Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων «σκοτώνουν» τα περίπτερα

Στην Κομοτηνή οι περιπτεριούχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο «Βουλγαρία». «Οι αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων βλάπτουν σοβαρά το επάγγελμα του περιπτεριούχου». Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων που βλέπουν το τζίρο τους να βαίνει συνεχώς μειούμενος και την κατάσταση να χειροτερεύει μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων και των καπνικών προϊόντων. 

Ήδη όσοι είναι καπνιστές έχουν αντιληφθεί μία αύξηση της τάξης των 20-30 λεπτών στις τιμές των πακέτων (ανάλογα με τη μάρκα), όμως αυτή είναι μόνο η πρώτη δόση. Μέχρι το τέλος του χρόνου τα συσκευασμένα τσιγάρα θα ακριβύνουν άλλο τόσο. Αυτό ήταν μία απόφαση των εταιρειών παραγωγής και διάθεσης καπνικών προϊόντων, οι οποίες αναγκάζονται να ανεβάσουν την τιμή λόγω του νέου φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύσει από 1/1/2017. Ωστόσο επιλέχθηκε η λύση της βαθμηδόν αύξησης για να είναι πιο ήπια η μετάβαση στη νέα τιμή. 
Σχολιάζοντας την κατάσταση οι περιπτεριούχοι της Κομοτηνής κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για επερχόμενο αφανισμό του κλάδου τους. «Ήδη ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αυξάνεται η τιμή σε ένα προϊόν που καταναλώνει τόσος πολύς κόσμος. Ξέρετε, το τσιγάρο είναι απαραίτητο στον Έλληνα, καλώς ή κακώς. Εδώ, στις γιορτές και τις αργίες πρώτα ρωτούν αν θα είναι ανοιχτό το περίπτερο και μετά αν θα είναι ανοιχτός ο φούρνος για να πάρουν ψωμί» λέει στον «Χ» ιδιοκτήτης περιπτέρου της Κομοτηνής που βλέπει τα έσοδα του να συρρικνώνονται και δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να κλείσει τη μικρή του επιχείρηση και να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. «Ο κόσμος νομίζει ότι επειδή αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων, αυξάνονται και τα κέρδη μας» λέει άλλος περιπτεριούχος και συμπληρώνει «δεν είναι καθόλου έτσι. Οι τιμές των τσιγάρων ανεβαίνουν, αλλά εμείς τελικά κερδίζουμε λιγότερα για δύο λόγους: πρώτον γιατί η αύξηση της τιμής έχει μειώσει την κατανάλωση και δεύτερον γιατί έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του κέρδους μας ανά πακέτο και έχει αυξηθεί πολύ η φορολογία». 
Πέρα από τον οικονομικό παράγοντα που είναι και ο πλέον σημαντικός, οι περιπτεριούχοι παρατηρούν ότι μεγάλο ρόλο στην συμπεριφορά του καταναλωτή παίζει και ο «συναισθηματικός». Φέρνουν ως παράδειγμα τα λεγόμενα «στριφτά» τσιγάρα, καθώς ο καπνός αυξήθηκε σημαντικά μεν, αλλά υπάρχει μία διαφορά: μέχρι πρότινος ο καπνός διετίθετο σε συσκευασίες των 15 και 20 γρ με τιμές περίπου στα 3.5 € και 4.5 € αντίστοιχα. Με τα νέα δεδομένα ο καπνός στοιχίζει 6.70 – 6.80 € αλλά διατίθεται αποκλειστικά σε συσκευασίες των 30 γρ. «Με λίγα λόγια ο καπνιστής κάνει τα ίδια έξοδα. Εκεί που αγόραζε για παράδειγμα έναν καπνό την ημέρα προς 3.40 €, τώρα αγοράζει έναν καπνό ανά δύο ημέρες προς 6.70 €. Όμως, ξέρετε μόλις λέω την καινούργια τιμή, ορισμένοι πελάτες γυρίζουν την πλάτη και φεύγουν χωρίς να το καταλαβαίνουν αυτό που σας είπα», λέει περιπτεριούχος και επιμένει ότι οι αυξήσεις ειδικά στα στριφτά τσιγάρα επιβαρύνουν κυρίως τους εμπόρους και πολύ λιγότερο τους καταναλωτές.
ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ… ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ  
Πέρα από το γενικό πλαίσιο που αφορά όλους τους περιπτεριούχους, οι επαγγελματίες του κλάδου στην Κομοτηνή έχουν να αντιμετωπίσουν και μία ακόμη δυσκολία που έχει να κάνει με τη Βουλγαρία. Και μάλιστα για δύο διαφορετικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο των τσιγάρων που παρατηρείται σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, άρα και στη Ροδόπη. Παρά τις συνεχείς επιτυχίες των διωκτικών αρχών, τις συλλήψεις και τις κατασχέσεις, παράνομα τσιγάρα διακινούνται συνεχώς. Ο άλλος λόγος όμως είναι «νόμιμος», αφού πολλοί Κομοτηναίοι πετάγονται για τσιγάρα στη γειτονική χώρα. 
Με μία μίνι βόλτα στη γειτονική χώρα προμηθεύονται τσιγάρα μαζικά από τα εκεί περίπτερα/σημεία πώλησης. Αυτά τα τσιγάρα είναι μεν νόμιμα, αλλά οι φόροι τους αποδίδονται στο βουλγαρικό και όχι στο ελληνικό κράτος και φυσικά αυτές οι κινήσεις στερούν μεροκάματο από τους Κομοτηναίους περιπτεριούχους.
«Δεν ξέρετε ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για ενοικίαση περιπτέρων;» λέει περιπτεριούχος στον «Χ» και δυστυχώς η ιστορία τον επιβεβαιώνει, αφού εδώ και μήνες ο Δήμος Κομοτηνής επιχειρεί να δημοπρατήσει άδειες περιπτέρων και δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι. Μάλιστα σε περυσινό διαγωνισμό για κεντρικότατο περίπτερο είχαν συμμετάσχει μόλις δύο ενδιαφερόμενοι. 
ΠΩΛΟΥΝ «ΧΥΜΑ» ΤΣΙΓΑΡΑ
«Βλέπετε αυτά τα πακέτα;» λέει ο περιπτεριούχος «είναι χύμα τσιγάρα». Και εξηγεί: «Έχω πελάτες που μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα. Έτσι, ανοίγω το πακέτο και τους δίνω χύμα τσιγάρα προς είκοσι – εικοσιδύο λεπτά το ένα. Διαιρώ την τιμή του πακέτου με τον αριθμό των τσιγάρων και τους λέω πόσο κάνει». Μπορεί η συγκεκριμένη πρακτική να μην είναι πάγια σε όλα τα περίπτερα, σίγουρα όμως δεν είναι μεμονωμένη. Συμβαίνει σε πολλά περίπτερα και κάτι που συμβαίνει σε όλα πλέον είναι η έρευνα αγοράς. Δηλαδή οι πελάτες ρωτούν τιμές αναζητώντας το πιο φτηνό τσιγάρο και αδιαφορώντας για τη μάρκα. Τους αρκεί να μπορούν να το αγοράσουν. 
Όσο για τις ‘σοκαριστικές’ φωτογραφίες και τα αυστηρά μηνύματα στα πακέτα των τσιγάρων και τις συσκευασίες του καπνού, αυτές έπαιξαν πολύ μικρό ρόλο στην διακύμανση της κατανάλωσης, αφού αυτή είχε ούτως ή άλλως επηρεαστεί αρνητικά λόγω της τιμής των καπνικών προϊόντων και της κρίσης γενικότερα. 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en