Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης το 2017

Νέο «καθεστώς» ορίων ηλικίας θα ισχύσει για 150.000 ασφαλισμένους που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2017. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιβάρυνση ξεκινάει από τους 3 μήνες και φτάνει τους 21 και «χτυπάει» ιδιαίτερα τις μητέρες ανηλίκων και όσους έβγαιναν με μειωμένη σύνταξη πριν τα 62.

Όπως αναφέρει το «Εθνος», οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για όσους ασφαλισμένους είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει ενιαίο καθεστώς και πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (ή εναλλακτικά στα 62 με 40 έτη ασφάλισης). Με το νέο σύστημα -που είναι ήδη σε ισχύ- η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται άμεσα με το παλαιό όριο. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που πιάνουν εντός του 2017 το όριο που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο, θα δουν πώς διαμορφώνεται η νέα ηλικία συνταξιοδότησης και θα αποχωρήσουν όποτε τη συμπληρώσουν. 

Προσοχή, καθώς αν το παλαιό όριο συμπληρώνεται από το 2018 και μετά, ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις, καθώς αυξάνεται περαιτέρω η ηλικία συνταξιοδότησης. 

Συνολικά, 27 συνταξιοδοτικές διατάξεις αλλάζουν τη νέα χρονιά και οδηγούν σε παράταση του εργάσιμου βίου. Οι 14 από αυτές τις διατάξεις εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ενώ αντιθέτως στον ΟΑΕΕ το πλαίσιο συνταξιοδότησης είναι ήδη αυστηρό και δεν υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές. 

Για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν πλασματικά έτη, όπως ο στρατός και οι σπουδές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς επιβάλλεται «πέναλτι» που οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη (το ποσοστό της μείωσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, με το πόσα χρόνια νωρίτερα γίνεται η έξοδος).

Στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, τέσσερις είναι οι βασικές διατάξεις για την έξοδο στη σύνταξη το 2017. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

1 Mητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 -που μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 50- εφόσον συμπληρώνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους το 2017 θα φύγουν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών.

2 Mητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού το 2011 που μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 52, εφόσον συμπληρώνουν το 52ο έτος της ηλικίας τους το 2017, θα αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών. 

3 Μητέρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και ανηλικότητα παιδιού το 2012, που μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη στα 55, εφόσον συμπληρώνουν όριο το 2017, θα φύγουν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.

4 Ανδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1983 μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο εφόσον συμπληρώνουν την 35ετία το 2017, θα μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 59 ετών και 6 μηνών.

ΟΑΕΕ

Νέα δεδομένα για την 35ετία

Στον ΟΑΕΕ οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη με 35ετία στα 60, εφόσον είχαν συμπληρώσει τα 35 έτη ασφάλισης μέχρι το 2012. Ωστόσο εφόσον συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους το 2017, θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να ανοίξουν την πόρτα 

εξόδου στην ηλικία των 60 ετών και 9 μηνών. 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Σήμερα το απόγευμα θα φτάσει, στο μεταξύ, στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Για το σκοπό αυτό μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, για να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Το Αγιο Φως θα παραλάβει ο κ. Κώτσηρας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει συνάντηση.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στολισμός επιταφίου στους Ιερούς Ναούς της Καβάλας

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαϊου στολίζονται οι επιτάφιοι σε όλους του Ιερούς Ναούς της Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες με τον στολισμό σε κάθε ναό :

Αγία Βαρβάρα

Τίμιος Σταυρός

Άγιος Παύλος

Προφήτης Ηλίας

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en