ΕΒΡΟΣ

Ξεκαθαρίζει το τοπίο’ αναφορικά με τα υδατοδρόμια ο Ο.Λ.Α.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος σημειώνοντας πώς στόχος της κυβέρνησης είναι να πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα την παρούσα τουριστική περίοδο.

Ανάμεσα στα λιμανια για τα οποία αναμένεται να εκδοθεί σχετική άδεια, δεν εντάσσεται το λιμάνι της  Αλεξανδρούπολης ούτε της Σαμοθράκης, γεγονός που αρχικά προκάλεσε εντύπωση και προβληματισμό. Ωστόσο με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ξεκαθαρίζει την κατάσταση, διευκρινίζοντας τι σημαίνει αυτό και γιατί συμβαίνει.

Η ανακοίνωση του Ο.Λ.Α. είναι η εξής:

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με την εγκατάσταση υδατοδρομίου στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία σύντομη αναφορά στο ισχύον νομικό καθεστώς, που διέπει την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και να αποσαφηνιστούν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, εξειδικεύοντας στην περίπτωση των λιμένων της περιοχής μας.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του Ν.4146/2013 τον Απρίλιο του 2013, άνοιξε ο δρόμος για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων αόριστης διάρκειας και υπήρξε άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε σημαντικό αριθμό λιμένων της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ των οποίων και σε αυτά της Αλεξανδρούπολης και Καμαριώτισσας Σαμοθράκης.

Στο πλαίσιο ωστόσο υποβολής και εξέτασης αιτήσεων αδειοδότησης, έγινε άμεσα αντιληπτό ότι η υιοθέτηση και πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4146/2013 απαιτεί τη συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων φορέων και προέκυψαν κενά σε σχέση τόσο με την έκδοση ΚΥΑ που προβλέπονται από τον ανωτέρω νόμο, όσο και με διευκρινίσεις που έπρεπε να δοθούν σε διαδικαστικά ζητήματα χωροθέτησης, αδειοδότησης και διοικητικής λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Σε αυτό το διευκρινιστικό πλαίσιο του νομοθετικού κενού κινείται πρόσφατη Εγκύκλιος του Γεν Γραμ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΠΝΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στις 5/2/2014, που απευθύνεται προς τους Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων και διασαφηνίζει ζητήματα που εμπίπτουν στις θεσμικές αρμοδιότητες της ΥΝΑ/ΓΓΛΠΝΕ.

Το νομοθετικό κενό αφορούσε κυρίως την συμβατότητα του “Master Plan κάθε λιμένα με την χορήγηση άδειας υδατοδρομίου, καθώς κανένα Master Plan δεν προβλέπει την λειτουργία υδατοδρομίου!”

Αυτό το πρόβλημα πλέον το ξεπερνά εν μέρει η παραπάνω εγκύκλιος και ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Με άλλα λόγια είτε κατέθεσε κανείς αίτηση πριν ένα έτος είτε καταθέσει τώρα, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα καθώς οι παλαιότερες αιτήσεις δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν χωρίς την παράκαμψη του Master Plan.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί η λειτουργία υδατοδρομίων στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ και ειδικότερα στη ζώνη αρμοδιότητας του, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό αναλύεται παραπάνω.

Σε επίπεδο χωροθέτησης και στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού έχει εγκαίρως επισημάνει το σχετικό ζήτημα,προτείνοντας τη χωροθέτηση υδατοδρομίων τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όσο και σε αυτό της Καμαριώτισσας Σαμοθράκης. Επίσης, κατά την πρόσφατη αναθεώρηση του Σχεδίου Ασφάλειας Λιμένα Αλεξανδρούπολης, έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις ασφαλείας στην περιοχή όπου προβλέπεται η χωροθέτηση υδατοδρομίου.

Μετά την αποσαφήνιση των διαδικαστικών θεμάτων που δόθηκαν μέσω της πρόσφατης Εγκυκλίου της ΥΝΑ/ΓΓΛΠΝΕ και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, αναζητείται πλέον το κατάλληλο σχήμα διοικητικής λειτουργίας, βάσει του οποίου θα προκύψει η απαιτούμενη διαδικασία αδειοδότησης της εγκατάστασης, ενώ παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων και η ενσωμάτωση τους στα Master Plan των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καμαριώτισσας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version