Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντεμπούτο για τον ΕΦΚΑ, που αντικαθιστά τα Ταμεία κύριας ασφάλισης

image_print

Ασφαλιστικό ταμείο – κολοσσός που περιλαμβάνει 4,2 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους και… έλλειμμα ενός δις ευρώ.

Την ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ενός ταμείου – γίγαντα στο οποίο εντάσσονται εννέα ασφαλιστικοί φορείς, 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το νέο Ταμείο έκανε… ποδαρικό με έλλειμμα που ξεπερνάει το ένα δισ. ευρώ βάσει του προϋπολογισμού του 2017, καθώς τα έσοδα για τις κύριες συντάξεις, ανέρχονται σε 40.054.622.500 ευρώ, ενώ τα έξοδα σε 41.103.527.000 ευρώ (σ.σ.: που μεταφράζεται σε διαφορά -1.048.904.500 ευρώ).

«Μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά και τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Αθανάσιο Μπακαλέξη, για την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, είχαν μείνει εκκρεμείς 160.551 κύριες συντάξεις τις οποίες το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια, ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό ιστορικό τους και τη σύνταξη που θα λάβουν.

Μηνιαία και μερική καταβολή εισφορών

Όπως είπε η κα Αχτσιόγλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, καταργήθηκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

Διευκρίνισε ότι η καταβολή θα είναι για όλους μηνιαία, ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να μην σωρεύονται εξαμηνιαία ή ακόμα και ετήσια χρέη, ενώ, για πρώτη φορά, προβλέπεται και η δυνατότητα μερικής καταβολής.

«Για τους πρώτους έξι μήνες και μέχρι την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2017, βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, θα γίνει ο αναγκαίος συμψηφισμός – χρεωστικός ή ελαφρυντικός» είπε η κα Αχτσιόγλου.

Μπλοκάκια

Αναφορικά με την περίπτωση εργαζομένων με μπλοκάκι, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα εγκύκλιος που θα αφορά στους απασχολούμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών. Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων οι οποίες πραγματώνονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής τους, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και να καθίσταται σαφές και στους δύο αντισυμβαλλόμενους ο τρόπος καταβολής των εισφορών. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η καταβολή και είσπραξη εισφορών και φόρων δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα από τώρα.

Για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

Το δεύτερο πεδίο, το οποίο, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, φέρει μεγάλο αποτύπωμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, είναι αυτό της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Όπως σημείωσε, χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. «Η άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας πολλές φορές αποκρύπτει παράνομες πρακτικές, που στην πραγματικότητα αναφέρονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό εργαλείο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο μέσα από μία βάση δεδομένων που συνεχώς θα διευρύνεται από τους ελέγχους και τη δυνατότητα ανάλυσης μίας σειράς παραμέτρων, θα εντοπίζει τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Ίδρυση ΠΕΚΑ

Την ίδρυση των πρώτων Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

Αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ εντός του 2017 τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα.

Πώς λειτουργεί ο ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ αποτελεί μετεξέλιξη του ΙΚΑ και σε αυτόν εντάσσονται αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο ΕΦΚΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος αυτών. Το νέο Υπερταμείο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και όλα τα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα θα οδηγούνται πλέον στο νέο φορέα.

Χτες ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) και στις 15 Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το ενιαίο μητρώο των ασφαλισμένων με 15 εκατ. εγγραφές. Επίσης ενεργοποιήθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο (1555, το οποίο λειτουργεί καθημερινές από τις 08:00 έως τις 16:00).

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες καλούνται να καταβάλουν σε μηνιαία βάση. Έτος βάσης των εισφορών θα είναι το καθαρό εισόδημα του 2015.

Σύμφωνα με τον Τ. Πετρόπουλο, «οι πληρωμές των εισφορών γίνονται, μέσω της τράπεζας που επιλέγει ο ασφαλισμένος, με γρήγορο και απλό τρόπο. Στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες. Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γι’ αυτές θα εξακολουθήσει να ισχύει η προϋφιστάμενη διαδικασία, δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα τις καταβάλουν με τον τρόπο που τις κατέβαλαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016».

Άγνωστο παραμένει τι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί εργαζόμενοι, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες , των οποίων οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.

Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα γίνει με όλους αυτούς που χρωστούν 30 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχουν ενημερότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν για να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en