Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Να μη ζήσουμε νέο Τσέρνομπιλ» | Ανησυχία για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας, στην πόλη Λβιβ.

Τόνισε πως ένα στρατιωτικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» και επανέλαβε την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο. «Οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο Γκουτέρες και απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία που θα παρέχει «εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τις παραμέτρους μιας πιθανής αποστολής κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο ενός «νέου Τσερνόμπιλ» αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό των ουκρανών φίλων μας», είπε ο Ερντογάν προτού υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί ένα «νέο Τσερνόμπιλ».

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού» και να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. «Από την πρώτη ημέρα, όλες οι πλευρές εργάστηκαν επαγγελματικά και με καλή πίστη» για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, είπε ο Γκουτέρες και συνέχισε «Απευθύνω έκκληση να συνεχιστεί αυτό και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια με πνεύμα συμβιβασμού ώστε να διευθετηθούν οριστικά όλες οι δυσκολίες».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος σήμερα στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

«Σκόπιμη τρομοκρατία»

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.

Συμφωνία για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov και τον Υπουργό Εμπορίου Mehmet Mus.

Θα ιδρυθεί μια δύναμη κρούσης (Task Force), όπως ονομάστηκε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μεταξύ των δύο χωρών. Η ειδική ομάδα θα συντονίσει την ανακατασκευή εγκαταστάσεων όπως δρόμους, γέφυρες, υποδομές ύδρευσης και ηλεκτρισμού, νοσοκομεία και σχολεία στην Ουκρανία.

Πηγη: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ασπρόπυργος | Νεκρός 40χρονος μετά από καυγά σε καταυλισμό Ρομά

Ένας άνδρας 40 ετών εντοπίστηκε νεκρός σε καταυλισμό Ρομά λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ξημερώματα προς Τρίτη (19.3.2024) στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας, που βρέθηκε νεκρός στον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή Κουτάλα στον Ασπρόπυργο, δεν είχε τραύμα από σφαίρα ή αιχμηρό αντικείμενο.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι λίγη ώρα νωρίτερα είχε εμπλακεί σε καυγά με άλλο άτομο.

Τα ακριβή αίτια θανάτου του αναμένεται να δείξει η νεκροψία – νεκροτομή, πάντως, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που αντίκρισαν οι αστυνομικοί, ο άνδρας φέρει βαριές κακώσεις σε πολλά σημεία του σώματός του.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του τραγικού περιστατικού.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ελευθερούπολη | Λαμπαδηδρομία Παγγαίου 2024

 Οι τέσσερις λαμπαδηδρόμοι που θα έχουν την τιμή να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα εντός των ορίων του Δήμου Παγγαίου είναι:

1)Κατερίνα Μαμούτη: Πανελληνιονίκης, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 με την Εθνική Ομάδα στο Σύνθετο Ομαδικό αλλά και στα ατομικά
αγωνίσματα στην Ενόργανη Γυμναστική. Προπονήτρια Ενόργανης Γυμναστική στο σύλλογο Γυμναστική Αθλητική  Ακαδημία Παγγαίου .

2) Βασιλική Σταυρίδου: Πανελληνιονίκης, Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Βαλκανίων στην Πυγμαχία. μέλος της Εθνικής Ομάδας,   Αθλήτρια των Μαχητών Ελευθερούπολης.

3) Χρήστος  Καραϊτης:  Πανελληνιονίκης, Παγκόσμιος  Πρωταθλητής, Πρωταθλητής  Ευρώπης και Βαλκανίων στην Πυγμαχία, μέλος της Εθνικής Ομάδας. Αθλητής των
Μαχητών Νέας Περάμου.

4) Γρηγόρης Μοσχοβίδης Πανελληνιονίκης και μέλος της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών σε πάγκο που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ντουμπάι.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις από τον πρύτανη του ΑΠΘ για το «πυρηνικό ριφιφί» | «Δεν υπήρξε καμία διαρροή από τον πυρηνικό αντιδραστήρα»

Για το περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός, υποκρίσιμος, πυρηνικός αντιδραστήρας, μίλησε στο thestival.gr ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας.

Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο ίδιος, πρόκειται για ένα συμβάν, που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο κ. Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί, καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο, όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.
Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας, που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», σημείωσε χαρακτηριστικά στο thestival.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.

«Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η πυρηνική διάταξη» αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ

«Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε απόπειρα να παραβιαστεί από άγνωστα άτομα ο χώρος στη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας.

Η πυρηνική διάταξη, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης», ενώ «τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο, ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός». «Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en