Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στην ξεχασμένη πόλη-φάντασμα με τις «χίλιες και μία» εκκλησίες

Σήμερα είναι μια έρημη εγκαταλελειμμένη πόλη φαντασμάτων που στέκει μόνη σε οροπέδιο μέσα στα βουνά της βορειοανατολικής Τουρκίας, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πόλη Καρς, στα σύνορα.

Περπατώντας κανείς μέσα στα ερείπια, που έχουν αφεθεί στο χρόνο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ο μόνος ήχος που ακούει είναι ο άνεμος που περνά από το φαράγγι που σηματοδοτεί το φυσικό σύνορο Τουρκίας-Αρμενίας.

Στο πέρασμα των αιώνων, ωστόσο βασίλεια και αυτοκρατορίες άνθισαν και άκμασαν στην πόλη Ανί, όπου κάποτε ζούσαν χιλιάδες άνθρωποι, αναδεικνύοντάς τη σε πολιτιστικό κέντρο και τοπική «δύναμη», την εποχή της μεσαιωνικής δυναστείας των Βαγρατιδών.

Τους επισκέπτες που περνούν από τα τείχη της πόλης Ανί υποδέχεται η πανοραμική θέα των ερειπίων που καλύπτουν τρεις αιώνες και πέντε αυτοκρατορίες: τη Δυναστεία των Αρμένιων Βαγρατιδών, τους Βυζαντινούς, τους Σελτζούκους Τούρκους, τους Γεωργιανούς και τους Οθωμανούς.

Ani4

Το οροπέδιο, εξηγεί το BBC, πέρασε στη Ρωσία όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε στον ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1877-78. Μετά το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Οθωμανοί πάλεψαν για την ανάκτηση της βορειοανατολικής Ανατολίας και παρότι ανέκτησαν το Ανί και τη γύρω περιοχή, τα εδάφη δόθηκαν στη νεότευκτη Δημοκρατία της Αρμενίας. Ξανα-άλλαξαν χέρια όταν η Τουρκία τα κατέκτησε και πάλι στις εχθροπραξίες του 1920.

Παρότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων για το Ανί, εκδηλώνονται και προσπάθειες αρχαιολόγων και ακτιβιστών να διασώσουν ό,τι απομένει από την κάποτε ακμάζουσα πόλη. Οι ιστορικοί επιχειρηματολογούσαν επί μακρόν για τη σημασία του Ανί ως ξεχασμένου συνδέσμου με τον μεσαίωνα κι έτσι η πόλη είναι σε κατάλογο μνημείων προς αναγνώριση από την UNESCO. Με λίγη τύχη και προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης- που άρχισαν το 2011- μπορεί να καταφέρουν να καθυστερήσουν τα ανελέητα σημάδια του χρόνου.

 «Η πόλη με τις χίλιες και μία εκκλησίες»

Στην ακμή του, τον 11ο αιώνα, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο πληθυσμός του Ανί έφτανε τους 100.000. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που βασίζονται σε αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή δείχνουν ένα πολύβουο μεσαιωνικό κέντρο με άφθονα σπίτια, εργαστήρια και εντυπωσιακές εκκλησίες διάσπαρτες σε όλη την επικράτειά του.

Γνωστό ως «η πόλη με τις χίλιες και μία εκκλησίες», το Ανί φτιάχτηκε από τους Αρμένιους διοικητές του με έμπνευση των καλύτερων αρχιτεκτονικά δημιουργών της εποχής. Παρότι ο αριθμός των εκκλησιών συνιστά υπερβολή, οι αρχαιολόγοι έχουν καταγράψει ευρήματα από τουλάχιστον 40 εκκλησίες, παρεκκλήσια και μαυσωλεία.

Ani5

Ο επιβλητικός καθεδρικός

Ο καθεδρικός ναός του Ανί κυριαρχεί στην έρημη σήμερα πόλη. Παρότι ο τρούλος του κατέρρευσε σε σεισμό το 1319 -και αιώνες αργότερα ένας άλλος σεισμός κατέστρεψε τη βορειοδυτική πτέρυγά του- η επιβλητικότητά του είναι ακέραιη. Ολοκληρώθηκε το 1001 υπό την ηγεμονία του Αρμένιου Βασιλιά Gagik I, όταν ο πλούτος και ο πληθυσμός της πόλης ήταν στο ζενίθ. Ο Trdat, ο καταξιωμένος Αρμένιος αρχιτέκτονας που τον σχεδίασε, υπηρέτησε και τους Βυζαντινούς βοηθώντας στην επισκευή του τρούλου της Αγίας Σοφίας.

Η μισή εκκλησία

Ani3

Μόνο η μισή από την Εκκλησία του Λυτρωτή παραμένει, μνημείο τόσο των καλλιτεχνικών δυνατοτήτων της Αρμένικης Δυναστείας των Βαγρατιδών αλλά και του αναπόδραστου χαρακτήρα του χρόνου. Καλυμμένη σήμερα από σκαλωσιές, η εκκλησία ήταν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό επίτευγμα, όταν κατασκευάστηκε. Περιλάμβανε 19 αψίδες και έναν τρούλο, όλα φτιαγμένα από τον τοπικό κόκκινο-καφέ ηφαιστειακό βασάλτη.

Η εκκλησία είχε κάποτε φιλοξενήσει κι ένα κομμάτι του Σταυρού, στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς. Το κομμάτι απέκτησε ο πρίγκιπας Ablgharib Pahlavid, όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

Η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου των Αμπουγχανρέντς

Ani2

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα. Στις αρχές του 1900 ανακαλύφθηκε μαυσωλείο θαμμένο κάτω από τη βόρεια πλευρά της εκκλησίας, όπου φέρεται να έχει τοποθετηθεί το λείψανο του πρίγκιπα Grigor Pahlavuni των Αρμένιων Βαγρατίδων και της οικογένειάς του. Ο χώρος συλήθηκε τη δεκαετία του 1990.

Απομεινάρια μιας υπόγειας πόλης

Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου υπάρχει σειρά σπηλαίων σμιλεμένων στα βράχια, που ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν πως μπορεί να είναι προγενέστερα και της ίδιας της πόλης. Κάποιες φορές οι σπηλιές αυτές περιγράφονται ως η «υπόγεια πόλη» του Ανί και υπάρχουν ενδείξεις πως χρησιμοποιούνταν ως τάφοι και εκκλησίες. Στις αρχές του 20ου αιώνα ορισμένες από τις σπηλιές αυτές χρησίμευαν ακόμα ως κατοικίες!

Η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου Τιγράν Χονέντς

Ani1

Είναι η εκκλησία που στέκεται, επιβλητική, πάνω από το φαράγγι που χωρίζει, σαν φυσικό σύνορο, την Τουρκία και την Αρμενία. Κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του πλούσιου εμπόρου Τιγράν Χονέντς και χτίστηκε το 1215, την περίοδο των Ζακαριδών. Το χειμώνα, η μοναχική εκκλησία ξεχωρίζει με φόντο την ατελείωτη χιονισμένη αρμενική στέπα. Η εκκλησία αυτή είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια του Ανί, διακοσμημένο με εκπληκτικές τοιχογραφίες που αποδίδονται σε Γεωργιανούς δημιουργούς.

Ο ισλαμικός μιναρές

Το τέμενος στον οποίο ανήκει ο μιναρές χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας Σανταντίντ και του Manuchihr. Πιστεύεται πως φτιάχτηκε στα τέλη του 1000 αλλά Τούρκοι και Αρμένιοι ερίζουν για αυτόν. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως το κτίσμα ήταν κάποτε παλάτι της δυναστείας των Αρμένιων Βαγρατίδων και μετά μετατράπηκε σε τέμενος. Άλλοι λένε πως κατασκευάστηκε εξαρχής ως τζαμί και ήταν το πρώτο τουρκικό τέμενος στην Ανατολία. Πάντως από το 1906 έως το 1918 λειτούργησε ως μουσείο για τα ευρήματα από την ανασκαφή του Ανί υπό τον Ρώσο αρχαιολόγο Nicholas Marr.

Τα κάποτε επιβλητικά τείχη της πόλης

Ani7

Μπορεί σήμερα η οχύρωση της πόλης να μοιάζει έτοιμη να διαλυθεί αλλά όταν φτιάχτηκε, τον 10ο αιώνα, αποτελούσαν εξαιρετική άμυνα. Οι οικογένεια των Βαγρατίδων έχτισε τα τείχη για να ενισχύσει την προστασία της πρωτεύουσάς της και, στο πέρασμα των αιώνων, προστάτευσαν τους κατοίκους της πόλης από πολιορκίες πολλών στρατών.

Ani6

Παρότι η ιστορία του Ανί θυμίζει πεδίο μάχης, τα μνημεία της πόλης αναπαριστούν πολλές περιόδους της ιστορίας όταν η πόλη ήταν πεδίο αξιοσημείωτης ανταλλαγής πολιτισμών, θρησκειών και καλλιτεχνικών μοτίβων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στη Λωρίδα της Γάζας

Χωρίς έλεος συνεχίζονται οι εντατικές επιδρομές στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, που γιορτάζει σήμερα την 76η επέτειο της ίδρυσης του κράτους τους, με την πλειονότητα των θυμάτων του πολέμου να παραμένουν γυναίκες και ανήλικα. Αξιωματούχος της UNICEF του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η «αδιάκριτη δολοφονία αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών» στη Γάζα.

Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα. Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν ακόμα και σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ, αφού βομβάρδισαν κτίριο κατοικιών σκοτώνοντας 14 άτομα.

Ανελέητα βομβαρδίζεται και η Ράφα από όπου 360.000 ανθρώπους έχουν αναγκαστεί να φύγουν μέσα σε μία εβδομάδα, από την 7η Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης κάνοντας πράξη την απειλή για την χερσαία επιχείρηση.

«Φάντασμα η Ράφα – Δεν ξέρω πού να πάω τα παιδιά μου»

Άλλοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη απελπισμένοι. «Από το πρωί ψάχνω ψωμί για να φάνε τα παιδιά μου, μάταια. Τα παιδιά μου είναι στον δρόμο και δεν ξέρω που να τα πάω. Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα», είπε ο Μούσταφα Ντιμπ. «Τα αρτοποιεία έχουν κλείσει, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα, τίποτα», είπε ο Άχμεντ ατ Ταουίλ.

Μαζική η έξοδος και από τη βόρεια Γάζα, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, οι εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από το Ισραήλ «έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής».

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την έλλειψη προστασίας για τους αμάχους – και την έλλειψη ασφάλειας για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε. Όπως τόνισε, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, είτε μετακινούνται είτε μένουν» και «όσοι φεύγουν πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να το κάνουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και ένα ασφαλές μέρος να πάνε».

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 20% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπίστηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα λόγω των εντατικοποιημένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Βολοδέρνουμε από τη μια τοποθεσία στην άλλη, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παντού», είπε ο Μαχμούντ αλ Μπαρς, που στην πόλη της Γάζας από την Τζαμπάλια, όπου μαίνονται ξανά εδώ και μέρες οι μάχες.

Κρατά η αντίσταση των ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η Χαμάς προσπαθούσε να ανασυντάξει «στρατιωτικές δυνατότητες» στην Τζαμπάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν σε αυτή την πόλη 33 επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων, τις περισσότερες επιθέσεις σε μία μόνο ημέρα από την αρχή του πολέμοθ.

Τα think tank Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP) κρίνουν πως ο «ασυνήθιστα υψηλός αριθμός επιθέσεων» αποδεικνύει ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες παραμένουν «αποτελεσματικές στη μάχη και διατηρούν σημαντικό παρουσία δύναμης» πέρα από τη Ράφα στο νότο της Γάζας.

«Η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τις ισραηλινές αποσύρσεις από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να ξεκινήσει την ανασύσταση εκεί, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε τις ισραηλινές δυνάμεις να επιστρέψουν σε περιοχές για να τις εκκαθαρίσουν εκ νέου», ανέφεραν.

Έρευνα για τη δολοφονία υπαλλήλου του ΟΗΕ ζητά ο Οργανισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ ζήτησε πλήρη έρευνα για την ισραηλινή επίθεση κατά αυτοκινήτου στη Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος του.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, επανέλαβε οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας «δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχος». «Πολλοί συνάδελφοι που εργάζονται για τον ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Μόνο στην UNRWA, 188 έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας», έγραψε σε ανάρτησή του.

Τέλος, η Oxfam έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται στη Γάζα, τονίζοντας ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα συνθέτει ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ υπερπληθυσμού, λυμάτων και πείνας».

efsyn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Eurovision | Ποιο είναι το Nemo που κατάφερε να εντυπωσιάσει την Ευρώπη και να κατακτήσει την πρωτιά

ο Nemo απέδειξε ότι δικαίως ήταν εξ’ αρχής το μεγάλο φαβορί της φετινής Eurovision, αφού κατάφερε να κατακτήσει τη νίκη, συγκεντρώνοντας συνολικά 591 βαθμούς, από τις επιτροπές των χωρών, αλλά και από το κοινό.

Το τραγούδι του, με τίτλο «The Code», κατάφερε να αγγίξει τον κόσμο, καθώς μιλάει για τη σεξουαλικότητά του και το ταξίδι του προς την αποδοχή της ταυτότητάς του.

Το Nemo προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο και αυτό του το δικαίωμα να συστήνεται και να ορίζεται όπως εκείνος θέλει, αποφάσισε να παρουσιάσει και στη σκηνή του διαγωνισμού, με το κομμάτι του.

Δείτε βίντεο με την εμφάνισή του:

Nemo - The Code (LIVE) | Switzerland| Grand Final | Eurovision 2024

Το Nemo Mettler είναι γεννημένο στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ένας Ελβετός ράπερ, τραγουδιστής και μουσικός που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας. Εκτός από το τραγούδι, παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς. Επί του παρόντος, το Nemo έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ελβετική εταιρεία Bakara Music. Στη δεύτερη σεζόν του «Masked Singer Switzerland», το Nemo αποκαλύφθηκε ως πάντα αφού τερμάτισε στην 5η θέση.

431534705_18420983521011968_4964399102011711570_n

Από το 2015, είναι ενεργό στη μουσική βιομηχανία και έχει κυκλοφορήσει πολλά Extended Plays (EP) και singles. Το πρώτο του EP «Clownfisch» κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2015 και έφτασε μέχρι την 95η θέση στα ελβετικά μουσικά charts. Το single με την υψηλότερη επίδοση στα charts του Nemo μέχρι σήμερα είναι το τραγούδι τους «Du» του 2017, το οποίο έφτασε στο νούμερο τέσσερα και έγινε πλατινένιο στα ελβετικά charts.

Το Nemo έχει κερδίσει επίσης πολλά βραβεία. Το 2017, έλαβε το βραβείο Energy Music Award για τον καλύτερο Ελβετό καλλιτέχνη και το βραβείο Prix Walo για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Επί του παρόντος, ο Nemo έχει πέντε ελβετικά μουσικά βραβεία στο όνομά του: ένα το 2017 για το καλύτερο ταλέντο και τέσσερα το 2018 για το καλύτερο ανδρικό σόλο σχήμα, το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα, το καλύτερο ζωντανό σχήμα και την καλύτερη επιτυχία για το τραγούδι «Du».

419195312_18404992933011968_7632315783243036270_n
431178802_18416928127011968_550708387426762988_n
Nemo (CH) - Du

Τον Νοέμβριο του 2023, ανακοίνωσε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, και σε αυτό αναφέρεται και το τραγούδι «The Code».

«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικό άτομο», σχολίασε ο νεαρός καλλιτέχνης.

363337421_18373462561011968_8860657325797110226_n

Το Νέμο συνεχίζει: «Είναι απίστευτη τιμή να μπορώ να εκπροσωπήσω την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».

Nemo - This Body (Official Video)

Oι δηλώσεις του μετά τη νίκη του στη Eurovision

Αμέσως μετά τη νίκη του Nemo, η ελβετική αποστολή κατευθύνθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να δώσει ο Nemo συνέντευξη Τύπου και να απαντήσει στις ερωτήσεις των φαν και των δημοσιογράφων.

Αρχικά ωστόσο, αφιέρωσε τη νίκη στην πόλη του και ευχαρίστησε το κοινό για τη στήριξη που του έδειξε. «Αφιερώνω την νίκη στην πόλη μου, που είναι γεμάτη παραγωγικότητα και στέλνω την αγάπη μου. Ελπίζω να καταφέρω να επιστρέψω στο Biel σύντομα. Αυτή τη στιγμή δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτό που νιώθω. Ήταν η πιο queer παράσταση που μπορέσαμε να δώσουμε. Το τραγούδι αυτό, μίλησε αρχικά σε εμένα και φυσικά μίλησε και σε άλλους, που είναι σαν εμένα και αυτό σημαίνει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους που συντέλεσαν στο να γράψουμε το τραγούδι. Πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκα σε ένα camp συγγραφής τραγουδιών, σκεπτόμενος ότι θα γράψω ένα τραγούδι για την Eurovision. Τελικά βρέθηκα εγώ στη σκηνή. Για εμένα είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό τραγούδι. Είναι τέχνη. Η ιστορία του τραγουδιού σαν να μας παρουσιάστηκε από μόνη της. Το ένα μέρος έφερε το άλλο και όταν το άκουσα πρώτη φορά είπα “τι φτιάξαμε;”… Τότε πίστεψα ότι ναι μπορώ να ανέβω στη σκηνή της Eurovision με ένα τραγούδι σαν αυτό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Eurovision Song Contest 2024: Nemo's Press Conference |  Switzerland Winner

Σημείωσε επίσης, πως αυτή είναι η «συνταγή της επιτυχίας» για τη Eurovision, ένα τραγούδι που μιλάει στην ψυχή του άλλου. «Φτιάξτε ένα τραγούδι που να βγαίνει από μέσα σας. Να λέει μια ιστορία. Αυτή είναι η συνταγή. Το “The Code” λέει την ιστορία μου. Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να γράψω για την ιστορία άλλων ανθρώπων. Ο καθένας έχει δικό του τρόπο για να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και αν γράψει μόνος του την ιστορία του θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό. Θα συνεχίσω μάλλον να γράφω τραγούδια για τον εαυτό μου από εδώ και πέρα», είπε.

Στη συνέχεια, το Nemo ρωτήθηκε για το πώς βίωσε τη φετινή Eurovision, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο εμπόλεμη τόσο για την Ουκρανία και τη Ρωσία, όσο επίσης για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αλλά και όλα τα συμβάντα των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στον αποκλεισμό του Oλλανδού Joost Klein.

«Η εμπειρία της Eurovision ήταν έντονη και φυσικά τις τελευταίες ημέρες όχι απαραίτητα ευχάριστη. Συνέβησαν πολλά και δεν ένιωσα πάντα την αγάπη, την ένωση και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο θεσμός. Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν συζητήσεις και να αναθεωρήσουμε τις αξίες του διαγωνισμού της Eurovision. Υπήρχαν, πάντα, όμως άνθρωποι θετικοί γύρω μου και εύχομαι η Eurovision να επικεντρωθεί ξανά στην ειρήνη και την αγάπη στον κόσμο», τόνισε.

Ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη στιγμή που έσπασε το τρόπαιό του στη σκηνή της Eurovision, λίγο μετά την απονομή. «Δεν έσπασα μόνο τον κωδικό αλλά και το βραβείο και μαζί και το δάχτυλό μου», είπε χιουμοριστικά.

110524_Sarah-Louise-Bennett_EBU_38789

Φυσικά, δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για τη σεξουαλική του ταυτότητα. «Είμαι το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει τον Διαγωνισμό της Eurovision. Αισθάνομαι πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να είναι οι εαυτοί τους. Και είναι αυτονόητο. Πρέπει να υπάρχει αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση. Εγώ ήμουν τυχερό, γιατί είχα δίπλα μου ανθρώπους που με στήριξαν, όταν έκανα το come out. Πέρασα, απόψε, στα κρυφά, τη σημαία των non binary γιατί η Eurovision μου είπε όχι. Ίσως θα πρέπει να επιδιορθωθούν λίγο και οι απόψεις της EBU όπως επιδιορθώθηκε το βραβείο που έσπασα. Η Eurovision οφείλει να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να είμαστε και να νιώθουμε οι εαυτοί μας», είπε.

Όσο για την επόμενη διοργάνωση, που θα γίνει στην Ελβετία, ανέφερε: «Η Ελβετία είναι μικρή. Θα ήθελα να γίνει στην πόλη μου, το Biel, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί δεν έχει τις υποδομές. Θα ήθελα να είμαι μέρος του team παραγωγής. Ίσως να κάνουμε εκεί την τελετή έναρξης».

Τέλος, μίλησε για τις φιλίες που έκανε στη Eurovision, ενώ αναφέρθηκε στη δική μας εκπρόσωπο, τη Μαρίνα Σάττι. «Η εμπειρία αυτή φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Είμαστε καλλιτέχνες, καταλαβαινόμαστε, συνδεόμαστε άμεσα, από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, αλλά έκανα φίλους εδώ που θα κρατήσουν για πάντα! Έλεγα στο team μου πρόσφατα ότι έχω τόσες πόλεις να επισκεφθώ μετά από εδώ. Πρέπει να πάω στην Αθήνα, ελπίζω σύντομα και στο Κίεβο! Θέλω να κάνω μουσική με το Bambie thug με την Marina Satti με την alyona alyona και την Jerry Heil… Θαυμάζω πραγματικά την δουλειά τους», είπε κλείνοντας.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηρό μήνυμα Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία | Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιοόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en