ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέστος | Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος Pontos

Σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα τα οποία εξήχθησαν από την υλοποίηση του προγράμματος Πόντος για την περιοχή του Νέστου, κατά την περιβαλλοντική παρακολούθηση στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας με τη χρήση του συστήματος Copernicus.

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΤΜΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Συλαίος και ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ζαφείρης Μυστακίδης αναφέρθηκαν στα σημαντικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η διάδοση της χρήσης των προηγμένων μεθόδων και εν γένει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα Παρατήρησης της Γης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν την αξιοποίηση της τεχνολογίας δορυφορικής παρακολούθησης για
• την αποτίμηση της παράκτιας διάβρωσης κατά μήκος της ακτογραμμής του Δέλτα Νέστου και των λιμνοθαλασσών Νέστου και Βιστωνίδας (Δήμοι Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Μαρώνειας-Σαπών),
• την συστηματική παρακολούθηση και εκτίμηση του ευτροφισμού στις λιμνοθάλασσες του ποταμού Νέστου και του συστήματος Βιστωνίδας, και τις δυνατότητες βελτίωσης της χρήσης νερού στην γεωργία μέσω συστημάτων άρδευσης ακριβείας στις καλλιέργειες της πεδιάδας Νέστου.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος έχουν βρει σημαντική εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή του Νέστου με την εγκατάσταση εξοπλισμού που αρδεύει χωράφια αυτόματα αφού πρώτα έχει κάνει σχετικές μετρήσεις.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version