ΘΑΣΟΣ

Ξεκινάει την Δευτέρα η αποκομιδή απορριμμάτων από την Θάσο – Ετοιμάζεται κινητοποίηση την Δευτέρα στον Λιμένα

Έστω και την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρίες έβαλαν νερό στο κρασί τους, και έτσι η μεταφορά των απορριμμάτων από την Θάσο προς τον ΧΥΤΑ Καβάλας θα ξεκινήσει κανονικά από αύριο (μιας και, παρά το γεγονός ότι η ΑΝΕΘ απάντησε θετικά ήδη από την Παρασκευή, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας το Σάββατο – ο ΧΥΤΑ κλείνει το Σάββατο στις 12:30).

Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν μετά την τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, το πρωί της Παρασκευής, στην οποία πέρα από το ψήφισμα διαμαρτυρίας που πρότεινε η διοίκηση του δήμου (το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό και το οποίο ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ αναμένεται να επιδώσει στους εκπροσώπους των εταιριών στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο γραφείο του εισαγγελέα πρωτοδικών Καβάλας, το πρωί της Δευτέρας), συζητήθηκε και η πρόταση του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Ξώγνου να σταλεί επιστολή στην ΝΕΚ και την ΑΝΕΘ με την οποία θα αναλυόταν η διαδικασία που απαιτείται για την πληρωμή ενός συνεργάτη ή προμηθευτή του -εν προκειμένω την πληρωμή των ναυτιλιακών εταιρειών για την μεταφορά των απορριμμάτων (έγκριση από επίτροπο, καταβολή 1 με 1,5 μήνα αργότερα κλπ.) Η πρόταση έγινε δεκτή και η επιστολή απεστάλη στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών, με την ΑΝΕΘ να απαντάει θετικά σχεδόν άμεσα.

Κώστας Χατζηεμμανουήλ: Είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω, αλλά οι Θάσιοι απαιτούν δωρεάν μεταφορά

Ερωτηθείς από το KavalaPress για την οικονομική επιβάρυνση του δήμου Θάσου που δημιουργεί η νέα αυτή υποχρέωση (η επιβάρυνση αγγίζει τις 120.000 €) και για τους φόβους ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καταβάλλονται από τους δημότες υπό την μορφή πρόσθετων δημοτικών τελών ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

Η απαίτηση των Θάσιων είναι -και πρέπει να είναι- να μην επιβαρυνθεί το νοικοκυριό τους με πρόσθετα χαράτσια, διότι δεν αντέχει άλλα οικονομικά βάρη. Από την στιγμή που οι ναυτιλιακές εταιρίες “θησαυρίζουν» από τον λαό της Θάσου οι δημότες απαιτούν από αυτές το ελάχιστο, δηλαδή την δωρεάν μεταφορά των σκουπιδιών. Ωστόσο εγώ, ως δημοτική αρχή, δεν έχω δικαίωμα να μην πληρώσω. Από την στιγμή που κάποιος μου παρέχει μια υπηρεσία οφείλω, ως δημοτική αρχή, να τον πληρώσω. Από την στιγμή, λοιπόν, που ισχύουν αυτά τα δεδομένα οι ναυτιλιακές εταιρίες οφείλουν να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να σεβαστούν τις απαιτήσεις των δημοτών της Θάσου, μη επιμένοντας στην καταβολή αυτών των χρημάτων.

Διαμαρτυρία στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιριών, το πρωί της Δευτέρας

Την ίδια στιγμή, πάντως, έχει προγραμματιστεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λιμένα, στις 11 το πρωί, από κατοίκους του νησιού, οι οποίοι εν συνεχεία θα κατευθυνθούν προς τα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών. Για την συγκέντρωση αυτή ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε ότι:

Αυτό είχε αποφασιστεί κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, η οποία έγινε παρουσία πολλών φορέων του νησιού, όταν δεν είχε γίνει γνωστή η θετική απάντηση της ΑΝΕΘ. Από την στιγμή που η ΑΝΕΘ δέχτηκε τα όσα ανέφερε η επιστολή που στείλαμε σε αυτήν, εκτιμώ ότι θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα αυτή η κίνηση για να μπορέσει να αποκτήσει ευρύτερη λαϊκή βάση και αποδοχή. Εφόσον, όμως, η συγκέντρωση της Δευτέρας πραγματοποιηθεί κανονικά είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τον πρώτο πυρήνα της γενικότερης κινητοποίησής μας, αλλά θα είναι και ένα πρώτης τάξης βήμα για να ακουστεί η φωνή των πολιτών.

Πηγή: kavalapress.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version