Quantcast
Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδόχοι ΑΜΘ | Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Τούρκοι τουρίστες «βούλιαξαν» την Περιφέρεια στις γιορτές

image_print

Πληρότητα έως και 90% παρουσίασαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα ξενοδοχειακά καταλύματα της ανατολικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τους προέδρους των συλλόγων ξενοδόχων Καβάλας και Δράμας.

Βούλγαροι, Τούρκοι αλλά και Έλληνες εκδρομείς ήταν εκείνοι που επέλεξαν περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας για ολιγοήμερες διακοπές τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, με τους Βούλγαρους επισκέπτες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Ξενοδοχεία της Καβάλας είχαν ακόμα και διπλά ρεβεγιόν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ κάποια άλλα επέλεξαν ορχήστρες από τη Σόφια, προκειμένου να διασκεδάσουν τους πελάτες τους που στην πλειονότητά τους προέρχονταν από την πρωτεύουσα της γείτονος και πόλεις της νότιας Βουλγαρίας.

Ο Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε: «Οι Βούλγαροι επισκέπτες ήρθαν κατά κύριο λόγο μεμονωμένα κι όχι σε οργανωμένα γκρουπ όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι αργίες του τριημέρου των Χριστουγέννων βοήθησαν ώστε και Ελληνες επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας». Ο κ. Μιτζάλης υπογράμμισε ότι την Πρωτοχρονιά αρκετά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, προερχόμενων από την Κωνσταντινούπολη, που επέλεξαν την Καβάλα για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου και σε αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός. Η εκτίμηση του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας είναι ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης έφτασε το 80%.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της τουριστικής κίνησης σε Καβάλα και Θάσο και για τη νέα χρονιά, καθώς όπως τόνισε υπάρχει αρκετά καλός αριθμός κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αναμένεται και σημαντική αύξηση τουριστών μέσω του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», με το δεδομένο ότι ήδη υπάρχει αύξηση σε προγραμματισμένες πτήσεις τσάρτερ.

Ονειρούπολη και Φαλακρό τα δυνατά χαρτιά της Δράμας

Ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δράμας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι στην περιοχή υπάρχει τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων: στη πόλη της Δράμας η πληρότητα έφτασε το 90%, στη περιφέρεια του νομού, στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, κυμάνθηκε μεταξύ 60% και 70%.

Ο κ. Καλλίας υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της Ονειρούπολης ήταν και φέτος καταλυτική στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς Έλληνες και Βούλγαροι έσπευσαν να την επισκεφθούν και να περάσουν λίγες όμορφες μέρες. Στον ορεινό όγκο, πρόσθεσε, η τουριστική κίνηση οφείλεται στην ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού, το οποίο όμως δεν λειτούργησε σωστά και οργανωμένα. Όπως ανέφερε ο κ. Καλλίας, το χιονοδρομικό δεν έτυχε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Α.Μ.Θ) της ανάλογης προβολής, ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο και να τονωθεί το τουριστικό προϊόν στον ορεινό όγκο της Δράμας.

«Μπορεί το χιόνι στο Φαλακρό να είναι λίγο και να μην προσφέρεται για χιονοδρομίες, αλλά ως προορισμός προσφέρεται για βόλτες, παιχνίδια και όμορφες αποδράσεις. Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. δεν έκανε τίποτα για να το προβάλει και να το στηρίξει, εκτός κι αν το χιονοδρομικό κέντρο ανήκει σε άλλη Περιφέρεια; Είναι επίσης άγνωστο αν θα λειτουργήσει και με ποιο τρόπο το χιονοδρομικό μετά την εορταστική περίοδο, καθώς δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και γενικότερα υπάρχει μια άρνηση από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. να το ενισχύσει λόγω και πολιτικών σκοπιμοτήτων μετά την έντονη διαφωνία περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Δράμας» είπε.

Ο κ. Καλλίας σημείωσε ότι ο μέγιστος αριθμός διανυκτερεύσεων ήταν δύο με τρεις νύχτες, ενώ η χειμερινή περίοδος είναι για τη Δράμα το δυνατό της χαρτί για στήριξη του τουριστικού προϊόντος και -όπως είπε- αν χαθεί, τότε οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες της περιοχής θα τα βγάλουν πολύ δύσκολα πέρα.

Η θέση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για το χιονοδρομικό του Φαλακρού

Για το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των τοπικών φορέων της Δράμας, η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στις αρχές Δεκεμβρίου, ύστερα από επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Αργυρής Πατακάκης στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Το αίτημα της 27ης Απριλίου 2017, που επικαλείται ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας στην τελική του μορφή στις 23 Αυγούστου 2017 με νέο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 ευρώ. Με έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις 29 Αυγούστου 2017 το αίτημα αυτό στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το νέο τριετές ΠΔΕ εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο του χιονοδρομικού. Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο υπουργείο για το θέμα αυτό, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί, καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει. Παράλληλα, για τη τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της, με έγκριση του περιφερειάρχη, 63.410,38 ευρώ για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 ευρώ».

kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα κριτήρια για τον Τουρισμό για Όλους

Ελλάδα - Τουρισμός για Όλους 2026 2027 δικαιούχοι και κριτήρια
image_print

Περισσότεροι δικαιούχοι στο νέο πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027» φέρνει αλλαγές στα κριτήρια συμμετοχής, αυξημένα εισοδηματικά όρια και περισσότερους δικαιούχους, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των ατόμων με αναπηρία και των πολύτεκνων οικογενειών.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2027, ενώ η δεύτερη θα αρχίσει στις αρχές του 2027 και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Χωρίς νέα ενδιάμεση κλήρωση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση κλήρωση. Οι δικαιούχοι της δεύτερης φάσης θα προκύψουν από τους πίνακες των μη κληρωθέντων της πρώτης φάσης, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στο πρόγραμμα και να καλυφθεί και η χειμερινή τουριστική περίοδος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους λεγόμενους «πλάγιους μήνες», από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, στους οποίους θα κατευθυνθεί το 70% του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα συνδέεται με τη στρατηγική για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού και την ανάδειξη λιγότερο προβεβλημένων προορισμών.

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Το πρόγραμμα προβλέπει πιο ευέλικτα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης.

Ενδεικτικά, το όριο για άγαμους χωρίς τέκνα αυξάνεται από τις 19.000 ευρώ στις 21.000 ευρώ, ενώ για έγγαμους χωρίς τέκνα ανεβαίνει από τις 31.000 ευρώ στις 33.000 ευρώ.

Για οικογένειες με περισσότερα παιδιά, τα ανώτατα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σημαντικά και μπορούν να φθάσουν έως τις 58.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τι ισχύει για ΑμεΑ και πολύτεκνους

Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα με αναπηρία 67%, καθώς και οικογένειες με τέκνα με αναπηρία, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, προβλέπεται νέα πρόσθετη ενίσχυση για τις πολύτεκνες οικογένειες. Συγκεκριμένα, θα χορηγείται επιπλέον ποσό 50 ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και άνω, ενισχύοντας περισσότερο τις μεγάλες οικογένειες.

Επιδότηση έως 600 ευρώ

Τα ποσά της επιδότησης θα κυμαίνονται από 200 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο χρήσης και την κατηγορία του δικαιούχου.

Η επιδότηση θα αξιοποιείται μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω των πλατφορμών gov.gr και vouchers.gov.gr. Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αίτησης και μέσω ΚΕΠ, καθώς και υποστήριξη μέσω help desk.

Η έναρξη των αιτήσεων αναμένεται τον Αύγουστο, με το υπουργείο Τουρισμού να τονίζει ότι το πρόγραμμα στοχεύει σε έναν πιο συμπεριληπτικό, βιώσιμο και προσβάσιμο τουρισμό για όλους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τουρισμός για Όλους: Επιδότηση έως 600 ευρώ

image_print

Με αυξημένα εισοδηματικά όρια, ενισχυμένη στήριξη για οικογένειες και άτομα με αναπηρία, αλλά και έμφαση στον χειμερινό και ορεινό τουρισμό, παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2026-2027» από το υπουργείο Τουρισμού.

Η νέα δράση δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να πραγματοποιήσουν διακοπές στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη λιγότερο προβεβλημένων προορισμών.

Δύο περίοδοι υλοποίησης

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2027, ενώ η δεύτερη θα καλύψει το διάστημα από τις αρχές του 2027 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Δεν προβλέπεται νέα ενδιάμεση κλήρωση, καθώς οι δικαιούχοι της δεύτερης φάσης θα προκύψουν από όσους δεν επιλεγούν στην πρώτη, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Στήριξη χειμερινού και ορεινού τουρισμού

Το 70% του συνολικού προϋπολογισμού θα διατεθεί για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ενισχύοντας τον χειμερινό τουρισμό και τις ορεινές περιοχές της χώρας.

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Το πρόγραμμα διευρύνει σημαντικά τα εισοδηματικά κριτήρια. Για παράδειγμα, το ανώτατο όριο για άγαμους αυξάνεται στις 21.000 ευρώ, ενώ για έγγαμους χωρίς παιδιά διαμορφώνεται στις 33.000 ευρώ. Αντίστοιχες αυξήσεις προβλέπονται και για οικογένειες με παιδιά, με τα όρια να φτάνουν έως και τις 58.000 ευρώ για πολύτεκνα νοικοκυριά.

Ειδικές ρυθμίσεις για ΑμεΑ και πολύτεκνους

Για πρώτη φορά, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και οικογένειες με τέκνα ΑμεΑ μπορούν να συμμετέχουν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, προβλέπεται πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και μετά, ενισχύοντας περαιτέρω τις πολύτεκνες οικογένειες.

Αιτήσεις και ποσά επιδότησης

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγείται μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας, ενώ οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται τόσο ηλεκτρονικά μέσω των πλατφορμών gov.gr και vouchers.gov.gr, όσο και μέσω των ΚΕΠ.

Η επιδότηση κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων και την περίοδο πραγματοποίησης των διακοπών. Η επιλογή θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης, ενώ η πλατφόρμα των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει τον Αύγουστο του 2026.

Το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στη στρατηγική για έναν πιο προσβάσιμο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τουρισμό, με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Θάσο

image_print

Με σταθερούς ρυθμούς και αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική περίοδο, η Θάσος αρχίζει πλέον να υποδέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ακόμη δυναμικής καλοκαιρινής σεζόν. Οι πρώτες αφίξεις τουριστών έχουν ήδη δώσει ζωντάνια σε λιμάνια, παραλίες, καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα για τους επαγγελματίες του νησιού.

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια καταγράφουν αυξημένες κρατήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ οι δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές της Θάσου αρχίζουν να αποκτούν την εικόνα που χαρακτηρίζει κάθε καλοκαίρι το «σμαραγδένιο νησί» του Βορείου Αιγαίου.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες αποτελούν διαχρονικά βασική αγορά για τη Θάσο. Παράλληλα, οι επαγγελματίες του τουρισμού εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η κορύφωση της σεζόν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Οι πανέμορφες παραλίες, τα καταπράσινα τοπία, η γαστρονομία και η φιλοξενία των κατοίκων συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα της Θάσου, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καθώς οι μέρες περνούν και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το νησί αποκτά ολοένα και πιο έντονους καλοκαιρινούς ρυθμούς. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση αυξάνεται σταδιακά, με τη Θάσο να ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μεγάλο κύμα επισκεπτών των επόμενων εβδομάδων.

Η φετινή σεζόν ξεκινά με θετικές προοπτικές, με όλους τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο να ευελπιστούν ότι το καλοκαίρι του 2026 θα αποτελέσει μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για το αγαπημένο νησί της Βόρειας Ελλάδας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en