Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομοσχέδιο σκούπα για τους οφειλέτες του νόμου Κατσέλη

Μέσα στο 2021 θα γίνουν και οι 40.000 δίκες που εκκρεμούσαν. «Ξεκαθάρισμα» μέσα από ειδική πλατφόρμα.

ο μεγάλο ξεκαθάρισμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη δρομολογεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, και προβλέπει εκδίκαση – εξπρές περίπου 40.000 υποθέσεων μέσα στο 2021, ενώ αυτές είχαν πάρει δικασίμους ακόμη και για το 2027. Πριν τις δίκες, όμως, θα προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ενδιάμεση διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη ίσως και χιλιάδες δανειολήπτες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση,

  • Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση, επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021.
  • Η παρέμβαση αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία, καθώς διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν -προσδιορισμένες σε δικασίμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2021- περισσότερες από 40.000 σχετικές υποθέσεις με τη συζήτησή τους να έχει προσδιοριστεί σε πολλές περιπτώσεις σε χρόνο, που φτάνει ακόμη και μετά το 2027 σε περίπου 30 από τα 140 Ειρηνοδικεία της Χώρας.
  • Με την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση των υποθέσεων αυτών εντός του έτους 2021, προκειμένου να αρθεί η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την έκδοση των αποφάσεων εντός προβλεπόμενης προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη συζήτηση.
  • Με τον τρόπο αυτό αίρεται μια μακροχρόνια εκκρεμότητα, εξαιτίας της οποίας οι μεν καλόπιστοι δανειολήπτες τελούν υπό καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, οι δε στρατηγικοί κακοπληρωτές τελούν υπό καθεστώς μη ανεκτής από την έννομη τάξη οιονεί προστασίας, καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα φθάσουν όλοι οι δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις στο στάδιο της συζήτησης της αίτησής τους στο Ειρηνοδικείο. Η κυβέρνηση θα καθιερώσει μια διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων των οφειλετών που έχουν υποβάλει αιτήσεις με βάση το νόμο Κατσέλη στα δικαστήρια. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να «πετάξει» αρκετούς εκτός διαδικασίας πριν φθάσουν στο δικαστήριο, καθώς:

  • Θα είναι υποχρεωτική η υποβολή αίτησης σε ειδική πλατφόρμα, διασυνδεδεμένη με το Taxisnet, όπου ο δανειολήπτης θα υποβάλει εκ νέου τα στοιχεία του, γιατί μπορεί να έχουν μεσολαβήσει ακόμη και αρκετά χρόνια από την αρχική υποβολή της αίτησής του και να έχει μεταβληθεί η εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
  • Όποιος δανειολήπτης δεν υποβάλει τα στοιχεία του στην πλατφόρμα, θα θεωρείται ότι έχει αποσύρει την αίτησή του και θα περνά η υπόθεσή του στη δικαιοδοσία των τραπεζών (βλ. πλειστηριασμοί).
  • Η επικαιροποίηση στοιχείων ενδέχεται να αναδείξει περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν εμπίπτουν καν στην προστασία του νόμου επειδή, για παράδειγμα, έχουν εμπορική δραστηριότητα, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Ενδεχομένως να αναδείξει και περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πλέον αρκετά υψηλά εισοδήματα, άρα επίσης εξαιρούνται από το νόμο Κατσέλη.

Πάντως, νομικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αν γίνει ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» αιτήσεων με αυτό τον τρόπο, ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για ολοκλήρωση των δικών μέσα στο 2021 παραμένει εξαιρετικά φιλόδοξος και πιθανότατα έχει τεθεί για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τις πιέσεις που ασκούν εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εκκρεμούσαν 86.174 υποθέσεις, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να μειωθούν σε 61.910. Πάνω από 40% αυτών των υποθέσεων έχουν δικασίμους από το 2021 και μετά.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en