ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απειλές της Τουρκίας για το προσφυγικό, φοβίζουν την Αθήνα

Φόβοι ότι η σφοδρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία, θα έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στο μείζον θέμα του προσφυγικού, υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ανησυχούν για τις επιπτώσεις του «πολέμου» ΕΕ-Αγκυρας, εκτιμώντας ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι πιθανόν να προχωρήσει σε… αντίποινα, διαλύοντας επί της ουσίας τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα, η οποία θα ερχόταν αντιμέτωπη με νέες ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, προερχόμενες κυρίως από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Το εν λόγω σενάριο, δεν απέχει παρασάγγας από την… πραγματικότητα και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Κάθε άλλο μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομάρ Τσελίκ, ο οποίος «απείλησε» την Ευρώπη με… επανεκτίμηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

«Εχει έρθει ο καιρός για να επανεκτιμήσει η Τουρκία τη μεταναστευτική συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει γίνει σαφές ότι η Ένωση δεν θα τηρήσει μια δίκαιη στάση όσον αφορά την υπόσχεσή της να παραχωρήσει στους Τούρκους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση εισόδου»», δήλωσε στο Reuters ο Τούρκος υπουργός, δίνοντας ξεκάθαρα το «στίγμα» πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η Άγκυρα. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version