Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Να σταματήσει η εξαίρεση της Τουρκίας από την καταβολή δασμών στην Ελλάδα”

Κοινή γραπτή ερώτηση κατέθεσαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Κώστας Χρυσόγονος, για την άρση των μονομερών προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας σε βάρος χωρών μελών. Το ζήτημα έφερε πρώτα στην ελληνική Βουλή η κα Ν. Γκαρά με σχετική ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν στην ερώτηση ότι οι λόγοι για τους οποίους έχει εξαιρεθεί η Τουρκία από την καταβολή δασμών κατά την εξαγωγή των προϊόντων της προς την Ελλάδα, έχουν πλέον εκλείψει και ότι στην παρούσα συγκυρία το μέτρο αυτό πλήττει σοβαρά την ελληνική οικονομία. Υπογραμμίζουν επιπλέον, τις συνέπειες που έχει το μέτρο αυτό για την οικονομία των νησιών κυρίως αυτών που έχουν να διαχειριστούν το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθεί η προνομιακή αυτή μεταχείριση της Τουρκίας, να εξαλειφθεί ο άνισος ανταγωνισμός και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ολόκληρο το κείμενο της γραπτής ερώτησης

Σύμφωνα με την  απόφαση αριθ.1/2001 της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας ΕΚ- Τουρκίας της 28ης Μαρτίου 2001, προβλέπονται προτιμησιακές δασμολογικές πολιτικές έναντι των χωρών μη μελών της Κοινότητας.

 Η εξαίρεση της Τουρκίας από την καταβολή δασμών κατά τη διαδικασία εξαγωγής των προϊόντων της προς την Ελλάδα, μέτρο που είχε ληφθεί προς στήριξη της τότε οικονομίας της, στην παρούσα συγκυρία πλήττει σοβαρά την ελληνική, κυρίως την περιφέρεια της Θράκης και του Νομού Έβρου. Καθημερινά πραγματοποιείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών από τη γείτονα χώρα, δεδομένης της χαμηλότερης τιμής των προϊόντων, λόγω της απουσίας δασμών.

 Το ίδιο έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η οικονομία των νησιών, ιδίως αυτών που έχουν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. 

Επειδή οι λόγοι για τους οποίους έχει δοθεί το εν λόγω προνόμιο στην Τουρκία έχουν πλέον εκλείψει, ερωτάται η επιτροπή: 

  1. Aν και σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να επιτευχθεί άρση των μονομερών προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. 
  2. Με ποιά μέτρα σκοπεύει να συνδράμει στην εξάλειψη του άνισου ανταγωνισμού, ώστε να ανακάμψει η οικονομία στα νησιά και  στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν η Τουρκία εξαιρέθηκε από την καταβολή δασμών στην Ελλάδα ήταν σε πρόγραμμα του διεθνούς νομισματικού ταμείου και η Ελλάδα σε εξαιρετική ανάπτυξη της οικονομίας της. Ο λόγος της εξαίρεσης ήταν για να βοηθήσει η Ε.Ε και ιδιαίτερα η Ελλάδα να ανακάμψει η Τουρκική οικονομία. Και ενώ εδώ και 6 χρόνια οι ρόλοι έχουν αναστραφεί, κανένας Έλληνας Πολιτικός δεν σκέφτηκε να ζητήσει να διακοπεί αυτή η προνομιακή μεταχείριση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και ενδεχομένως να ζητήσει πλέον από την Τουρκία να βοηθήσει την Ελλάδα.

Αντίθετα οι πολιτικοί μας αλλά και η Ε.Ε. εδώ και 6 χρόνια αφήνουν εκτεθειμένη την οικονομία μας, έναντι της Τουρκίας με τους χαμηλούς μισθούς και φορολογικούς συντελεστές, ενώ παράλληλα δεν διστάζουν με περίσσιο ζήλο να “κόβουν” μισθούς και συντάξεις κατ’ απαίτηση των δανειστών μας, χωρίς ίχνος ντροπής για την ανικανότητα τους να προστατέψουν στοιχειωδώς την οικονομία της χώρας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en