ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΝΔ | Απότομη στροφή στο κέντρο

 Σαφές μήνυμα στροφής στο χώρο του κέντρουκαι εγκατάλειψης της ακροδεξιάς ρητορικής και των ιδεολογικών προσμίξεων με ακραίους χώρους στέλνει το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης περνούν στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας σχεδόν το 80% από τους 400,000 ψηφοφόρους, συμμετοχή που αν και καταγράφεται ως υψηλή εν τούτοις είναι πολύ χαμηλότεροι από τους 600,000 που είχαν συρρεύσει στις κάλπες για στην εκλογική μάχη του Αντώνη Σαμαρά με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο νέος πρόεδρος που θα προκύψει μετά τις 10 Ιανουαρίου δεν θα έχει εύκολη δουλειά στην ανασύνθεση του κόμματος και στην εκπομπή νέου πολιτικού στίγματος καθώς θα δεσμεύεται από την ανομοιγονή, ως προς το αποτέλεσμα, σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία διατηρεί ισχυρές αναφορές και δεσμούς με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση η ενεργή και συσπειρωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμαγια το κόμμα που επιθυμεί ακόμα και χωρίς συνέδριο, απορρίπτοντας την ατζέντα ιδεολογικής αντιπαράθεσης της εθνικιστικής Δεξιάς με την Αριστερά που εισήγαγε ο Άδωνις Γεωργιάδης και της σκληρής Δεξιάς του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ανεξαρτήτως νικητή στο δεύτερο γύρο η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει οριστική στροφή, αφήνοντας πίσω την παρακαταθήκη του Αντώνη Σαμαρά και απομακρυνόμενη από το χώρου που επιχειρούσαν να λανσάρουν ως κυρίαρχο ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αν και προερχόμενος, οικογενειακά, από τον χώρου του κέντρου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εν τούτοις βρέθηκε να φλερτάρει ευκαιριακά με ακραίους χώρους, επικίνδυνες ρητορικής και τυχοδιωκτικές πρακτικές, οι οποίες τελικά του χρεώνονται.

Κενό στα άκρο-δεξιά

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία προσανατολισμένη στην πολιτική ανακτάληψη του κετρώου χώρου, σημείο που θα χρειαστεί νέα έκφραση τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Πολιτικά τώρα η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι οδηγείται στον χώρο του εξυγχρονιστικού μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να επιδείξει ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική δυναμική έλλειψη αγκυλώσεων και νέο πολιτικό και οικονομικό σχεδιασμό.

Εγκαταλείποντας όμως τη λαϊκή Δεξιά και απομακρύνοντας σταγονίδια και ακροδεξιές αναφορές δημιουργεί στα Δεξιά της ένα χώρο της τάξης του 5-7% τον οποίο είτε θα επιχειρήσει να ενσωματώσει με νέους όρους σε δεύτερη φάση, είτε θα επιτρέψει-πυροδοτήσει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα τον εκφράσει, με δεδομένο ότι η εποχή της Χρυσής Αυγής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέχει πολύ από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που δεν μπορεί να καταγραφεί στη Βουλή λόγω της σύνθεσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο νέος αρχηγός θα επιχειρήσει να εκπέμψει πολιτικά διακριτό πολιτικό λόγο ξεκαθαρίζοντας τις κόκκινες γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα είναι αυτές που θα χρησιμοποιηθούν για την επανεισδοχή των ψηφοφόρων του κέντρου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΝΔ θα χρειαστεί χρόνο, για την εξαγορά του οποίου ο νέος πρόεδρος θα είναι αναγκασμένος να δώσει συναίνεση όπου απαιτείται για τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το λόγο αυτό η ΝΔ θα προτιμήσει να στηρίξει την κυβέρνηση σε κομβικά σημεία ώστε να αποφευχθεί διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος προς το κέντρο με την είσοδο του ΠΑΣΟΚ ή/και του Ποταμιού, εταίρους που θέλει να τους κρατήσει ως άσσο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Μάριο, πιστοποιώντας το νέο κεντρώο της προφίλ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version