Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αλλαγές για Λύκεια Πανελλαδικές και Πειραματικά Σχολεία

image_print

Στη Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τις Τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα» του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και αφορούν τη ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στις παρακάτω παρεμβάσεις του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά:

– Διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

– Ορίζονται πέντε Επιστημονικά πεδία: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές Επιστήμες, Επιστήμες Ζωής και Υγείας, Επιστήμες της Εκπαίδευσης, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

– Στις Εξετάσεις Εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-16 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες: α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι/ες σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής και β) να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, αν επιλέξουν και ένα 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

– Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

– Κάθε ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού. Το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Με ένα διαφορετικό τέταρτο μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο.

– Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, για το Λύκειο προβλέπονται τα ακόλουθα:

– H επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων για τις Α’ και Β’ τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α’, Β’ και Γ’ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων παύει να ισχύει.

Για τις Α’ και Β’ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α’, Β’ και Γ’ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τους διδάσκοντες το μάθημα.

– Προβλέπεται ότι για την απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Επίσης,

– Επαναφέρονται οι εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης, στα σχολεία και τις οργανικές θέσεις που υπηρετούσαν.

Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. προχωρεί στην επανασύσταση των τομέων και ειδικοτήτων που είχαν καταργηθεί.

Τέλος, στο ίδιο Νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα, για τα Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία:

– Οι σχολικές μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί ως «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία» αποχαρακτηρίζονται και ορίζονται ως «Πειραματικά Σχολεία», εκτός από τις παρακάτω σχολικές μονάδες που ορίζονται ως «Πρότυπα Σχολεία»: α) Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, β) Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, γ) Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, δ) Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, ε) Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, στ) Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ζ) Πρότυπο ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, η) Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων.

– Οι πιλοτικές εφαρμογές των Πειραματικών Σχολείων σχεδιάζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από γνώμη του Ι.Ε.Π., των Πανεπιστημίων ή των ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, καθώς και από τη Δ.Ε.Π.Π.Σ. ή τις ίδιες τις σχολικές μονάδες με στόχο τη συναγωγή συμπερασμάτων αξιοποιήσιμων για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.

Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία.

– Ο όρος «Πρότυπα» αναφέρεται στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουν εκπαιδευτικούς με αυξημένα τυπικά προσόντα και διδακτική εμπειρία και όσον αφορά το μαθητικό δυναμικό αυτών των σχολικών μονάδων, ορίζονται τα κριτήρια και ο τρόπος εισαγωγής των μαθητών και των μαθητριών.

– Τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία μπορεί να συνδέονται με Πειραματικά Δημοτικά, τα οποία επίσης μπορεί να συνδέονται με Πειραματικά γυμνάσια και εκείνα μπορεί να συνδέονται με Πειραματικά Λύκεια. Τα Πρότυπα Γυμνάσια επίσης μπορεί να συνδέονται με Πρότυπα Λύκεια.

– Ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών που μπορεί να εγγραφούν στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ή Πειραματικό Γυμνάσιο ή Πειραματικό Λύκειο είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πειραματικού Νηπιαγωγείου ή Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου ή Πειραματικού Γυμνασίου αντίστοιχα.

– Η εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στα Πειραματικά Σχολεία γίνεται αποκλειστικά με κλήρωση και υπό όρους απόλυτης διαφάνειας. Διαδικασίες κλήρωσης μαθητών και μαθητριών διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση τυχόν κενών θέσεων που προκύψουν στην επόμενη τάξη της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, στην περίπτωση που το σχολείο είναι συνδεδεμένο με σχολείο επόμενης βαθμίδας.

– Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής μαθητών και μαθητριών στα Πρότυπα Γυμνάσια καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., ύστερα από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων και του ΕΠ.Ε.Σ. του σχολείου. Η πλήρωση τυχόν κενών θέσεων στα Πρότυπα Σχολεία στις λοιπές τάξεις πλην της εισαγωγικής γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά οι μαθητές που φοιτούν στην ίδια τάξη.

– Κάθε ενδιαφερόμενος δικαιούται να συμμετέχει στις διαδικασίες επιλογής μίας και μόνο μίας σχολικής μονάδας. Στην περίπτωση των δευτεροβάθμιων σχολικών μονάδων κάθε ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει την αίτηση συμμετοχής του στις διαδικασίες επιλογής είτε σε μία Πειραματική, είτε σε μία Πρότυπη σχολική μονάδα.

– Μεταβατικά, για τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2016-2017 η πλήρωση τυχόν κενών θέσεων στις Β’ και Γ’ τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων τόσο των Πειραματικών όσο και των Προτύπων θα γίνει με εξετάσεις, που θα διενεργηθούν με ευθύνη των σχολικών μονάδων, εκτός εάν η Διοικούσα Επιτροπή μετά από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων και του ΕΠΕΣ του σχολείου ορίσει διαφορετικά.

“Φέρνουμε τροπολογίες με ιδιαίτερο βάρος και πρέπει να προλάβουμε τις απολυτήριες και πανελλήνιες εξετάσεις”, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.

“Είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην κατάθεσή τους σήμερα, για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Αν δεν ψηφιστούν μέχρι τις αρχές Μαΐου, τα παιδιά θα πήγαιναν στα σχολεία αυτά τον Σεπτέμβριο, χωρίς να ξέρουν εάν θα έπρεπε να είχαν περάσει εξετάσεις, ή να είχαν κληρωθεί”, ανέφερε ο κ. Κουράκης, επισημαίνοντας και την ανάγκη “να πάνε τα παιδιά στην Γ’ Λυκείου με ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο οποίο να έχουν την ευχέρεια να προσανατολιστούν εγκαίρως”.

Ο κ. Κουράκης, πρότεινε να οριστεί εμβόλιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων αύριο το πρωί, εκτιμώντας πως το περιεχόμενο των τροπολογιών δεν είναι άγνωστο στα κόμματα, καθώς “ο υπουργός είχε εκθέσει τις προθέσεις του στη συνέντευξη τύπου που έδωσε”.

“Είναι διαβούλευση αυτό; Μας κοροϊδεύετε;” αντέδρασε, λέγοντας, η πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή, Εύη Χριστοφιλοπούλου. “Ο κ. Μπαλτάς ξεκίνησε τις προγραμματικές του δηλώσεις μ’ αυτά και τα τσουβαλιάζετε κυριολεκτικά, χωρίς φορείς, χωρίς δεύτερη ανάγνωση; Δεν λυπάστε τις ίδιες σας τις ιδέες;”, ανέφερε η βουλευτής, για ν’ ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι και των υπολοίπων κομμάτων.

Απαντώντας, ο κ. Κουράκης, δήλωσε πως θα συνεννοηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να δει ποιες από τις τροπολογίες θα μπορούσαν να παραμείνουν στο αθλητικό νομοσχέδιο και ποιες θα έπρεπε να κατατεθούν ξεχωριστά, για να δηλώσει αργότερα, πως οι τροπολογίες αποσύρονται για να επανέλθουν ως νομοσχέδιο που θα συζητηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος, προκειμένου να υπερψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρόσκληση σε επιχειρήσεις της ΑΜΘ για συμμετοχή στην Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Αφίσα της 34ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας 2026, με τις ημερομηνίες 23–27 Σεπτεμβρίου και το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
image_print

Τη δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2026 γνωστοποιεί το Επιμελητήριο Καβάλας.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μέρος μέσω οργανωμένης παρουσίας σε περίπτερο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση του Επιμελητηρίου ως μέλους του ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026 στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης, στα Κοίλα.

Πρόκειται για έναν καθιερωμένο εκθεσιακό θεσμό, με στόχο την προβολή της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της παραγωγικής δραστηριότητας και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των συμμετεχουσών επιχειρήσεων.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Επιμελητήριο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα των Επιμελητηρίων Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρέχεται στις επιχειρήσεις και η δυνατότητα λιανικής πώλησης, ώστε να μπορούν να προωθήσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στο καταναλωτικό κοινό.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026, αποστέλλοντάς την στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@chamberofkavala.gr.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Επιμελητήριο Καβάλας, μέσω της Σούζης Μαυρομμάτη, στο εσωτερικό 4, και της Κωνσταντίνας Αϊβαζίδου, στο εσωτερικό 11.

Αίτηση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν την «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Συμμετοχής» για την 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας 2026.

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία της επιχείρησης, τη δραστηριότητά της και τα στοιχεία του αρμόδιου προσώπου επικοινωνίας. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 στο info@chamberofkavala.gr.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 2026

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελευθερούπολη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη «Λευκή Νύχτα»

Αφίσα της εκδήλωσης «Λευκή Νύχτα» στην Ελευθερούπολη, με την Έλενα Παπαρίζου και πληροφορίες για τη διοργάνωση της 30ής Ιουλίου 2026.
image_print

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ελευθερούπολη Καβάλας, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, λόγω της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων «Λευκή Νύχτα».

Σύμφωνα με την απόφαση, θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Από τις 20:00 της Τετάρτης 29 Ιουλίου έως τις 06:00 της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Φρίξου Παπαχρηστίδη, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης έως τη συμβολή της με την οδό Ιουστινιανού.
  • Από τις 18:00 της Πέμπτης 30 Ιουλίου έως τη 01:00 της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην ίδια οδό, από τη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντίστασης έως τη συμβολή της με την οδό Δήμου Δημάδη.

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω της περιμετρικής οδού, σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων και την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας καλεί τους οδηγούς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών και να προγραμματίζουν έγκαιρα τις μετακινήσεις τους, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Παρέμβαση του Νίκου Πλακιά και ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας

Ο Νίκος Πλακιάς στη διάρκεια της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών
image_print

Ένταση σημειώθηκε τη Δευτέρα (20/7) κατά τη διάρκεια της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όταν ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του στην τραγωδία, αντέδρασε σε τοποθέτηση συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορούμενου στελέχους του ΟΣΕ.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η αντίδραση του Νίκου Πλακιά

Η ένταση εκδηλώθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι τα στελέχη του ΟΣΕ που εκπροσωπεί δεν σχετίζονται με τα αδικήματα που διερευνώνται στην υπόθεση.

Τότε, ο Νίκος Πλακιάς αντέδρασε έντονα από την αίθουσα, λέγοντας:

«Ο δικός σου ήταν άσχετος; Αυτούς εδώ ήρθατε να υπερασπιστείτε;»

Μετά το επεισόδιο, το δικαστήριο διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση, πριν συνεχιστεί η διαδικασία.

Τα αιτήματα της υπεράσπισης

Νωρίτερα, ο ίδιος συνήγορος είχε ζητήσει να κηρυχθεί άκυρο το κλητήριο θέσπισμα, επικαλούμενος αοριστία και αντιφάσεις στο κατηγορητήριο.

Παράλληλα, εκπροσωπώντας και κατηγορούμενη υπάλληλο του ΟΣΕ, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή μετάταξης του σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση καθήκοντος χωρίς ηθικό αυτουργό.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η διαδικασία πρόσληψης και μετάταξης του σταθμάρχη είναι, κατά την άποψή του, ανεξάρτητη από τις πλημμέλειες που του αποδίδονται.

Συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται με την εξέταση των διαδικαστικών ζητημάτων και των αιτημάτων των συνηγόρων, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en