ΓΥΝΑΙΚΑ

Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα;

Πώς μπορείτε να το περιποιηθείτε…

Το χειμώνα η επιδερμίδα μας έχει πιο σφικτή και ξηρή αίσθηση ή μήπως αφυδατωμένη; Η σωστή διάγνωση είναι κλειδί στην περιποίηση με τα κατάλληλα προϊόντα για να έχουμε απαλό, ισορροπημένο και λαμπερό δέρμα. Μάθετε πώς να ξεχωρίσετε αν έχετε ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα.

Τι είναι το ξηρό δέρμα;
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η επιδερμίδα που δεν παράγει αρκετό σμήγμα ή λιπαρότητα. Το δέρμα μας βασίζεται στα φυσικά έλαια που εκκρίνει προκειμένου να κρατήσει την ενυδάτωσή του. Χωρίς αυτά έχει άγρια και θαμπή όψη ενώ ο βαθμός άμυνάς του είναι χαμηλός κάνοντάς το ευάλωτο σε ερεθισμούς και φλεγμονές καθώς είναι πιο εύκολη η διάσπαση του κολλαγόνου του.

Πώς να περιποιηθείτε το ξηρό δέρμα
Το κλειδί δεν είναι οι παχιές ενυδατικές κρέμες αλλά τα κατάλληλα συστατικά που συγκρατούν την ενυδάτωση. Προϊόντα που περιέχουν ceramides, βούτυρο shea, κερί μέλισσας, λάδι jojoba ή ηλίανθου καταπολεμούν την ξηρότητα. Για τον καθαρισμό χρησιμοποιείστε απαλά προϊόντα και αποφύγετε όσα παράγουν πολύ αφρό ενώ μην ξεχνάτε την συχνή αλλά απαλή απολέπιση για να μη συγκεντρώνονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνειά του και το κάνουν να φαίνεται πιο θαμπό ενώ έτσι βοηθάτε και στην παραγωγή λιπιδίων που ενισχύουν την άμυνά του. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε την ενυδατική το πολύ ένα λεπτό αφού βγείτε από το μπάνιο ώστε να αποφύγετε την εξάτμιση του νερού που συγκρατεί η επιδερμίδα, λόγω του ξηρού και κρύου αέρα του χειμώνα.

Τι είναι το αφυδατωμένο δέρμα
Δεν είναι τύπος δέρματος αλλά μια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιδερμίδα η οποία μπορεί να συνεχίζει να παράγει λιπαρότητα αλλά να της λείπουν στοιχεία νερού. Έτσι ακόμα και ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο. Οι αιτίες μπορεί να είναι γενετικές (όπως οι ορμονικές αλλαγές) ή ατμοσφαιρικές. Αν δούμε ένα τέτοιο δέρμα με μεγεθυντικό φακό θα υπάρχουν εμφανείς μικροσκοπικές λεπτές γραμμές σε τριγωνικά σχήματα λόγω της έλλειψης ενυδάτωσης κάτι που είναι αρκετά συχνό σε λιπαρά και ακνεικά δέρματα που κάνουν χρήση ισχυρών προϊόντων.

Πώς αντιμετωπίζεται
Χρειάζονται ενυδατικά προϊόντα που έχουν υγραντικά στοιχεία όπως η γλυκερίνη ή το υαλουρονικό οξύ τα οποία έλκουν το νερό από το περιβάλλον και το κλειδώνουν στα στρώματα της επιδερμίδας. Η απολέπιση πρέπει να γίνεται πιο αραιά για να μην υπάρξουν ερεθισμοί και φλεγμονές. Ένα αφυδατωμένο δέρμα συνεχίζει να παράγει λιπαρότητα αλλά έχει αίσθηση τραβήγματος ενώ ένα ξηρό δέρμα δεν παράγει λιπαρότητα και μπορεί να ξεφλουδίζει.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version