ΑΜΥΝΑ

ΝΑΤΟ | Καταδικάζουμε τη ρώσικη επίθεση στην Ουκρανία

Εκτακτη σύνοδο κορυφής των 30 ηγετών των μελών του πραγματοποιήσε το  ΝΑΤΟ την Παρασκευή  25 Φεβρουαριου για να συζητήσει αυτό που ο επικεφαλής της συμμαχίας περιέγραψε ως «σκόπιμη, εν ψυχρώ και μακροχρόνια σχεδιασμένη εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει καταρρεύσει. Τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη σε μια κλίμακα και έναν τύπο που πιστεύαμε ότι ανήκε στην ιστορία», δήλωσε την Πέμπτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της συμμαχίας. «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκοπός ήταν να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την ένοπλη, απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της ίδιας της Ρωσίας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version