Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι εκκρεμότητες και τα μέτωπα «φωτιά» του Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος του μήνα

Μπορεί τα 40άρια και η καλοκαιρινή ραστώνη να έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για έναν μήνα «φωτιά», με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εκκρεμότητες σε πολλά μέτωπα.

Ο Ιούλιος βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα στη χώρα των δράκων σε μία προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και των εξαγωγών για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτά είναι και τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο κατά την επίσκεψη του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που ήρθε στην Αθήνα με πλειάδα γερμανών επενδυτών, όσο από το Πεκίνο λίγο μετά την προσγείωσή του, όπου συνοδεύεται και από 40 επιχειρηματίες προς άγραν εμπορικών συνεργιών.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχουν την ευχέρεια να περιορίσουν τις δυνάμεις τους μονάχα στην στροφή στην ανάπτυξη, την οποία έχει θέσει μαζί με την ανάσχεση της ανεργίας ως μείζον στοίχημα ο Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση για τη «δίκαιη ανάπτυξη» στο μουσείο της Ακρόπολης. Τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά και καλείται η κυβέρνηση να κλείσει είναι ουκ ολίγα, με την κλεψύδρα να αδειάζει στο τέλος του Ιουλίου.

Θεσμικές Πρωτοβουλίες

Με τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους, παραμονή του ορίου εισόδου στη Βουλή 3% και ψήφο στα 17 να έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, στο κυβερνητικό επιτελείο «τρέχουν» για να εξασφαλίσουν τους 200 βουλευτές που θα μπορέσουν με την ψήφο τους να καταστήσουν τον νόμο εφαρμοστέο από τις επόμενες εκλογές. Το στοίχημα μοιάζει να είναι δύσκολο, γεγονός που αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ακατόρθωτο».

Έτσι, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις συμμαχίες που δημιουργούνται με την πρωτοβουλία για τον εκλογικό, αφού η ψήφισή του θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Με μοναδικό σίγουρο σύμμαχο εκτός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την Ένωση Κεντρώων, το Μαξίμου εντείνει τις πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που ωστόσο φαίνεται ότι έχει επιλέξει να συμπαραταχθεί ξεκάθαρα με τη ΝΔ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ενώ το ΠΑΣΟΚ διέρρεε ότι θα στηρίξει το σχέδιο νόμου, ελέω “βενιζελικού” μπλοκ σύρεται προς την καταψήφιση».

Οι πιέσεις ωστόσο προς τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να κλιμακωθούν κατακόρυφα από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή, καθώς θα κληθούν να υπερασπιστούν μία «γραμμή» που είναι ενάντια τόσο στην εκλογική δικαιοσύνη όσο και το εκάστοτε αμιγώς κομματικό συμφέρον.

Σε παράλληλο ταμπλό στις 21 Ιουλίου αναμένονται και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, οι οποίες θα πυροδοτήσουν νέο ανακάτεμα στην πολιτική τράπουλα.

Προοδευτικό Μέτωπο

Την ίδια ώρα σε διεθνές επίπεδο, με το Brexit να αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων για τους Ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πάνω στις υπάρχουσες από το 2015 «υποδομές» συμμαχιών, προκειμένου να δημιουργηθούν αναχώματα απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για αυτό τον λόγο και μείζον ερώτημα, το οποίο απασχόλησε ως επί το πλείστον και την Σύνοδο Κορυφής, είναι ποιος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου για την αποχώρηση από την ΕΕ. Στο «προοδευτικό» μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και της σοσιαλδημοκρατίας επιμένουν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Λονδίνου, καθώς τα δύο πρώτα είναι τα πλέον δημοκρατικά νομιμοποιημένα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο φόβος του Μαξίμου, όπως αντίστοιχα και του Παρισιού, της Ρώμης, της Λισαβόνας και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών, τότε ουσιαστικά όλο το «παιχνίδι» θα ελέγχεται από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιουλίου, θα δώσει το παρόν στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων στο Παρίσι, ως προσκεκλημένος του Φρανσουά Ολάντ. Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα για τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες εκλαμβάνεται ως συνδετικός κρίκος με την Ευρωπαϊκή Αριστερά σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και το γερμανικό imperium, με το Μαξίμου να επιχειρεί να αποκομίσει πέραν των συμμαχιών και κέρδη για την οικονομία και το προσφυγικό.

Εκκρεμή σχέδια νόμου

Πέραν τούτων, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν να λιγοστεύει ο χρόνος για τα «δέκα νομοσχέδια για μία νέα αρχή», τα οποία είχε τονίσει το υπουργικό συμβούλιο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να δοθεί ένα σαφές αριστερό πρόσημο στην ασκούμενη πολιτική και να σηματοδοτήσει την απαγκίστρωση από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Μέχρι στιγμής έχει ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αυτή την εβδομάδα έρχεται στη Βουλή ο εκλογικός. Ωστόσο, εκκρεμούν σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από το κυβερνητικό επιτελείο πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Προσεχώς αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την τόνωση των δημοσίων εσόδων (πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές, πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών, οικειοθελής αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων).

Προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Τέλος, στο Μαξίμου είναι έκδηλη η αγωνία τόσο για την έγκαιρη υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων όσο και για τη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία αιχμή του δόρατος είναι τα εργασιακά. Μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν οι επανειλημμένες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις «παράλογες απαιτήσεις μερίδας των δανειστών» για τα εργασιακά, με το Μαξίμου να επιχειρεί να στήσει ήδη αναχώματα ενόψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ενδεικτική του κλίματος αγωνίας που επικρατεί για τα προαπαιτούμενα είναι και η επιστολή Τσακαλώτου στους επικεφαλής των Θεσμών, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για προσκόμματα από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων που δημιουργούν καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ | Περνάει τον πήχη του 33% η ΝΔ, στο Κέντρο η μάχη για τους αναποφάσιστους

Στο όριο του πήχη τον οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η εκλογική απήχηση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία έξι εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αναπτύσσει δυναμική που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ποσοστό αντίστοιχο με το 33,12% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην προ πενταετίας ανάλογη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και σε αδρές γραμμές και με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ οι υφιστάμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου παραμένουν αμετάβλητοι, ωστόσο, όπως προοιωνίζονται τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για το «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

PINAKAS2

Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων που διερεύνησαν οι αναλυτές της εταιρείας μετρήσεων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί -κι αυτή τη φορά- για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

poll-1

Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς εμφανίζονται μεν με ενισχυμένη απήχηση, πλην όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο διακύβευμα της δικής τους προεκλογικής καμπάνιας θα είναι πιθανότατα η διεκδίκηση του 2,2% του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να συντάσσεται με τον σχηματισμό Σπαρτιάτες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέληξε ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc κέρδισε μία μονάδα και έφτασε στο 30,6%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον επόμενο στην κατάταξη αντίπαλό της. Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες την απήχησή του κατά το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% πέρασε καθαρά δεύτερος, πλην όμως απέχει σημαντικά από τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που έχει θέσει ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης.

poll-2
poll-3
Ο Βελόπουλος

Πτωτικά, στον αντίποδα, εξακολουθεί να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ που απώλεσε 4 εκατοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση αν δεν ανακοπεί η τάση ανόδου που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία κέρδισε 3 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί -μαζί με τη Φωνή Λογικής- να συμμετάσχει στη λεία των ψήφων των Σπαρτιατών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ανώτατη τιμή την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που είναι το 11,1%, είναι μεγαλύτερη από την κατώτατη τιμή του 10%, όπου υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθεί η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την εκτίμηση της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών της ψηφοφόρων σε ποσοστό 69,2%, αναμένεται να βρεθεί στο 33,4%, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με συσπείρωση της τάξης του 52,8%, ανεβαίνει στο 14,7%, που υπολείπεται σαφώς τόσο από το 17,83% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο, πολύ περισσότερο, από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Για το ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 11,4%, που είναι πολύ κοντά στο 11,84% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά μεγαλύτερο από το 7,72% που είχε η Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κερδισμένοι της αναμέτρησης θα είναι η Ελληνική Λύση, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ, που υπολογίζεται να φτάσει στο 8,5%, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φτάσει στο 5,3%.

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από το όριο του 3%, κινείται η Νίκη, που υπολογίζεται να φτάσει στο 3,4%, και είναι το έβδομο και τελευταίο που περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μπορεί να ελπίζει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Κάτω από τον ίδιο πήχη φαίνεται να περνούν η Νέα Αριστερά με 2,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,7%.

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12,9% και για το ΠΑΣΟΚ 10,9%. Επονται η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και ένας στους 11 (10,9%) απαντά ότι δεν νιώθει κοντά σε κάποιο κόμμα.

poll-4

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ανδρουλάκης

Προωθητικά για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φαίνεται να λειτουργεί και το crash test μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σε δημοφιλία και αποσπά πολύ μεγάλο προβάδισμα στην έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (42,3%) και το μικρότερο στις αρνητικές γνώμες (57%) ανάμεσα στους 10 ηγέτες ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων που μέτρησε η Marc.

Στη δεύτερη θέση (με 35,9%) κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 33,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση (27%) του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη (26,9%) αλλά και από τον Στέφανο Κασσελάκη (25,9%). Χαμηλότερα κινούνται ο Κυριάκος Βελόπουλος (25%), ο Αλέξης Χαρίτσης (20,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (12,8%) και ο Βασίλης Στίγκας (7,5%).

Το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού διευρύνεται σημαντικά όταν καλούνται οι πολίτες να υποδείξουν τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Το 37,6% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 1,3%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1% και ο Βασίλης Στίγκας με 0,4%.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στην κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομείται χάρη και στην απήχηση που βρίσκει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Με βάση την ψήφο που έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται το 78% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 17,9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 8,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι στο 38,1% και από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ εμπιστοσύνη στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζει το 38,3%. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 75,5% των κεντροδεξιών, του 59,5% των δεξιών και προηγείται με 38,8% στους κεντρώους, στους οποίους η προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη περιορίζεται στο 8,9%, στον κ. Βελόπουλο στο 8,3% και στον κ. Κασσελάκη στο 7,4%.

poll-5
poll-6

Αντέχει η κυβέρνηση

Σε φάση ανάκαμψης της εικόνας της στην κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται και η κυβέρνηση, η οποία βελτιώνει ελαφρώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

Η ανατροπή, εξάλλου, που καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη για το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Ενώ τον προηγούμενο μήνα η διαφορά υπέρ της Κουμουνδούρου ήταν μικρή, αφού το 12,6% είχε υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,7% το ΠΑΣΟΚ, στη νέα μέτρηση η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε, καθώς πιο ουσιαστική θεωρεί την αντιπολίτευση από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη το 15,6% έναντι του 12,7% που πιστεύει το ίδιο για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υπουργικό συμβούλιο | Συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό

Στις 11:00, αύριο Δευτέρα, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

Παρουσίαση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας,

Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη Σύμβαση Δωρεάς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους των Σπυρίδωνα και Ντόροθυ Λάτση της εκπόνησης μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού 2023/2411 σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων,

Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκη για την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.
protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνεχίζονται οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών σε περιοχές της Ελλάδας ενόψει Ευρωεκλογών

Ακρίβεια και τραγωδία των Τεμπών βάζουν όλο και μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, 43 ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες, με τον πρωθυπουργό να στέλνει νέα μηνύματα για αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας και τον Στέφανο Κασσελάκη να δεσμεύεται από τη Χίο για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιπες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en