ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς στη «φαρέτρα» Τσίπρα στο Συνέδριο

Απειλή κοινωνικής έκρηξης επικρέμαται πάνω από το Μαξίμου.

Με σαφή δείγματα των προθέσεων για ασπίδα προστασίας στην πρώτη κατοικία έναντι οφειλών στο Δημόσιο και άνοιγμα σε όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην πρώτη ημέρα του κρίσιμου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Δύο κομβικά ζητήματα που θα απασχολήσουν εκτενώς και το συνεδριακό διάλογο, με το πρώτο – αυτό των πλειστηριασμών – να αποτελεί συνάμα και εν δυνάμει παγίδα θανάτου για την κυβέρνηση αποκρυσταλλώνονται λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανοίξει την αυλαία του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτου με το κόμμα της Αριστεράς να βρίσκεται στη φθοροποιό κυβερνητική εξουσία.

Από τη μία η επικίνδυνη δυναμική που ενέχει το θέμα των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς αγγίζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξεως, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση για επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη» αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της κοινωνικής πολιτικής που επιδιώκει να ασκήσει η κυβέρνηση μέσα στα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια. Παράλληλα, η σύσταση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που αποφασίστηκε από το ΚΥΣΟΙΠ εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα «ξεφουσκώσει» το μπαλόνι των πλειστηριασμών προσφέροντας διέξοδο στη μεγάλη πλειοψηφία όσων απειλούνται.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού εγκαλούν τη ΝΔ για το θέμα, κάνοντας λόγο για πανικό, που απορρέει από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, με δεδομένο ότι η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προστατεύεται ήδη σε συντριπτικό ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2015».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ΝΔ τώρα κόπτεται για τους πλειστηριασμούς ενώ «με το ιστορικό email Χαρδούβελη είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση κάθε προστασίας, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες» ενώ υπενθυμίζουν ότι όταν η κυβέρνηση μαχόταν στη διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η Πειραιώς πίεζε «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση».

Η χρονική συγκυρία των επιλογών αυτών δεν είναι τυχαία, καθώς πέραν της απειλής της κοινωνικής έκρηξης που επικρέμαται πάνω από το Μαξίμου με αφορμή τους πλειστηριασμούς, το εν λόγω μέτρο θα βρίσκεται πλέον στη φαρέτρα του πρωθυπουργού στον εσωκομματικό διάλογο, όπου δεδομένο θεωρείται ότι αρκετοί θα είναι οι σύνεδροι που θα θελήσουν να τραβήξουν το κυβερνητικό επιτελείο από το «αριστερό μανίκι».

Γεγονός η επιστροφή Κουβέλη στο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη το δεύτερο θέμα που βρίσκεται σε εξέχουσα θέση στην ατζέντα του πρωθυπουργού και αναμένεται να απασχολήσει έντονα τον εσωκομματικό διάλογο είναι το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις. Η επίσημη προσχώρηση του Φώτη Κουβέλη στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή επισημοποιήθηκε από την απόφαση της διάσκεψης μελών και φίλων της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς θέτει τις βάσεις για το κάλεσμα που θα απευθύνει σε όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ κατά την ομιλία του ενώπιον περισσοτέρων από 2.000 συνέδρων.

Κεντρικό σύνθημα του πρωθυπουργού που όπως έχει υπογραμμίσει σε ανύποπτο χρόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της απλής αναλογικής προσδοκά το πέρασμα από την εποχή του δικομματισμού στην εποχή του γόνιμου διπολισμού, θα είναι η αποτροπή της παλινόρθωσης της Δεξιάς, μήνυμα που έστειλε και ο Φώτης Κουβέλης στην αναγγελία επιστροφής του στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version