Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και επιτόκια «βαρίδι» για 4 στους 5 Ευρωπαίους

Αδυναμία εκπλήρωσης των πάγιων υποχρεώσεών τους ή αποταμίευσης χρημάτων τον επόμενο χρόνο εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια και επιτόκια δηλώνουν τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους, με την ανησυχία να είναι περισσότερο έκδηλη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τις γυναίκες.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Intrum, οι αυξήσεις στο… ράφι φαίνεται πως αποτελούν τη βασική πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 82%, ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις σε καύσιμα – ενέργεια και επιτόκια, με ποσοστά 80% και 58% αντίστοιχα. Τη λίστα συμπληρώνουν οι φόβοι για:

• Απώλεια της εργασίας: 46%.
• Νέους περιορισμούς (lockdowns): 45%.
• Λόγους υγείας που εμποδίζουν την εργασία: 43%.
• Αρνητικά επιτόκια στη χώρα: 43%.
• Απώλεια της εργασίας του συνεταίρου/συντρόφου: 39%.
• Πτώση της αξίας του σπιτιού ή άλλων περιουσιακών στοιχείων: 37%.

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων/ενέργειας είναι αναμφίβολα οι κύριες ανησυχίες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε αυτά τα απαραίτητα αγαθά. Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα ξοδεύουν περίπου το 70% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα και κόστος στέγασης έναντι 35% εκείνων με μεσαία εισοδήματα», τονίζει η Anna Zabrodzka – Averianov, ανώτερη οικονομολόγος της Intrum.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ραγδαία αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας – με ετήσιο ρυθμό 42% – έχει ασκήσει σημαντική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο αντίκτυπος οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να εφαρμόσουν διαφορετικές πολιτικές. Όπως σημειώνει το Bruegel, ένα think-tank με έδρα τις Βρυξέλλες, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Προηγείται η Γερμανία, η οποία έχει ξοδέψει περίπου 60,2 δισ. δολάρια, περίπου 1,7% του ΑΕΠ. «Τα πακέτα στήριξης, ωστόσο, έχουν πληθωριστικό χαρακτήρα, επομένως, το πεδίο εφαρμογής τους πρέπει να είναι καλά στοχευμένο, προκειμένου να βοηθήσουν ιδιαίτερα τα περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να εμποδίζουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό», σημειώνει η Zabrodzka – Averianov.

Στην Ελλάδα, πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, η κυβέρνηση έχει δώσει το 2,3% του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%.

Όσον αφορά στα επιτόκια, η αύξησή τους θεωρείται πιο ανησυχητική από το ρίσκο να χάσει κάποιος τη δουλειά του. «Κοιτάζοντας την Ευρώπη, με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μία σημαντική μείωση στα ποσοστά ανεργίας. Έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από το 2014, ‘αγγίζοντας’ περίπου το 6%, ενώ συνέχισε να μειώνεται και εφέτος. Καθώς η Ευρώπη, ωστόσο, εισέρχεται σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης και πιθανής ύφεσης, το επίμαχο ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά σε 6,5% το 2023.

Ορισμένοι τομείς, ιδίως η τεχνολογία, έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει το εργατικό δυναμικό, προς το παρόν κυρίως στις ΗΠΑ αλλά η πίεση υπάρχει και στην Ευρώπη», σημειώνεται στην έρευνα και προστίθεται: «Στο μεταξύ, τα επιτόκια αυξήθηκαν γρήγορα. Τα τελευταία τρίμηνα, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αυξήσει δραματικά τα επιτόκιά τους για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού πληθωρισμού, γεγονός που έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε ορατή αύξηση του χρέους των νοικοκυριών, σε μεγάλο βαθμό λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και της ισχυρής ζήτησης κατοικιών, υποστηριζόμενη και από την αύξηση του εισοδήματος και τη χαμηλή ανεργία. Ενώ ένα υψηλό μερίδιο στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου θωρακίζει τα νοικοκυριά σε πολλές χώρες από τον άμεσο αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν κυρίως στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθιστώντας τα νοικοκυριά πιο ευάλωτα σε ένα απότομο άλμα στα επιτόκια».

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η Ελλάδα, δεδομένου ότι παρά τη στροφή των τραπεζών σε σταθερά προιόντα τα τελευταία χρόνια, το 90% των στεγαστικών δανείων αφορούν σε κυμαινόμενα επιτόκια.

Η γενιά Χ η πιο απαισιόδοξη

Περίπου 6 στους 10 Ευρωπαίους δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με πριν από 12 μήνες. Τη χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφανίζει η γενιά Χ (45-54 ετών) σε ποσοστό 62%, με τη γενιά Z (ηλικίας 18-21 ετών) να είναι στο άλλο άκρο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναλάβει τη δική τους οικονομική ευθύνη, υποδηλώνοντας, επίσης, χαμηλότερα χρέη, ενώ δεν βιώνουν τα ίδια επίπεδα οικονομικής δυσπραγίας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en