ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι αγορές εξακολουθούν να μην συμφωνούν με την Fed

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο διέλυσε μέρος της αβεβαιότητας που αιωρούνταν πάνω από τις παγκόσμιες αγορές. Δεν έκανε, όμως, και πολλά για να επιλύσει την έντονη διαφωνία μεταξύ της Fed και των επενδυτών σχετικά με το τι ακολουθεί για την κεντρική τράπεζα αλλά και την οικονομία.

Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στις προβλέψεις που δημοσίευσε η Fed μαζί με τη χθεσινή πολύ- αναμενόμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής. Σε μεγάλο βαθμό, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια οικονομία που αναπτύσσεται συνεχώς θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τον στόχο των επιτοκίων σημαντικά κατά το επόμενο έτος ή περίπου τότε: η μέση τιμή των εκτιμήσεών τους για τα επιτόκια στο τέλος του 2016 ήταν 1,375% (αν και ένας από τους αξιωματούχους της Fed προέβλεψε αρνητικό επιτόκιο). Κρίνοντας από τις τιμές στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών. Έως το απόγευμα της Πέμπτης, “έβλεπαν” αύξηση του επιτοκίου έως μόλις το επίπεδο του 0,75%. Το χάσμα μεταξύ των δύο ήταν στην πραγματικότητα λίγο μεγαλύτερο από ό,τι τον Ιούνιο. Το παρακάτω γράφημα είναι ενδεικτικό:

Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, είναι πιο αισιόδοξοι από την Fed. Μεταξύ αυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η μέση πρόβλεψη για το ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2016 διαμορφώνεται στο 2,7%, σε σύγκριση με το 2,3% των αξιωματούχων της Fed. Οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προέρχονται από διάφορους Οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις τράπεζες της Wall Street, αναμένουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί έως το στόχο της Fed του 2% το 2016. Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν πληθωρισμό μόλις 1,7% το 2016.
 
Ακολουθεί μια σειρά γραφημάτων που δείχνουν πώς έχει εξελιχθεί η διάσταση απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό από τις αρχές του 2014 (η σύγκριση δεν είναι τέλεια -η συγκλίνουσα εκτίμηση των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg είναι η μέση τιμή, ενώ για την Fed υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των προβλέψεων, αφαιρουμένων των ακραίων τιμών):

 

Οι διαφωνίες σημαίνουν πως ό,τι και να συμβαίνει, κάποιος πάντα θα αιφνιδιάζεται. Εάν οι προβλέψεις των επενδυτών αποδειχθούν λανθασμένες, οι αγορές ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ μεγαλύτερη αναταραχή ενόσω η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια.

Mark Whitehouse

capital.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version