Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν ηλεκτρονικές κατασχέσεις θυρίδων, μετοχών και αμοιβαίων

image_print

Το Κτηματολόγιο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά το έργο της εφορίας για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα ακίνητά τους – Η ΑΑΔΕ αναμένει την ψήφιση διατάξεων που θα επιτρέψουν μαζικές κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων με ηλεκτρονικό τρόπο

Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το σχέδιο εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Ε9, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μάλιστα, το Κτηματολόγιο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά το έργο της εφορίας για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών που «ξέχασαν» να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ αναμένει την ψήφιση διατάξεων που θα επιτρέψουν μαζικές κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι διαδικασίες γίνονται χειρόγραφα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων που είτε έχουν αποκρύψει εισοδήματα από την εφορία είτε έχουν μεγάλες οφειλές. Μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων η εφορία θα μπορεί μέσω των e-κατασχετηρίων να δεσμεύει άμεσα τις θυρίδες των ελεγχόμενων, κατάσχοντας σε δεύτερη φάση πολύτιμους λίθους, χρηματικά ποσά, κοσμήματα ή πλάκες χρυσού που ενδεχομένως να εμπεριέχονται σε αυτές, αλλά και την κατάσχεση χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ρέπος. Και το 2017 η εφορία θα επικεντρώσει το ελεγκτικό της ενδιαφέρον στις κατασχέσεις προσπαθώντας να εισπράξει τμήμα από τον τεράστιο όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

1. Εντοπισμός αδήλωτων ακινήτων: Μέχρι το τέλος του έτους θα προσδιοριστεί η διαδικασία εντοπισμού των υπόχρεων σε υποβολή Ε9 (στοιχεία ακινήτων) με χρήση κατάλληλων κριτηρίων. Στον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν έχουν εμφανίσει στην εφορία ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους θα βοηθήσει η πρόσβαση που θα αποκτήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου όπου θα αντλούνται πληροφορίες για τις ιδιοκτησίες. Οσοι εντοπιστούν με αδήλωτα ακίνητα θα κληθούν από την εφορία τους να συμμορφωθούν και να τα δηλώσουν πληρώνοντας τους προβλεπόμενους φόρους και πρόστιμα.

2. Ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος κατασχέσεων και είσπραξης οφειλών.

3. Πλειστηριασμός 27 ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και ακόμη 690 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες.

4. Πρόσβαση των ελεγκτών σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα από τα οποία θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τους ελεγχόμενους φορολογουμένους. Με την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος οι πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα του Δημοσίου, ακόμα και στα υποσυστήματα και στις εφαρμογές του Τaxis, θα ενοποιηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί το «προφίλ οφειλέτη». Συγκεκριμένα, θα συνδυάζονται οι πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα της ΑΑΔΕ, όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, Πληροφοριακό Σύστημα Αυτοματοποιημένης Επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους.

5. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις: Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν το έτος 2016 από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων ανήλθε σε 1.602.835 έναντι 746.707 του προηγούμενου έτους. Εκ των ληφθέντων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (95,7%).

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων 50.399 φορολογουμένων, ενώ οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 889.455.

Περισσότερους από 40.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας από το 2013 έως το 2017 εντόπισε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ).

Από τους ελέγχους που διενέργησε η ΔΗΛΕΔ εντοπίστηκαν 89.225 οχήματα που ανήκουν σε 40.120 φορολογουμένους. Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας, που δεν έχει καταβληθεί, ανέρχεται στα 8.168.213 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα είναι 7.295.451 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι οφειλέτες καλούνται να καταβάλουν 15.463.664 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του Taxisnet, ενώ θα λάβουν και e-mail για τα ποσά, που πρέπει να πληρώσουν.

protothema,dramini

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αυξημένη επιβατική κίνηση και κυκλοφοριακή πίεση στην Καβάλα

image_print

Για την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται στην πόλη της Καβάλας, τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ προς την παραλία του Μπάτη, αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που εντείνεται κατά τη θερινή περίοδο, μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Ευστράτιος Μακρογιαννίδης.

Ο κ. Μακρογιαννίδης επισήμανε ότι η αυξημένη επισκεψιμότητα στην Καβάλα, σε συνδυασμό με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, με το Αστικό ΚΤΕΛ να καλείται να εξυπηρετήσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δρομολόγια προς τον Μπάτη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς γραμμές κατά τους θερινούς μήνες, καθώς εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο αριθμό λουομένων. Όπως τόνισε, η σωστή οργάνωση των δρομολογίων είναι απαραίτητη ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες του επιβατικού κοινού.

Παράλληλα, στάθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Καβάλας, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής και κατά τις μετακινήσεις προς τις παραλίες. Όπως ανέφερε, η αυξημένη κυκλοφορία επηρεάζει αναπόφευκτα και την τήρηση των δρομολογίων, γεγονός που απαιτεί υπομονή και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΝΔ κατηγορεί την Αριστερά για τα φονικά γκαζάκια: «Ανεχόταν καταλήψεις και τη βία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
image_print

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους μετά τη φονική επίθεση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, με τη Νέα Δημοκρατία να αποδίδει πολιτικές και ηθικές ευθύνες στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια επέδειξε ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας, καταλήψεων και ακραίων ομάδων.

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αρκούν χωρίς σαφή αποκήρυξη όσων χαρακτηρίζουν ως πολιτική ανοχής στη βία.

Μαρινάκης: «Να πέσουν οι μάσκες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι για χρόνια υπήρξε ανοχή σε καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων, οι οποίες –όπως ανέφερε– μετατρέπονταν σε ορμητήρια εγκληματικών ενεργειών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες όσων χαρακτήριζαν επιθέσεις σε σπίτια ή γραφεία ως «παρεμβάσεις» ή «ακτιβισμό», τονίζοντας ότι «όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν και οι μάσκες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν συνδέει νομικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη δολοφονική επίθεση, αλλά έκανε λόγο για διαχρονική πολιτική ανοχής στη βία, προσθέτοντας πως «είναι πολύ αργά για δάκρυα για κάποιους».

Στο στόχαστρο και ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίστοιχη γραμμή ακολούθησαν ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι υπήρξε διαχρονική αντίθεση της Αριστεράς σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ενώ έκανε λόγο για «κουλτούρα ανοχής απέναντι στην πολιτική βία».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι απαιτείται ουσιαστική πολιτική απομόνωση κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της προέλευση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στην ακροδεξιά και την ακροαριστερή βία.

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο την καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά και τη συνολική στάση απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής βίας των τελευταίων ετών.

Με αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και τη ρητορική γύρω από τα ακραία φαινόμενα βίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάρκος Λεζές για τον Μιχάλη Μόσιο: «Δεν απαντούσε στα τηλέφωνα – Τον βρήκαν νεκρό στο μπάνιο»

Ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος σε παλαιότερη δημόσια εμφάνιση
image_print

Συγκλονίζει η μαρτυρία του Μάρκου Λεζέ

Ο ηθοποιός Μάρκος Λεζές μίλησε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου ηθοποιού Μιχάλη Μόσιου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Όπως αποκάλυψε, οι οικείοι του ανησύχησαν όταν δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του τηλεφωνικά και ενημέρωσαν τις Αρχές, οι οποίες μετέβησαν στο σπίτι του στην Κερατέα.

«Τον βρήκαν στο μπάνιο»

Μιλώντας στην εκπομπή «Το Πρωινό», ο Μάρκος Λεζές περιέγραψε τα όσα έμαθε από την οικογένεια του εκλιπόντος.

«Ήταν καλός άνθρωπος, τίμιος και ταλαντούχος. Είχε απομονωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κερατέα. Τον κυνηγούσα για να μην καπνίζει, του έλεγα ότι θα τον καταστρέψει. Τηλεφωνιόμασταν κάθε εβδομάδα», ανέφερε.

Στη συνέχεια εξήγησε πως επικοινώνησε με τη σύζυγο του Μιχάλη Μόσιου.

«Πήρα τη γυναίκα του, τη Βάσια, μου είπε ότι τον βρήκαν στο μπάνιο. Τη ρώτησα πώς έγινε αυτό και μου είπε “δεν ξέρω”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας

Σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο Μιχάλης Μόσιος ζούσε μόνος του στην Κερατέα, ενώ η σύζυγός του και τα παιδιά τους διέμεναν στη Νέα Σμύρνη.

Όπως περιέγραψε, όταν οι συγγενείς του δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του, ειδοποίησαν την αστυνομία.

«Τον έπαιρναν τηλέφωνο και δεν απαντούσε. Έστειλαν την αστυνομία, φώναζαν, αλλά δεν απαντούσε. Τα φώτα ήταν αναμμένα. Ο γείτονας δίπλα είχε τα κλειδιά, άνοιξε την πόρτα και τον βρήκε», ανέφερε ο Μάρκος Λεζές.

.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en