Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Έλληνες πειθάρχησαν και πέρασαν τον πρώτο κάβο – Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Η Κυριακή του Πάσχα ήταν ένα από τα σημεία–κλειδιά της κυβέρνησης για την επιτυχία των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού. Ολοκληρώνοντας ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τριήμερο -Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο και ανήμερα Πάσχα- κατά το οποίο η αποτελεσματικότητα που θα είχαν τα μέτρα περιορισμού, όπως σημείωναν τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι Έλληνες υπάκουσαν στις εντολές των υπευθύνων και έμειναν στα σπίτια τους, αποφεύγοντας -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- το συνωστισμό περισσότερων των 10 ατόμων σε ένα χώρο. Οι εκκλησίες έμειναν κλειστές στον Επιτάφιο και την Ανάσταση, ενώ από το πρωί της Κυριακής όσοι μπορούσαν να ψήσουν το έκαναν σε στενό οικογενειακό κύκλο, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πλέον, η τήρηση των μέτρων αυτή την εβδομάδα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Θυμίζουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και της λειτουργίας των καταστημάτων προβλέπονται μέχρι τις 27 Απριλίου, όταν και θα κριθεί το καθεστώς που θα ισχύσει στη συνέχεια.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι εφόσον δεν παρατηρηθεί πως η κατάσταση ξεφεύγει, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, τότε θα κλειδώσει η ημερομηνία κατά την οποία θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα». Ως μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για αρχή του σχεδίου μοιάζει η 4η Μαΐου. Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που έχει στο τραπέζι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία εξετάζει πάντα μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την εξαιρετική ομάδα επιστημόνων που διαθέτει στη μάχη κόντρα στον φονικό ιό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα τέλη του Απριλίου η κυβέρνηση θα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε να αρχίσει σταδιακά η διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων. «Η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

«Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε, ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις απ’ όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει, πλέον, μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μία απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα, θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε, πια, αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου, είτε η Δευτέρα 11 Μαΐου δεν πρόκειται να ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας και να βρισκόμαστε σε προ κοροναϊού καταστάσεις.

Με τις μέχρι στιγμής εισηγήσεις που φτάνουν στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απόσυρση των μέτρων θα είναι τμηματική και θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Μαΐου και σίγουρα θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα διμήνου –το λιγότερο–, κάτι που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός μιλώντας για επιστροφή «σε φάσεις και μόνο όταν θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα».

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για το κυβερνητικό επιτελείο αφορά τα σχολεία, τον τουρισμό και τις ευάλωτες ομάδες και είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε άρση δεν θα γίνει οριζόντια. Ούτε καν στην «απελευθέρωση» μετακίνησης του πληθυσμού, από όπου θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι στη χαλάρωση των απαγορεύσεων θα υπάρξουν για μεγάλο διάστημα εξαιρέσεις με ηλικιακό όριο και με νέες προβλέψεις για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ωστόσο, με βάση την υπάρχουσα σκέψη θα εξαιρεθούν από τη χαλάρωση οι πολίτες άνω των 65 ετών, θα δρομολογηθούν ρυθμίσεις ώστε να μην κινδυνεύσουν με συνωστισμό σε σουύπερμάρκετ, τράπεζες ή φαρμακεία.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών που δεν πειθαρχούν στα μέτρα, αλλά διευκρίνισε ότι αν υπάρξει ύφεση στην συμμόρφωση από τους πολίτες εκείνο που διακινδυνεύεται είναι να πάει πιο πίσω η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα.

«Είναι κρίμα όπως είπε να διολισθήσουμε τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, «οδηγός» σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα αναμένεται να είναι τα παραδείγματα των υπόλοιπων χωρών, με τις ελληνικές αρχές να ρίχνουν το βλέμμα τους κυρίως σε Αυστρία και Δανία, καθώς και σε Ιταλία και Ισπανία που επιχειρούν επιστροφή με πιο δειλά βήματα.

Στις δύο πρώτες χώρες, η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε. Έτσι στα τέλη της επόμενη εβδομάδας, όταν θα κλειδώνουν οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα έχει περάσει ο απαιτούμενος καιρός ώστε να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις παραπάνω χώρες και πως αντιδρούν στην άρση των μέτρων.

Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος γίνεται κατανοητή εφόσον ρίξουμε μια ματιά στις υπόλοιπες χώρες, κυρίως της Ευρώπης. Την ώρα που χώρες ανακοινώνουν διαβουλεύσεις για την επάνοδο, ανάμεσά τους η Γερμανία, η οποία διατηρούσε ως τώρα τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις, άλλες κλείνουν άρον άρον την κουβέντα, όπως η Γαλλία που παράτεινε το lockdown ως τις 11 Μαΐου.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου, πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά ώστε να είναι πιο εύκολη η διαχείριση εισόδου και στην συνέχεια θα λειτουργήσουν τα μεγαλύτερα. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η πρόσβαση στα καταστήματα θα είναι ελεγχόμενη και θα γίνεται όπως συμβαίνει τώρα στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού.

Αργότερα, αναμένεται να ανοίξουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, ενώ στη συνέχεια σειρά θα πάρουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ.

Ακόμα οι μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες το φετινό καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου, ενώ από το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου και εφόσον το πρώτο κύμα άρσης των μέτρων πάει καλά ενδέχεται να επιτρέπονται εκδηλώσεις πάνω από 50 άτομα, αλλά όχι με πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

«Η ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Αυτό που λέμε είναι ότι πάμε σταδιακά. Κερδίσαμε μία μάχη στην υγειονομική κρίση. Με το σχέδιο που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα σκοπός είναι με τη βοήθεια όλων, να κερδίσουμε τελικά και τον πόλεμο στο υγειονομικό μέτωπο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μετρημένα «ανοίγματα» και αστραπιαία νέα «κλεισίματα»

«Προφανώς δεν μπορεί η οικονομία να μείνει σε διαρκή καραντίνα. Όμως ανάμεσα στην οικονομία και στην προστασία της δημόσιας υγείας είμαστε με εκείνους που θα επιλέγουν το δεύτερο» σχολιάζουν επιτελείς της κυβέρνησης «δείχνοντας» τη στρατηγική της επόμενης μέρας:

Μετρημένα «ανοίγματα» και αστραπιαία νέα «κλεισίματα» ανάλογα με τις συνθήκες. Εξάλλου προγραμματίζεται αξιολόγηση κάθε βήματος σε σχέση με τις επιδημιολογικές επιπτώσεις ανά δύο εβδομάδες.

Όμως άπαντες προειδοποιούν ότι πρωτίστως είναι σημαντικό να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα και όταν η άρση έρθει θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη.

Τα σχολεία

Είναι ενδεικτικό ότι η ανησυχία σε σχέση με τη «θωράκιση» των ηλικιωμένων εντοπίζεται ακόμα και στις συζητήσεις για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις. «Δεν μπορούμε να έχουμε παππούδες και γιαγιάδες στο πήγαινε-έλα των παιδιών στο σχολείο» εξηγούσαν πηγές του Μαξίμου.

Πάντως το σενάριο για άνοιγμα των σχολείων, έστω και με προϋποθέσεις και όχι απαραιτήτως ταυτόχρονα για όλες τις βαθμίδες, κέρδιζε έδαφος τα τελευταία 24ωρα στις συζητήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, ενώ το προηγούμενο διάστημα κυριαρχούσε η πρόταση για επιστροφή μόνο των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Το άνοιγμα σχολείων προσδιορίζεται πλέον για το τελευταίο 20ήμερο του Μαΐου, όμως συνολικά για την εκπαίδευση όλες οι επιλογές θα μείνουν ανοιχτές μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν θα υπάρξει η οριστική εισήγηση των ειδικών.

«Έχουμε επιχειρησιακό σχέδιο για να ανοίξουμε τα σχολεία, απομένει να μετρήσουμε εκείνη τη στιγμή τα επιστημονικά δεδομένα και αν συνεχιστούν τα χαμηλά επίπεδα της καμπύλης της πανδημίας και μια μεταδοτικότητα (R0) κάτω της μονάδας δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία. Τα σχολεία όμως θα ανοίξουν -όταν ανοίξουν υπό όρους πλήρους υγιεινής», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε: «Κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους».

Ο τουρισμός που θα κρίνει πολλά

Στην τελική φάση αποκλιμάκωσης, τον Ιούνιο, εντάσσεται ο τουρισμός, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου, να γίνεται μετά τους χώρους μαζικού συγχρωτισμού, όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα πολυκαταστήματα.

Ο Μάιος αναμένεται να κυλήσει με περιοχές σε καραντίνα ενόσω σε άλλες θα απελευθερώνονται σταδιακά οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Το σίγουρο είναι ότι οι αποστάσεις ασφαλείας (των δύο μέτρων) έρχονται και για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ σε μικρά και μεγάλα καταστήματα θα ισχύσουν για τις πρώτες εβδομάδες οι κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται σήμερα σε φαρμακεία και σουπερμάρκετ, όπως το «πλαφόν» πελατών ανά τετραγωνικά.

Σε κάθε περίπτωση στο μεταβατικό στάδιο θα ενταθούν οι συστάσεις για εργασία εκ περιτροπής, τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και, κατά τα πρόσφατα λόγια του πρωθυπουργού, για μια κανονικότητα «με νέες συνήθειες».

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και πως οι επιπτώσεις σε αυτόν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της χώρας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι  η επιστροφή του τουρισμού στην ομαλότητα θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ σύμφωνα με τα στελέχη του Μαξίμου, η κυβέρνηση θα ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο.

«Στην οικονομία θα χρειαστεί: Πρώτον η στήριξη της πολιτείας και δεύτερον να γίνουν με προσοχή σταδιακά βήματα απεμπλοκής από τα μέτρα σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Η σταδιακή αυτή απεμπλοκή αφορά είτε τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου είτε τα καταστήματα εστίασης είτε -και θα είναι αρκετά πιο δύσκολο εκεί- τα τουριστικά καταλύματα. Θα ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για να πάμε συντονισμένα και να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τον κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των πολλών προβλημάτων που καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN – τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους λογιστές, τα προβλήματα αφορούν:

*Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

*Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

*Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

*Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

*Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

*Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

*Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

*Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση. Επιβάλλεται να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

– Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

– Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και:

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που  έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης στην υπόθεση της Β. Μακεδονίας

Η επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να βαδίζει σε μονοπάτια εμπρηστικού λόγου, μεγαλώνει σε καθημερινή βάση την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα και τα Σκόπια.

Παρά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα της ελληνικής πρωτεύουσας, εκπεφρασμένα σε όλους τους τόνους από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, στη γείτονα μετά την πρόεδρο της χώρας έρχεται η σειρά του εκλεγμένου πρωθυπουργού, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, να δηλώσει ότι δε θα χρησιμοποιεί στον προφορικό λόγο τη συνταγματική ονομασία. Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία, με στελέχη να διαμηνύουν ότι δικαιώθηκε απόλυτα η θέση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Εμμένει ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE

Ακολουθώντας τα… χνάρια της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι εμμένει, με τη σειρά του, στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, ως αξιοπρεπή τη στάση που έχει επιλέξει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

“Εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο… Δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία”, ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE και εκλεγμένος πρωθυπουργός της γείτονος.

Παράλληλα, σημείωσε πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία, αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμα η χρήση των όρων “Μακεδονία” και “μακεδονικός”, τραβώντας περαιτέρω το σκοινί των προκλήσεων.

“Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία” και τη λέξη “μακεδονικός”, γιατί σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Εάν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δε θα ήθελα να συμβεί αυτό. Τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και εάν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό”, υποστήριξε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Τα σήματα της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός, μέσα από την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον “ΣΚΑΪ”, έσπευσε να θέσει επί τάπητος τη βασική γραμμή της ελληνικής πρωτεύουσας.

“Εμείς δε θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται… Προειδοποίησα με μία σαφή μου δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστρεψε την εντός των τειχών κριτική του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την κίνηση να καταθέσει τα τρία μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή.

“Τι έρχονται και μας λένε; Τώρα δηλαδή, που βλέπουμε αυτό το οποίο υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιο τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της συμφωνίας, που είναι το erga omnes, ένα όνομα έναντι όλων, τώρα να έρθουμε ουσιαστικά και να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να απωλέσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων. Είναι μία πράξη η οποία πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού, αυτό το οποίο μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

“Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος ή η επόμενη κυβέρνηση τη θέση της έχει να κάνει με την κύρωση ή με τη μη κύρωση των μνημονίων; Δικαιωθήκαμε απόλυτα από την πολιτική μας αυτή. Επειδή κι εμείς βλέπαμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια, βλέπαμε ότι έρχεται μία άλλη κυβέρνηση, διαβάζαμε αυτά τα οποία έλεγε η άλλη κυβέρνηση και κατά συνέπεια κάναμε την επιλογή να μην κυρώσουμε τα μνημόνια…”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από την Πράγα και στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας έστειλε το δικό του μήνυμα, με σημείο αναφοράς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

“Είμαστε κατ’ αρχήν υπέρ της διεύρυνσης. Θεωρούμε ότι η φυσική πορεία για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αναζωογονήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και είναι πάντα καλό να δίνουμε θετικά μηνύματα στους λαούς της Ευρώπης για το μέλλον τους… Προφανώς, όλα τα κράτη μέλη θα κριθούν τελικά στα θεμελιώδη. Πρέπει να τηρούν το σημείο αναφοράς που έχει τεθεί για τη χώρα τους και, ασφαλώς, το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία, γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ’ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων. Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

capital.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kοινωνικός Τουρισμός 2024: Ξεκινούν οι αιτήσεις | Δείτε τα κριτήρια μοριοδότηση

Σχεδόν έτοιμη είναι η δημοσίευση της ΚΥΑ στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2024 – 2025 και λίγο πριν ανοίξει για αιτήσεις η πλατφόρμα καθορίστηκαν νέα κριτήρια.

Όπως έγραψε το workenter.gr, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Φέτος, μάλιστα, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στο πρόγραμμα σε όσους διαμένουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα και φέτος από την 1η Ιουλίου 2024 ως 30.6.2025 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές (voucher).

Πότε οι αιτήσεις για το άγνωστο επίδομα έως 600 ευρώ

Τα κριτήρια μοριοδότησης στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024 – 2025

Δείτε τα νέα κριτήρια που καθορίστηκαν στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024 – 2025 από τη ΔΥΠΑ και θα αναφέρονται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ):

  • Ιδιότητα ΑμεΑ σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
  • Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
  • Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο

Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των κριτηρίων α’ έως γ’ είναι ο χρόνος λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη Δημόσια Πρόσκληση.

  • Νέος δικαιούχος ή δικαιούχος που συμμετείχε αλλά δεν επελέγη λόγω μοριοδότησης σε κάθε πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός περιόδων 2022 – 2023 και 2023 – 2024 της ΔΥΠΑ: 20 μόρια

Ετήσιο εισόδημα

Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του προηγούμενου του έτους υλοποίησης του προγράμματος φορολογικού έτους – ή του αμέσως προηγούμενου αυτού φορολογικού έτους στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ακόμη η σχετική φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από την ΑΑΔΕ προθεσμίες -, ως εξής:

  • έως 10.000,99€: 30 μόρια,
  • από 10.001,00 έως 20.000,99€: 20 μόρια,
  • από 20.001,00 έως 30.000,00€: 10 μόρια.

Οι πληροφορίες για τα κριτήρια μοριοδότησης στο πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τους αρμόδιους φορείς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, οι πληροφορίες αναζητούνται από σχετικά δικαιολογητικά, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία, μέχρι της πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελουμένους τους του προβλεπόμενου αριθμού.

Κοινωνικός Τουρισμός: Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων

Μετά τη μοριοδότηση οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων στο πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός, στο οποίο αναγράφονται:

α. ο Κωδικός Αριθμός της αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ),

β. τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο,

γ. τα μόρια που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια μοριοδότησης της παρ. 2 του παρόντος, ο συνολικός αριθμός μορίων, η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τη συνολική μοριοδότηση των κριτηρίων. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων,

δ. ένδειξη για την έκδοση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για τους επιλεγόμενους δικαιούχους και τους ωφελούμενους αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας.

6. Για τους υποψήφιους που δεν πληρούν ή που δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με αναφορά του λόγου αποκλεισμού τους.

7. Μέλη που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας, δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων-Ωφελουμένων, αλλά θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό Μητρώο αποκλειομένων μελών.

8. Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων-Ωφελουμένων στο πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός και οι προσωρινοί Πίνακες Αποκλειομένων αιτούντων και μελών των παρ. 5, 6 και 7 αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www.dypa.gov.gr).

9. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς τη ΔΥΠΑ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων-Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στον ιστότοπο της ΔΥΠ,Α όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το Δ.Σ. της ΔΥΠΑ, καταρτίζεται:

α) το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων στο πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός και

β) οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων. Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων αναρτώνται στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ (www.dypa.gov.gr).

11. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων και οι προσωρινοί και οριστικοί Πίνακες Αποκλειομένων καταρτίζονται από τον Διοικητή της ΔΥΠΑ.

Επιλεγόμενοι από τη διαδικασία μοριοδότησης είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τη μέγιστη βαθμολογία μέχρι πληρώσεως αθροιστικά με τους ωφελούμενους του προβλεπόμενου αριθμού.

ΠΗΓΗ: workenter.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en