ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αλλαγές για το «νέο λύκειο» και την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά 2 έτη – μέχρι την γ’ λυκείου, λιγόοτερα μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με περισσότερες ώρες διδασκαλίας, εισαγωγή στις ανώτατες σχολές με βάση το άθροισμα βαθμολογίας ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεις. Αυτές είναι οι κυριότερες μεγάλες αλλαγές που περιλαμβάνει το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο».

Το σχέδιο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.  Σύντομα θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου που θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.

Ειδικά για το λύκειο, η πρόταση περιλαμβάνει την επέκταση, κατά δύο έτη, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς συμπεριλαμβάνονται η α’ και β’ λυκείου, με περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην γ’ λυκείου, σε βάθος διετίας.

Στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευσηπροβλέπεται να γίνεται με βάση τη βαθμολογία των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών. Οι δύο βαθμολογίες θα πολλαπλασιάζονται με κάποιους συντελεστές, οι οποίοι θα καθοριστούν μετά από τη δημόσια διαβούλευση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version