Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στη Σαμοθράκη ζητάει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς αναφορικά με την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με την οποία από 1/1/2018 καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στη Σαμοθράκη. 

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει μεταξύ άλλων «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς κάνει επίσης αναφορά στις ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 με αποτέλεσμα να κηρυχτεί η Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό κοινοποιείται στον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, Γεώργιο Καΐσα και Δημήτριο Ρίζο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε ότι στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 υπήρξαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί της Σαμοθράκης από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές – κτιριακές εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές (Δημαρχείο – Κέντρο υγείας – κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι – επιχειρήσεις κ.λ.π.), και να κηρυχτεί το νησί με την υπ’ αριθμ. 6860/26-9-2017 (ΑΔΑ: ΩΛ1Θ465ΧΘ7-ΠΘΘ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς, επέρχεται ένα ακόμη πλήγμα, αυτή τη φορά λόγω της τροποποίησης του αρθρ.21, παρ. 4 και 5 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με την οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στο νησί.

Η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο Φ.Π.Α. αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα τονίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Στη Σαμοθράκη οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας είναι δραματικές. Οι δε μεταφορές προϊόντων πραγματοποιούνται μόνο από ένα καράβι.

Η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να «σηκώσει» και αυτή αναλογικά το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται στα νησιά και στη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Ζητούμε να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. Είναι θέμα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους και ευελπιστώ ότι το αίτημα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Δημήτριος Πέτροβιτς

thrakinea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από 3%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς μεταδίδονταν τη νύχτα από διάφορες πηγές ανεπιβεβαίωτες ακόμη εκείνη την ώρα πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 3,66% στα 85,76 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 3,44%, στα 90,11 δολάρια.

Σήμερα Παρασκευή οι αγορές παρουσιάζουν προς στιγμή μια ανοδική αντίδραση καθώς προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς έχει συμβεί στην Μ. Ανατολή.

Με ποσοστό αύξησης 2.5% κινείται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού.

Τάση ανόδου διαφαίνεται στα λεγόμενα επενδυτικά καταφύγια. Ο χρυσός κατέγραψε τιμή στην περιοχή των 2.400 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ καταγράφεται συγκρατημένη άνοδος στο δολάριο και το ελβετικό φράγκο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους επαγγελματίες να έχουν βάλει τα γιορτινά τους και να είναι αισιόδοξοι για την περιόδο του Πάσχα, όπου αναμένεται η καταναλωτική κίνηση να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες, μέχρι και τώρα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές ζητώντας βοήθεια και περισσότερο χρόνο απο την κυβέρνηση.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en