Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ξενοφών Κροκίδης | «Ήταν ωρολογιακή βόμβα ο ποδοσφαιρικός αγώνας Αταλάντα – Βαλένθια»

Κορονοϊός και Ποδόσφαιρο του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη, Διευθυντή Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Είναι αρκετές στιγμές της καθημερινότητάς μας, όπου αναφερόμενοι στο δημοφιλέστερο άθλημα, το ποδόσφαιρο, επαναλαμβάνουμε την κλασική πλέον φράση ότι είναι το σημαντικότερο του κόσμου, από τα δευτερεύοντα πράγματα στη ζωή μας. Ενώ η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην εξάπλωση της φονικής πανδημίας του κορονοϊού και τις περαιτέρω επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, και ενώ επικρατεί νηνεμία στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, ας στρέψουμε για λίγο μια κριτική ματιά στη σχέση αυτών των δύο «διαφορετικών» κόσμων, της πανδημίας από τον κορονοϊό και του ποδοσφαίρου. 

Η αιτία του κακού;

Είναι πια σχεδόν βέβαιο επιστημονικά και θα επιβεβαιωθεί στο μέλλον, ότι εκείνοι που επέτρεψαν την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα Αταλάντα – Βαλένθια τον περασμένο Φεβρουάριο ευθύνονται για την μετάδοση του κορονοϊού με αυτό τον επιθετικό τρόπο στη Βόρεια Ιταλία και στην Ισπανία (www.ntaskaspress.gr, 26-3-2020).

Ο αγώνας μπορεί να ήταν ποδοσφαιρικός θρίαμβος για τους «Μπεργκαμάσκι», όμως με βάση τόσο τον Δήμαρχο της πόλης της Μπέργκαμο, όσο και του Διευθυντή του τοπικού τομέα Υγείας, ήταν ο λόγος που η πόλη έγινε το επίκεντρο της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Λούκα Λορίνι, Διευθυντής της ΜΕΘ του τοπικού νοσοκομείου του Μπέργκαμο ανέφερε χαρακτηριστικά : «Είμαι σίγουρος πως 40.000 οπαδοί να φιλιούνται, να αγκαλιάζονται τρεις τέσσερις φορές, συνεχώς, με απόσταση μόλις λίγα εκατοστά μεταξύ τους συν το γεγονός ότι η Αταλάντα σκόραρε 4 φορές, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Διευθυντής της αντίστοιχης πνευμονολογικής κλινικής ανέφερε : «Ήταν μια βιολογική βόμβα αυτός ο αγώνας. Βρέθηκαν στα λεωφορεία, στα τρένα, στα γήπεδα» (www.sportgua.gr , 3-4-2020).

Μολύνθηκαν από κορονοϊό

Από τα 2,5 εκατομμύρια και πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο δεν γλίτωσε ούτε ο χώρος του αθλητισμού. Η πανδημία δεν κάνει άλλωστε εξαιρέσεις. Ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, ποδηλάτες και άλλοι αθλητές βρέθηκαν στα πλοκάμια του κορονοϊού.

Άσοι της Primera Division (Βαλένθια, Εσπανιόλ, Αλαβές), της Serie A (Σαμπντόρια, Φιορεντίνα, Γιούβεντους), της Bundesliga (Αννόβερο, Αϊντραχτ, Χέρτα) και της Premier League (Γουέστ Χάμ, Τσέλσι) συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην λίστα. 

Ο κορονοϊός «χτύπησε» επίσης παλαίμαχους ποδοσφαιριστές όπως ο Ρουστού (Τουρκία) και ο Νόρμαν Χάντερ (Αγγλία – θανατηφόρα), καθώς επίσης και προπονητές όπως ο Μίκελ Αρτέτα (Άρσεναλ).

Ο Πάολο Μαλντίνι (τεχνικός διευθυντής Μίλαν), ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Φερνάντο Μαρτίν (πρώην πρόεδρος Ρεάλ) και ο Λορένθο Σάνθ (πρώην πρόεδρος Ρεάλ) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Ο τελευταίος μάλιστα δεν τα κατάφερε στη μάχη με τον κορονοϊό.

Έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο του αθλητισμού

Η πανδημία από τον «νέο» κορονοϊό που σαρώνει κυριολεκτικά όλες τις χώρες της υφηλίου, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς άσους του ποδοσφαίρου (ποδοσφαιριστές, προπονητές) αλλά και σε παράγοντες να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να υποδηλώσουν για μια ακόμη φορά το ανθρώπινο πρόσωπο του αθλητισμού.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μαζί με τον μάνατζερ του Ζόρζε Μέντες δώρισαν 35 ολοκληρωμένα κρεβάτια ΜΕΘ σε Λισαβόνα και Πόρτο, ενώ ο Λιονέλ Μέσι, ο Πέπ Γκουαρντιόλα και ο Τσάβι προσέφεραν ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης και της Αργεντινής. Ο προπονητής της Τότεναμ, Ζόζε Μουρίνιο, βοήθησε – φορώντας γάντια και μάσκα- εθελοντικά στη μάχη κατά του κορονοϊού συγκεντρώνοντας φάρμακα και τρόφιμα για ηλικιωμένους του Λονδίνου που βρίσκονται σε καραντίνα. 

Ο τουρκικής καταγωγής άσος της Μάντσεστερ Σίτι Ιλκάϊ Γκουντογκάν συνέβαλλε τα μέγιστα στη δημιουργία μιας υπηρεσίας αγορών που προσφέρει πακέτα προϊόντων σε νοσηλευτικό προσωπικό μιας περιοχής της Γερμανίας (Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία) που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό. Ο Μάρκο Ρόϊς (Μπορούσια Ντόρτμουντ) δώρισε 500.000 ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης του Ντόρτμουντ  και των γύρω περιοχών. Ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πρόσφερε 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια που γίνεται για προστασία του πληθυσμού και τη δημιουργία του κατάλληλου εμβολίου, ενώ οι συμπαίκτες του Τζόσουα Κίμιχ και Λέον Γκορέτσκα πήγαν ένα βήμα παρακάτω, καθώς λάνσαραν τη σελίδα WeKickCorona.com και ξεκίνησαν με το πόσο του 1.000.000 ευρώ  την προσπάθειά τους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού. 

Η Τσέλσι παρέχει 78.000 γεύματα σε νοσοκομεία της Αγγλίας, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ προσέφερε το 30% των μισθών των παικτών της (3,5 εκατομμύρια λίρες) στα τοπικά νοσοκομεία και στις υπηρεσίες υγείας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συμμετείχε ενεργά στη χρηματοδότηση 12 κλινών ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ενώ ο άσος της ΑΕΚ Μάρκο Λιβάγια προσέφερε 50.000 ευρώ σε νοσοκομείο του Σπλίτ για αγορά αναπνευστήρων.

Ενημερωτική εκστρατεία ΠΟΥ 

Συνολικά 28 ποδοσφαιριστές συμμετέχουν σε ενημερωτική εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο «Pass the message to Kick out coronavirus». Τα πέντε μέτρα που προωθεί είναι :

  1. Το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών
  2. Ο σωστός τρόπος για να βήχουμε
  3. Η διατήρηση των χεριών μακριά από το πρόσωπο
  4. Η διατήρηση κοινωνικής απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου
  5. Η παραμονή στο σπίτι, ιδίως εάν δεν νιώθουμε καλά

Ανάμεσα στους 28 εν ενεργεία και πρώην ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στην εκστρατεία του ΠΟΥ είναι ο Λιονέλ Μέσι, ο Άλισον Μπέκερ, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο Ικέρ Κασίγιας, ο Ραδαμέλ Φαλκάο, ο Φίλιπ Λάμ, ο Μίροσλαβ Κλόζε, ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Γιάγια Τουρέ και άλλοι (www.iatrοpedia.gr, 24-3-2020).

Η μάχη για το εμβόλιο

Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΠΟΥ. Πάντως, η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη από τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες (Σωτήρης Τσιόδρας, 15-4-2020).

Ο Ντίτμαρ Χόπ είναι η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο γερμανικό ποδόσφαιρο, καθώς ο τρόπος με τον οποίο διοικεί της Χοφενχάϊμ πάει κόντρα στο περίφημο 50% + 1 που ισχύει για τους συλλόγους της Bundesliga, καθώς στη χώρα έχουν κυρίαρχο ρόλο στις ομάδες οι φίλαθλοι – μέτοχοί τους και όχι ένα πρόσωπο η μια εταιρεία. Οπαδοί πολλών συλλόγων έχουν εναντιωθεί στις πρακτικές του συγκεκριμένου ανθρώπου, που είναι ένας από τους ισχυρούς οικονομικά και όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Εταιρεία που ανήκει κατά 80% σε αυτόν, η CureVac, με έδρα του Τούμπινγκεν, εργάζεται ήδη για την αντιμετώπιση του «νέου» κορονοϊού. Ο Χόπ είναι επίσης μέτοχος του Ιδρύματος Bill και Melinda Gates, το οποίο, μαζί με την CureVac, αναπτύσσει εμβόλια κατά παντός είδους λοιμωδών νοσημάτων. Πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υπήρξε ισχυρή φήμη ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας και – ως εκ τούτου – του εμβολίου (www.newsbeast.gr, 16-3-2020).

Η επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο μιλώντας πρόσφατα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA δήλωσε : «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ποδόσφαιρο θα είναι εντελώς διαφορετικό μετά τον ιό». Ο Ινφαντίνο, βέβαια εννοούσε ότι το ποδόσφαιρο ως βιομηχανία θα έρθει πιο κοντά στον οπαδό, αλλά θα αλλάξει και με άλλον τρόπο : Με την οικονομική υποτίμησή του, που μπορεί να φτάσει – συνολικά – μέχρι και στα 9,2 δις ευρώ.

Η σημαντικότερη αλλαγή, του ποδοσφαίρου προ και μετά τον κορονοϊό, θα αφορά στην αξία των ποδοσφαιριστών, στο πόσο θα κοστίζουν, στα χρήματα που θα απαιτούνται για να πουληθούν, να αποκτηθούν, να υπογράψουν.

Επιπρόσθετα, η επικείμενη μεταγραφική περίοδος θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως στο ΝΒΑ, θα υπάρξουν δηλαδή πολλές ανταλλαγές παικτών, αφού δεν θα είναι και τόσο εύκολο για τις ομάδες να ξοδέψουν χρήματα. Θα προτιμήσουν να κάνουν ανταλλαγές (www.newsbeast, 9-4-2020).

 Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η πρωτοβουλία 4 ομάδων της Bundesliga που συμμετείχαν φέτος στο Champions League, – Μπάγιερν Μονάχου, Λειψία, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν -, οι οποίες έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προσφέροντας 20 εκατομμύρια ευρώ σε άλλες ομάδες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που υπογραμμίζει την δεινή οικονομική θέση των περισσότερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Γερμανίας.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου

Από την Τετάρτη 17/04/2024 οι κάτοικοι και επισκέπτες του Παρανεστίου θα εξυπηρετούνται καθημερινά για τις μετακινήσεις τους με δύο δρομολόγια.

Μετά την έγκριση λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Αναστάσιου και του Προέδρου του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Χατζόπουλου Θεόδωρου η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Δημοτικής Κοινότητας Παρανεστίου με δυο δρομολόγια καθημερινά. Το πρώτο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 06:00 το πρωί, με επιστροφή στις 07:00 από το Παρανέστι και το δεύτερο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 13:40, το μεσημέρι με επιστροφή στις 14:30 το μεσημέρι από το Παρανέστι.

Η έναρξη των δρομολογίων έχει οριστεί για την Τετάρτη 17/4/2024. Η διαδρομή από την Πλατανιά μέχρι το Παρανέστι και αντίστροφα θα είναι δωρεάν για όλους
τους επιβάτες. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου σε δηλώσεις του ανέφερε : «Σήμερα για τον δήμο μας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει η Δημοτική μας
Συγκοινωνία. Είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, ακούμε τους προβληματισμούς τους και προσπαθούμε διαρκώς να δίνουμε λύσεις.

Το Παρανέστι δεν άξιζε να είναι εκτός συγκοινωνιακής κάλυψης. Στο Παρανέστι βρίσκεται όλη η αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας και για αυτό εργαζόμαστε και διεκδικούμε καθημερινά».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ροδόπη | 80 χρόνια από την μαύρη επέτειο της θυσίας των 29 Ξυλαγανιωτών

Ηταν 9 Απριλίου 1944 όταν  29 πατριώτες  Ξυλαγανιώτες  συνελήφθησαν από τους Βουλγάρους , βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τα μοναρχοφασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Με την κατάληψη της Ελλάδας οι Γερμανοί παραχώρησαν στη Βουλγαρία τη Θράκη (από το Νέστο ποταμό μέχρι ένα σημείο προ του Έβρου ποταμού) και αργότερα την Ανατολική Μακεδονία, μέχρι τον Στρυμόνα ποταμό.

Σήμερα ακριβώς μετά από 80 χρόνια στο σημείο της σφαγής τελέστηκε  μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη  κκΠαντελεήμωνα στη μνήμη των 29 ηρωικά πεσόντων Ξυλαγανιωτών παρουσία του δημάρχου Μαρωνείας Σαπών Απόστολου Ιωάννου , του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά, του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ Τζηχάτ Χαλήλ , δημοτικών συμβούλων, απογόνων των εκτελεσθέντων και κατοίκων του οικισμού.

maronnews.gr

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εστία μόλυνσης αποτελούν για τα κουνούπια τα ακαθάριστα οικόπεδα

Η έξαρση των κουνουπιών κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί φλέγον ζήτημα τα τελευταία χρόνια για τους κατοίκους της Καβάλας κι όχι μόνο με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή καθότι δεν ήταν λίγα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που έκαναν την εμφάνισή τους στην περυσινή χρονιά.

Ο Νομίατρος Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, εφιστά την προσοχή ενώ δηλώνει πως μεγάλος παράγοντας πρόληψης είναι η αποψίλωση των χόρτων και η αποφυγή προσέλευσης σε χώρους με στάσιμα ύδατα όπου γεννούν τα κουνούπια τους θερινούς μήνες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en