εγκαινίων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP θα μετάσχει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία), των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου και της Βουλγαρίας.

Τελευταίες πινελιές στον κόφτη

Την ίδια ώρα ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «πυρετός» για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου στο Eurogroup της Δευτέρας να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση, με τη συζήτηση για το χρέος να παραμένει επί του παρόντος σε επίπεδο «οδικού χάρτη».

Ως εκ τούτου, τεχνικά κλιμάκια βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» για τον αυτόματο κόφτη δαπανών, με τη συμφωνία να έχει ουσιαστικά κλείσει και να απομένουν μονάχα λεπτομέρειες για την ιεράρχηση των κωδικών από όπου θα περικόπτονται δαπάνες εφόσον χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή. Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο «κόφτης» θα βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της κυβέρνησης και όχι των δανειστών, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις στις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως μετά και τη συμφωνία επαναλάμβαναν τη σιγουριά τους πως δεν πρόκειται να χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» και ότι αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας του καλοκαιριού, απορρίπτοντας εκ νέου τα σενάρια περί «συμπληρωματικού μνημονίου».

Δεδομένου ότι το πολυνομοσχέδιο με τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, Αυτόματος κόφτης, πακέτο έμμεσων φόρων) θα κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, για να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει ατύπως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει τους βουλευτές για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Στο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα διαρροών κατά την ψηφοφορία των σκληρών μέτρων, καθώς η ψήφιση Ασφαλιστικού και Φορολογικού «επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μπετόν», όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «η προοπτική της ανάκαμψης της οικονομίας χαλυβδώνει την πολιτική βούληση των βουλευτών».

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Μαξίμου θέλει να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τη στροφή στην κανονικότητα και τη διακυβέρνηση εκτός των μνημονιακών στεγανών. Ως εκ τούτου, όπως δόθηκαν και οι σχετικές εντολές στο μίνι υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, η «τρόικα» του πρωθυπουργικού γραφείου αναλαμβάνει κιόλας την αξιολόγηση του έργου των υπουργών, προκειμένου μετά και τη διαμόρφωση των εσωκομματικών ισορροπιών στο Συνέδριο (αρχές Ιουλίου πιθανότατα), να έχει ο πρωθυπουργός όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σηκώνει στην ατζέντα τις «καυτές» συνομιλίες

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να συνεχίσει το πρέσινγκ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την αποκάλυψη των νέων διαλόγων γαλάζιων στελεχών με τους κατηγορούμενους για το κύκλωμα εκβιαστών. Τον τόνο αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται για ποινικοποίηση των συνομιλιών καθαυτών, τονίζοντας ωστόσο ότι τα υπέρογκα τιμολόγια προς τα ίδια πρόσωπα και οι… προσβάσεις τους σε κομβικές θέσεις του Δημοσίου αλλά και του κρατικού και κομματικού μηχανισμού, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθιστούν απαραίτητες τις εξηγήσεις προς τους πολίτες. «Η Νέα Δημοκρατία περιμένει να δει πόσο θα σηκώσουμε το θέμα για να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της» σημειώνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για τη «γαλάζια σιωπή», αποδίδοντας την επίθεση με αφορμή το δημοσίευμα για τον πρέσβη της Βενεζουέλας ως προπέτασμα καπνού για το σκάνδαλο με τις συνομιλίες.

Πάντως, αναφορικά με τις φήμες «καρατόμησης» στη Νέα Δημοκρατία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν το βράδυ της Δευτέρας πως «δεν είναι θέμα προσώπων» και πως «κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα αποτελούσε απόδειξη ενοχής, εάν δεν συνοδευθεί από καθαρές εξηγήσεις».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαζαρίδης: Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
image_print

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικής Γλώσσας, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αποκοπή από τις ρίζες μας. Ένα σύγχρονο κράτος αντλεί δύναμη από την ιστορική του συνέχεια και από τις αξίες που το κράτησαν όρθιο μέσα στους αιώνες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελληνική Σημαία είναι το σύμβολο κάτω από το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν γενιές Ελλήνων, που έγινε σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που συγκινεί κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Όποιος σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου δεν φοβάται να προστατεύσει τα σύμβολά της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η ορθόδοξη παράδοση και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού, που κρατά ενωμένο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας λαός που προστατεύει τη γλώσσα του, προστατεύει τη μνήμη του. Και ένας λαός που προστατεύει τη μνήμη του, έχει μέλλον. Αυτές οι προτάσεις κινούνται μακριά από κομματικά πρόσημα, χωρίς να αποκλείουν κανέναν και χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, εκφράζουν ό,τι διαχρονικά ενώνει όλους τους Έλληνες».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται στον συμβολισμό. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια δέσμη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους πιο αξιόπιστου και πιο αποτελεσματικού. Ενός κράτους που ενισχύει τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Που κατοχυρώνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ώστε καμία κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Που συνδέει τη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση και την απόδοση. Που προετοιμάζει τη χώρα απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, ενός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί ενώ «ζητά καθημερινά θεσμικές αλλαγές, όταν ανοίγει η κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας, επιλέγει να σταθεί στο περιθώριο. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές τις προτάσεις υπάρχει κοινός τόπος, αλλά αντί να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης, επέλεξε την ασφάλεια του ΄παρών΄. Όμως, στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «παρών» δεν είναι ουδετερότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Και, δυστυχώς, είναι μια επιλογή που στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να οικοδομήσει από σήμερα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για τις αλλαγές που έχει ανάγκη».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αξιοπιστία, σταθερότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τις αξίες μας, θα ενισχύει τη Δημοκρατία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πατρίδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη. Για εμάς, ο πατριωτισμός δεν είναι σύνθημα. Είναι ευθύνη. Είναι η βούληση να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις όταν το απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου. Σημαίνει να χτίζεις το μέλλον πάνω στις πιο στέρεες βάσεις του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en