Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποδείξεις δεν χτίζουν αφορολόγητο

image_print

Μην μαζεύεται άδικα χάρινες αποδείξεις, δεν έχουν καμιά …αξία. Τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων βάζει, με απόφασή του ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να κρατούν τις αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για να χτίζουν το αφορολόγητο.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο -μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κρατούν τις αποδείξεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες τους που μετρούν στο αφορολόγητο θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από την μηνιαία statement των τραπεζών που αφορούν στην κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (πχ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (πχ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:

* 10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

* 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

* 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Οι προθεσμίες

Φοιτητές έξω από πανεπιστήμιο για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
image_print

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026.

Πού υποβάλλεται η αίτηση

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας για το στεγαστικό επίδομα.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα, οι αιτούντες χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, δηλαδή το όνομα χρήστη και τον κωδικό που έχουν λάβει από την ΑΑΔΕ.

Η δήλωση της Σοφίας Ζαχαράκη

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι το στεγαστικό κόστος αποτελεί σημαντική πρόκληση για πολλές οικογένειες.

Όπως ανέφερε, η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους αποτελεί ουσιαστικό μέτρο φοιτητικής μέριμνας και συμβάλλει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών σπουδών.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ανακαίνιση και δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών, με στόχο έως το 2030 να διπλασιαστεί η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών.

Στήριξη για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι η έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων ενισχύει έμπρακτα τη φοιτητική μέριμνα.

Όπως επισήμανε, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος, η ενίσχυση του επιδόματος και οι πρωτοβουλίες για νέες φοιτητικές εστίες δείχνουν ότι η πολιτεία στηρίζει τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή τους κατοικία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους εντός της προθεσμίας και να ελέγξουν προσεκτικά τα στοιχεία που καταχωρούν στην πλατφόρμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία χορήγησης περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Έρχεται περαιτέρω πτώση στη βενζίνη – Έλεγχοι για τις τιμές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μιλά για τιμές καυσίμων και ακρίβεια
image_print

Περαιτέρω πτώση στις τιμές της βενζίνης

Στο κόστος ζωής και στις τιμές των καυσίμων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω πτώση στην τιμή της βενζίνης στην αντλία, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί του κράτους θα παρακολουθούν την αγορά, ώστε οι μειώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου να περάσουν και στις τιμές της βενζίνης και του diesel.

Όπως ανέφερε, η πορεία των καυσίμων πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς τιμές, λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή χρονική καθυστέρηση που υπάρχει μέχρι να φανεί η μείωση στην αντλία.

Πάγωμα τιμών για δύο μήνες

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για συναντίληψη μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, με στόχο να παραμείνουν σταθερές οι τιμές το επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων από τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να υψώνει ρεαλιστικά αναχώματα για την προστασία των νοικοκυριών.

Αναφορά στο κυβερνητικό έργο

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εξάμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας μέτρα όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η ενίσχυση των 150 ευρώ για κάθε παιδί, το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η επιστροφή ενοικίου που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, την πρόοδο στο Κτηματολόγιο, την ψηφιακή δικογραφία και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου από τη σφοδρή καταιγίδα

image_print

Άμεση καταγραφή των καταστροφών και γρήγορες αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τον Νομό Καβάλας, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες καταστροφές στον κάμπο του Νέστου. Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφηκε στην περιοχή του Ποντολιβάδου και Ερατεινού όπου οι θυελλώδεις άνεμοι και τα έντονα καθοδικά ρεύματα της καταιγίδας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, κυρίως σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλιανθού.

Οι παραγωγοί περιγράφουν την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα το εισόδημά τους.

Οι αγρότες ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Όπως επισημαίνουν, η ταχεία ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων είναι κρίσιμη, καθώς οι ζημιές έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων καλλιεργητικών εξόδων και δημιουργούν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en