Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Νέο οικογενειακό δίκαιο | Διαµεσολαβητής θα αποφασίζει για το συμφέρον του παιδιού

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπ. ∆ικαιοσύνης – Ποιες συνέπειες θα έχουν όσοι δεν ασκούν σωστά τη γονική μέριμνα – Πώς θα γίνεται η επικοινωνία των διαζευγμένων με τα παιδιά τους και πώς θα καθορίζονται όνομα και θρήσκευμα – Το δικαστήριο μπορεί πλέον να ζητήσει τη γνώμη του παιδιού

Σειρά σημαντικών αλλαγών που αναμορφώνουν το Οικογενειακό Δίκαιο και θέτουν σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο εισάγονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις γονέων και τέκνων. Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που αφορά στην από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων παιδιών, το οποίο έχει λάβει την τελική του μορφή και αναμένεται παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τις νέες οριστικές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, οι οποίες αποτελούν τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς με αυτές εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των γονιών να προσφεύγουν αρχικά σε διαμεσολαβητή σε περίπτωση που διαφωνούν για το συμφέρον του παιδιού τους. Αν δεν καταφέρουν και με τον τρόπο αυτό να βρουν λύση, τότε θα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

Επίσης, με το νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι συνέπειες που θα έχουν οι δύο γονείς αν δεν ασκούν σωστά τη γονική μέριμνα, ενώ ρυθμίζονται λεπτομερώς τα ζητήματα που ανακύπτουν όταν αυτή δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί από κοινού. Επιπρόσθετα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι πριν από κάθε απόφαση που θα αφορά τη γονική μέριμνα το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη του παιδιού ενώ, οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται πλέον από δικαστές που θα έχουν περάσει πρώτα από τα θρανία και θα έχουν παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης. Ετσι, μια προς μια οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

Συναινετικό διαζύγιο

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου μεταξύ των δύο συζύγων συνάπτεται συμφωνία λύσης του γάμου τους παρουσία των δικηγόρων τους. Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, με την ίδια συμφωνία, που θα ισχύει για δυο έτη, «ρυθμίζεται η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως η επιμέλεια των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο διαμένουν, η επικοινωνία τους με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους». Ακολούθως ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου. Ωστόσο, όταν η βεβαίωση αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανηλίκων τέκνων η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της συμφωνίας μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή των τέκνων για περαιτέρω χρονικό διάστημα με νέα συμφωνία.

Το συμφέρον του παιδιού

Αναφέρεται (άρθρο 5) ότι κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του παιδιού. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδοθεί και η οποία θα πρέπει να λαμβάνει «ιδίως υπόψη την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και με προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο». Επίσης, το δικαστήριο θα πρέπει να σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων και να μην κάνει διακρίσεις εξαιτίας ιδίως του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας, της θρησκείας, των πολιτικών ή όποιων άλλων πεποιθήσεων, του γονέα. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ότι «ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του, εφόσον κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης ή υποβολής».

Διαμεσολάβηση

Στα άρθρα 6 και 15 ορίζεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας «οι γονείς υποχρεούνται να καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, προσφεύγοντας, αν είναι απαραίτητο, σε διαμεσολάβηση». Αν όμως διαφωνούν και «το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει να ληφθεί απόφαση, αποφασίζει το δικαστήριο», ενώ ο ορισμός του διαμεσολαβητή από το δικαστήριο θα γίνεται από ειδικό μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών.

f2-5100947
O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής τη σύσταση ομάδας εργασίας προκειμένου, όπως δεσμεύτηκε, «όχι να εκκινήσει απλώς έναν διάλογο, αλλά να δρομολογήσει την οριστική επίλυση του ζητήματος»

Παρέκκλιση από την κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι γονείς μπορούν με έγγραφο να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας εξαιτίας, π.χ., διαφωνίας των συζύγων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτή ή δεν τηρεί την υπάρχουσα συμφωνία, τότε το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση να α) κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον έναν γονέα ή σε τρίτο, β) διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο και γ) διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψή της ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.

Τέκνα εκτός γάμου

Στο άρθρο 9 ορίζεται ότι η «γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του». Σε περίπτωση που το παιδί αναγνωρίστηκε από τον πατέρα αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας. Ωστόσο, σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, «αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων».

Επιμέλεια, θρησκεία και υγεία

Στο άρθρο 10 αναφέρεται ότι όταν «η επιμέλεια ασκείται από τον ένα γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του παιδιού, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται και από τους δύο γονείς από κοινού». Ακόμη, για «τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο». Πάντως, «ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου».

Δικαίωμα επικοινωνίας

Στο άρθρο 13 ορίζονται τα ζητήματα επικοινωνίας των γονέων με το παιδί. Συγκεκριμένα, το άρθρο 1520 του Α.Κ. αντικαθίσταται ως εξής: «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατόν, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνεται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλον γονέα σε καθημερινή βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο 1/3 του συνολικού, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας ή για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου επιβάλλεται να καθοριστεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής». Την ίδια στιγμή, «οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους ανώτερους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου».

Κακή άσκηση γονικής μέριμνας

Το νομοσχέδιο προσδιορίζει τι συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, αλλά και τις συνέπειες. Χαρακτηριστικά στο άρθρο 14 αναφέρεται: «Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το δικαίωμα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας. 2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς. 3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας. 4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα. 5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής».

Διευκρινίζεται ότι το δικαστήριο στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αφαιρέσει από τον «υπαίτιο γονέα» την άσκηση γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλον γονέα, καθώς και να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού. Μάλιστα, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του παιδιού μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Επιμόρφωση δικαστών

Στο άρθρο 16 ορίζεται ότι στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα επιμορφώνονται δικαστές και εισαγγελείς και αυτοί και μόνο θα επιλαμβάνονται οικογενειακών υποθέσεων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μενίδι: Είχε καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία η 40χρονη | Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας

Το σενάριο της γυναικοκτονίας φαίνεται να εξετάζουν όλο και περισσότερο οι Αρχές για τον θάνατο της 40χρονης στο Μενίδι, η οποία βρέθηκε νεκρή με μαχαίρι καρφωμένο στην κοιλιά της το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το OPEN, η γυναίκα στο παρελθόν είχε καταγγέλλει ενδοοικογενειακή βία ενώ υπάρχει μάρτυρας – κλειδί που φαίνεται ότι είδε τη δολοφονία και έχει μιλήσει στην Αστυνομία.

Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη μέση του δρόμου στο Μενίδι στη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αριστοτέλους.  Τη σορό εξετάζει ιατροδικαστής μικροσκοπικά, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν έρευνα για άλλα στοιχεία εκτός από το μαχαίρι που θα διευκολύνουν το έργο τους.

Κάμερες ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, ψάχνουν αν και πού υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στην περιοχή καθώς πρόκειται για πολύ κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο γεμάτο με καταστήματα.

Οι αστυνομικοί έχουν από την πρώτη στιγμή αποκλείσει το σημείο, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για δολοφονία, ωστόσο ακόμα τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στη Λωρίδα της Γάζας

Χωρίς έλεος συνεχίζονται οι εντατικές επιδρομές στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, που γιορτάζει σήμερα την 76η επέτειο της ίδρυσης του κράτους τους, με την πλειονότητα των θυμάτων του πολέμου να παραμένουν γυναίκες και ανήλικα. Αξιωματούχος της UNICEF του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσει η «αδιάκριτη δολοφονία αμάχων, ιδιαίτερα παιδιών» στη Γάζα.

Αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα. Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν ακόμα και σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ, αφού βομβάρδισαν κτίριο κατοικιών σκοτώνοντας 14 άτομα.

Ανελέητα βομβαρδίζεται και η Ράφα από όπου 360.000 ανθρώπους έχουν αναγκαστεί να φύγουν μέσα σε μία εβδομάδα, από την 7η Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με άρματα μάχης κάνοντας πράξη την απειλή για την χερσαία επιχείρηση.

«Φάντασμα η Ράφα – Δεν ξέρω πού να πάω τα παιδιά μου»

Άλλοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη απελπισμένοι. «Από το πρωί ψάχνω ψωμί για να φάνε τα παιδιά μου, μάταια. Τα παιδιά μου είναι στον δρόμο και δεν ξέρω που να τα πάω. Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα», είπε ο Μούσταφα Ντιμπ. «Τα αρτοποιεία έχουν κλείσει, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα, τίποτα», είπε ο Άχμεντ ατ Ταουίλ.

Μαζική η έξοδος και από τη βόρεια Γάζα, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, οι εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν από το Ισραήλ «έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων μέχρι στιγμής».

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για την έλλειψη προστασίας για τους αμάχους – και την έλλειψη ασφάλειας για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε. Όπως τόνισε, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, «οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, είτε μετακινούνται είτε μένουν» και «όσοι φεύγουν πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να το κάνουν, καθώς και μια ασφαλή διαδρομή και ένα ασφαλές μέρος να πάνε».

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 20% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπίστηκε ξανά την περασμένη εβδομάδα λόγω των εντατικοποιημένων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Βολοδέρνουμε από τη μια τοποθεσία στην άλλη, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παντού», είπε ο Μαχμούντ αλ Μπαρς, που στην πόλη της Γάζας από την Τζαμπάλια, όπου μαίνονται ξανά εδώ και μέρες οι μάχες.

Κρατά η αντίσταση των ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων 

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η Χαμάς προσπαθούσε να ανασυντάξει «στρατιωτικές δυνατότητες» στην Τζαμπάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν σε αυτή την πόλη 33 επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων, τις περισσότερες επιθέσεις σε μία μόνο ημέρα από την αρχή του πολέμοθ.

Τα think tank Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP) κρίνουν πως ο «ασυνήθιστα υψηλός αριθμός επιθέσεων» αποδεικνύει ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες παραμένουν «αποτελεσματικές στη μάχη και διατηρούν σημαντικό παρουσία δύναμης» πέρα από τη Ράφα στο νότο της Γάζας.

«Η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τις ισραηλινές αποσύρσεις από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να ξεκινήσει την ανασύσταση εκεί, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε τις ισραηλινές δυνάμεις να επιστρέψουν σε περιοχές για να τις εκκαθαρίσουν εκ νέου», ανέφεραν.

Έρευνα για τη δολοφονία υπαλλήλου του ΟΗΕ ζητά ο Οργανισμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ ζήτησε πλήρη έρευνα για την ισραηλινή επίθεση κατά αυτοκινήτου στη Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος του.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, επανέλαβε οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας «δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχος». «Πολλοί συνάδελφοι που εργάζονται για τον ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Μόνο στην UNRWA, 188 έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας», έγραψε σε ανάρτησή του.

Τέλος, η Oxfam έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τις θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται στη Γάζα, τονίζοντας ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα συνθέτει ένα «θανατηφόρο κοκτέιλ υπερπληθυσμού, λυμάτων και πείνας».

efsyn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Eurovision | Ποιο είναι το Nemo που κατάφερε να εντυπωσιάσει την Ευρώπη και να κατακτήσει την πρωτιά

ο Nemo απέδειξε ότι δικαίως ήταν εξ’ αρχής το μεγάλο φαβορί της φετινής Eurovision, αφού κατάφερε να κατακτήσει τη νίκη, συγκεντρώνοντας συνολικά 591 βαθμούς, από τις επιτροπές των χωρών, αλλά και από το κοινό.

Το τραγούδι του, με τίτλο «The Code», κατάφερε να αγγίξει τον κόσμο, καθώς μιλάει για τη σεξουαλικότητά του και το ταξίδι του προς την αποδοχή της ταυτότητάς του.

Το Nemo προσδιορίζεται ως non binary/μη δυαδικό άτομο και αυτό του το δικαίωμα να συστήνεται και να ορίζεται όπως εκείνος θέλει, αποφάσισε να παρουσιάσει και στη σκηνή του διαγωνισμού, με το κομμάτι του.

Δείτε βίντεο με την εμφάνισή του:

Nemo - The Code (LIVE) | Switzerland| Grand Final | Eurovision 2024

Το Nemo Mettler είναι γεννημένο στις 3 Αυγούστου 1999 και είναι ένας Ελβετός ράπερ, τραγουδιστής και μουσικός που γεννήθηκε στο Biel/Bienne της Ελβετίας. Εκτός από το τραγούδι, παίζει επίσης βιολί, πιάνο και ντραμς. Επί του παρόντος, το Nemo έχει υπογράψει συμβόλαιο με την ελβετική εταιρεία Bakara Music. Στη δεύτερη σεζόν του «Masked Singer Switzerland», το Nemo αποκαλύφθηκε ως πάντα αφού τερμάτισε στην 5η θέση.

431534705_18420983521011968_4964399102011711570_n

Από το 2015, είναι ενεργό στη μουσική βιομηχανία και έχει κυκλοφορήσει πολλά Extended Plays (EP) και singles. Το πρώτο του EP «Clownfisch» κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2015 και έφτασε μέχρι την 95η θέση στα ελβετικά μουσικά charts. Το single με την υψηλότερη επίδοση στα charts του Nemo μέχρι σήμερα είναι το τραγούδι τους «Du» του 2017, το οποίο έφτασε στο νούμερο τέσσερα και έγινε πλατινένιο στα ελβετικά charts.

Το Nemo έχει κερδίσει επίσης πολλά βραβεία. Το 2017, έλαβε το βραβείο Energy Music Award για τον καλύτερο Ελβετό καλλιτέχνη και το βραβείο Prix Walo για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη. Επί του παρόντος, ο Nemo έχει πέντε ελβετικά μουσικά βραβεία στο όνομά του: ένα το 2017 για το καλύτερο ταλέντο και τέσσερα το 2018 για το καλύτερο ανδρικό σόλο σχήμα, το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σχήμα, το καλύτερο ζωντανό σχήμα και την καλύτερη επιτυχία για το τραγούδι «Du».

419195312_18404992933011968_7632315783243036270_n
431178802_18416928127011968_550708387426762988_n
Nemo (CH) - Du

Τον Νοέμβριο του 2023, ανακοίνωσε δημοσίως σε ένα άρθρο στην SonntagsZeitung ότι αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, και σε αυτό αναφέρεται και το τραγούδι «The Code».

«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δεν με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που απέκτησα συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικό άτομο», σχολίασε ο νεαρός καλλιτέχνης.

363337421_18373462561011968_8860657325797110226_n

Το Νέμο συνεχίζει: «Είναι απίστευτη τιμή να μπορώ να εκπροσωπήσω την Ελβετία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αυτή η πλατφόρμα προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και γενεών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα ως gender-queer άτομο να υπερασπιστώ ολόκληρη την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».

Nemo - This Body (Official Video)

Oι δηλώσεις του μετά τη νίκη του στη Eurovision

Αμέσως μετά τη νίκη του Nemo, η ελβετική αποστολή κατευθύνθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να δώσει ο Nemo συνέντευξη Τύπου και να απαντήσει στις ερωτήσεις των φαν και των δημοσιογράφων.

Αρχικά ωστόσο, αφιέρωσε τη νίκη στην πόλη του και ευχαρίστησε το κοινό για τη στήριξη που του έδειξε. «Αφιερώνω την νίκη στην πόλη μου, που είναι γεμάτη παραγωγικότητα και στέλνω την αγάπη μου. Ελπίζω να καταφέρω να επιστρέψω στο Biel σύντομα. Αυτή τη στιγμή δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτό που νιώθω. Ήταν η πιο queer παράσταση που μπορέσαμε να δώσουμε. Το τραγούδι αυτό, μίλησε αρχικά σε εμένα και φυσικά μίλησε και σε άλλους, που είναι σαν εμένα και αυτό σημαίνει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους που συντέλεσαν στο να γράψουμε το τραγούδι. Πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκα σε ένα camp συγγραφής τραγουδιών, σκεπτόμενος ότι θα γράψω ένα τραγούδι για την Eurovision. Τελικά βρέθηκα εγώ στη σκηνή. Για εμένα είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό τραγούδι. Είναι τέχνη. Η ιστορία του τραγουδιού σαν να μας παρουσιάστηκε από μόνη της. Το ένα μέρος έφερε το άλλο και όταν το άκουσα πρώτη φορά είπα “τι φτιάξαμε;”… Τότε πίστεψα ότι ναι μπορώ να ανέβω στη σκηνή της Eurovision με ένα τραγούδι σαν αυτό».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Eurovision Song Contest 2024: Nemo's Press Conference |  Switzerland Winner

Σημείωσε επίσης, πως αυτή είναι η «συνταγή της επιτυχίας» για τη Eurovision, ένα τραγούδι που μιλάει στην ψυχή του άλλου. «Φτιάξτε ένα τραγούδι που να βγαίνει από μέσα σας. Να λέει μια ιστορία. Αυτή είναι η συνταγή. Το “The Code” λέει την ιστορία μου. Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να γράψω για την ιστορία άλλων ανθρώπων. Ο καθένας έχει δικό του τρόπο για να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και αν γράψει μόνος του την ιστορία του θα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό. Θα συνεχίσω μάλλον να γράφω τραγούδια για τον εαυτό μου από εδώ και πέρα», είπε.

Στη συνέχεια, το Nemo ρωτήθηκε για το πώς βίωσε τη φετινή Eurovision, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο εμπόλεμη τόσο για την Ουκρανία και τη Ρωσία, όσο επίσης για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αλλά και όλα τα συμβάντα των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στον αποκλεισμό του Oλλανδού Joost Klein.

«Η εμπειρία της Eurovision ήταν έντονη και φυσικά τις τελευταίες ημέρες όχι απαραίτητα ευχάριστη. Συνέβησαν πολλά και δεν ένιωσα πάντα την αγάπη, την ένωση και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο θεσμός. Πιστεύω πως πρέπει να γίνουν συζητήσεις και να αναθεωρήσουμε τις αξίες του διαγωνισμού της Eurovision. Υπήρχαν, πάντα, όμως άνθρωποι θετικοί γύρω μου και εύχομαι η Eurovision να επικεντρωθεί ξανά στην ειρήνη και την αγάπη στον κόσμο», τόνισε.

Ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη στιγμή που έσπασε το τρόπαιό του στη σκηνή της Eurovision, λίγο μετά την απονομή. «Δεν έσπασα μόνο τον κωδικό αλλά και το βραβείο και μαζί και το δάχτυλό μου», είπε χιουμοριστικά.

110524_Sarah-Louise-Bennett_EBU_38789

Φυσικά, δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για τη σεξουαλική του ταυτότητα. «Είμαι το πρώτο non binary άτομο που κερδίζει τον Διαγωνισμό της Eurovision. Αισθάνομαι πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν να είναι οι εαυτοί τους. Και είναι αυτονόητο. Πρέπει να υπάρχει αγάπη, αποδοχή και ενσυναίσθηση. Εγώ ήμουν τυχερό, γιατί είχα δίπλα μου ανθρώπους που με στήριξαν, όταν έκανα το come out. Πέρασα, απόψε, στα κρυφά, τη σημαία των non binary γιατί η Eurovision μου είπε όχι. Ίσως θα πρέπει να επιδιορθωθούν λίγο και οι απόψεις της EBU όπως επιδιορθώθηκε το βραβείο που έσπασα. Η Eurovision οφείλει να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να είμαστε και να νιώθουμε οι εαυτοί μας», είπε.

Όσο για την επόμενη διοργάνωση, που θα γίνει στην Ελβετία, ανέφερε: «Η Ελβετία είναι μικρή. Θα ήθελα να γίνει στην πόλη μου, το Biel, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί δεν έχει τις υποδομές. Θα ήθελα να είμαι μέρος του team παραγωγής. Ίσως να κάνουμε εκεί την τελετή έναρξης».

Τέλος, μίλησε για τις φιλίες που έκανε στη Eurovision, ενώ αναφέρθηκε στη δική μας εκπρόσωπο, τη Μαρίνα Σάττι. «Η εμπειρία αυτή φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Είμαστε καλλιτέχνες, καταλαβαινόμαστε, συνδεόμαστε άμεσα, από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, αλλά έκανα φίλους εδώ που θα κρατήσουν για πάντα! Έλεγα στο team μου πρόσφατα ότι έχω τόσες πόλεις να επισκεφθώ μετά από εδώ. Πρέπει να πάω στην Αθήνα, ελπίζω σύντομα και στο Κίεβο! Θέλω να κάνω μουσική με το Bambie thug με την Marina Satti με την alyona alyona και την Jerry Heil… Θαυμάζω πραγματικά την δουλειά τους», είπε κλείνοντας.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en