ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεπαγώνει η πώληση κόκκινων δανείων

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Μνημονίου από ΤΧΣ και ΤτΕ

Δράσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία της αγοράς κόκκινων δανείων αναμένονται άμεσα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία της αγοράς NPL’s, μέσω αδειοδοτησης νέων παικτών και θεσπισης θεσμικών λειτουργιών. 

Όπερ σημαίνει ότι θα επιτραπεί, υπό όρους, η πώληση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε άλλους φορείς. Με τον τρόπο αυτό εγκαταλειπονται οριστικά τα σενάρια δημιουργίας bad bank η ενδιαμεσου φορέα για τη διαχείριση τους. 

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΤΧΣ η ανάληψη των δράσεων αυτών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι επιτακτική για τη  βελτίωση της κατάστασης του  ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε επιμέρους πολύ σημαντικά στοιχεία για το ΤΧΣ, στις 15 Οκτωβρίου αλλάζει ο νόμος που το διέπει ενώ επίσης θα προσλάβει σύμβουλο για τη δειχείριση των κόκκινων δανείων.

Στο εσωτερικό των τραπεζών, ο ρόλος του ΤΧΣ αναμένεται να ενισχυθεί και είναι σαφές ότι θα αξιολογούνται τα τραπεζικά στελέχη, δεν θα μπορεί ν’αλλάξει τις διοικήσεις καθώς μόνο η γενική συνέλευση είναι αρμόδια να το πράξει. Στη περίπτωση βέβαια που το ΤΧΣ αποκτήσει το 80% μιας τράπεζας τότε είναι να πιθανό ν’αποφασίσει την αλλαγή προσώπων στην διοίκηση της τράπεζας.

sofokleousin.gr

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version