Quantcast
Connect with us

VIDEOS

Νέο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Μυτιλήνης

Το Blue Star 1 και ένα πλωτό του Λιμενικού κατάφεραν να διασώσουν 61 άτομα από ένα μισοβυθισμένο σκάφος, ανάμεσά τους και παιδιά – Στον Πειραιά «έδεσε» το «Ελ. Βενιζέλος» με 2.500 μετανάστες

Δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν το πρωί ανοιχτά της Μυτιλήνης από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 και  ένα πλωτό του λιμενικού.
 Σύμφωνα με τον πλοίαρχο του Blue Star 1, Σπύρο Πεφάνη, ο αξιωματικός της βάρδιας του πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο, εντόπισε το μισοβυθισμένο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες και αμέσως ειδοποίησε το πλήρωμα και τις αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Πεφάνης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πολλοί μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, είχαν πέσει στη θάλασσα και στη φουσκωτή λέμβο, η οποία εντοπίστηκε τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, υπήρχε εισροή υδάτων.

Η πλειοψηφία των μεταναστών που βρίσκονταν στη θάλασσα είχαν σωσίβια, ωστόσο, σύμφωνα με το πλοίαρχο, ένα μωράκι επτά περίπου μηνών καθώς και ένας ενήλικος που ήταν μαζί του, δεν φορούσαν. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες, πως οι μετανάστες βρίσκονταν στη θάλασσα για τουλάχιστον οκτώ ώρες!

Συνολικά 26 μετανάστες περισυνελέγησαν από πλωτό του λιμενικού και 35 από το πλοίο Βlue Star, ενώ αυτή την ώρα μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αν και μέχρι στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1 κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών. 

Αμεσα μέτρα για τη λήξη της «κατάληψης» από 17.000 μετανάστες
Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια από μετανάστες που έχουν χάσει την υπομονή τους και έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Μυτιλήνη, αλλά και ο τρομακτικός αριθμός των 17.000 ανθρώπων που στοιβάζονται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές για να τους φιλοξενούν, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση στο νησί, που αρκεί μια σπίθα για να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο των αρχών και να προκαλέσει μια εξέγερση με άγνωστες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους.Αυτό διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την επίσκεψή του στη Λέσο και έσπευσε να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.  κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια και το λιμάνι της Μυτιλήνης και χαρακτήρισε την κατάσταση ναι μεν «διαχειρίσιμη αλλά που λίγο απέχει από το να ξεφύγει». 

Από σήμερα κιόλας σύμφωνα με τον ίδιο θα ισχύσουν τα ακόλουθα για την αποσυμφόρηση του νησιού:

1. Δυο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη στον Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το “Τέρα Τζετ” και το “Πήγασος” ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το “Blue Star Patmos”. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Σε αυτό θα μπαίνουν και θα μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται και παραμένουν εκεί έως συμπληρώσεως του αριθμού των 2.500 επιβατών και αναχώρησης του πλοίου. Το οποίο και μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.

2. Αύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Ήδη στο νησί ήρθαν 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, ενώ αύριο αναμένεται και ειδικός εξοπλισμός.

3. Ενεργοποίηση του Στρατού, ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί, ενώ προσωπικό και μέσα του θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.

4. Δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.

Στη συνέντευξη τύπου παρών ήταν και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ο οποίος επανέλαβε πως αν δεν αποφορτιστεί η κατάσταση ο Δήμος δεν θα στήσει κάλπες για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και δεν θα ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή. Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε πως θεωρεί ότι “το νησί τελεί υπό κατάληψη”.

Κι όμως, τα μέτρα αυτά που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό, φαίνεται ότι δεν βρίσκονταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοπικές αρχές του νησιού είχαν εκπέμψει SOS, ζητώντας να αυξηθούν οι αστυνομικοί που θα ασχολούνται με τις ταυτοποιήσεις των προσφύγων, καθώς έτσι θα προωθούνταν γρήγορα στα πλοία και δεν θα περίμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για αρκετές ημέρες, μετατρέποντάς σε ένα απέραντο κάμπινγκ. 

Τελικά, έπειτα από επίμονες εκκλήσεις τους, οι αρμόδιοι για το θέμα υπουργοί της κυβέρνησης έκριναν ότι οκτώ αστυνομικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του νησιού. Έπεσαν όμως έξω, με αποτέλεσμα η Λέσβος να έχει μετατραπεί σήμερα σε έναν καταυλισμό προσφύγων.

«Επιτέλους, για πρώτη φόρα αρχίζει να κινείται κάτι. Ο υπουργός κ. Μουζάλας βρίσκεται σήμερα στη Λέσβο και μας ανακοίνωσε τα όσα αποφασίστηκαν για τη μεταναστευτική πολιτική και τα μέτρα που θα παρθούν. Παράλληλα, συζητάμε για τα μέτρα που θα παρθούν για τη Λέσβο. Το προηγούμενο διάστημα αυτοί που βοηθούσαν ήταν μόνο οι εθελοντές» ανέφερε στο protothema.gr η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, και συμπλήρωσε: «Μέχρι πριν λίγες ημέρες ξέραμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στο νησί ήταν κατά μέσο όρο γύρω στις 2.500, τώρα πλέον είναι τόσοι πολλοί, που αδυνατούμε να τους υπολογίσουμε».

Συνεχίζονται οι εντάσεις και οι συγκρούσεις
Πάντως, το πρωί της Κυριακής, νέα ένταση επικράτησε, όταν οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού αντίκρισαν το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν για να εισβάλουν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στο οποίο ωστόσο είχαν δικαίωμα να επιβιβαστούν μόνο τα 2.500 άτομα που θα είχαν εξασφαλίσει εισιτήρια. Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από αρκετή ώρα και με την παρέμβαση της αστυνομίας. 
Ανήλικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε πρόσφυγες
Την ίδια ώρα, βόμβες μολότοφ εναντίον οικογενειών Σύρων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης έριξαν δύο ανήλικοι στη Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι δυο ανήλικοι – ηλικίας 17 ετών – έριξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο. Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας Σύρος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.Ύστερα από 15 λεπτά οι ίδιοι ανήλικοι, πάντα κινούμενοι επιβαίνοντες σε δίκυκλο, πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων που διέμεναν στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δυο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή από τούβλα μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν λίγο παραπέρα, χωρίς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. 
Mirror: Βίντεο-καταγγελία κατά λιμενικών για ξυλοδαρμό μεταναστών
Κι όλα αυτά ενώ σκληρές εικόνες με λιμενικούς να χτυπούν με γκλοπ, μετανάστες και πρόσφυγες στο χώρο υποδοχής της Μυτιλήνης, κατέγραψε η κάμερα της βρετανικής Mirror.
 
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αγρίους που χτυπούν με τα γκλοπ ανάποδα δυστυχισμένους μετανάστες». Τόσο οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει όσο και το βίντεο είναι σκληρά και είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν μεγάλη συζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
 
protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

VIDEOS

Μποτιλιάρισμα στον Ειρηνικό: Δεκάδες πετρελαιοφόρα ακινητοποιημένα (video)

Εικόνες που εντυπωσιάζουν και θυμίζουν ταινία, αν και τα πλάνα επισημαίνουν την εν εξελίξει οικονομική κρίση.

Ένας στόλος περίπου 24 πετρελαιοφόρων περιμένει να εκφορτώσει αργό πετρέλαιο στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες πετρελαίου έχουν εξαντλήσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τόσο στην Αμερική, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα δεκάδες δεξαμενόπλοια στον Ειρηνικό Ωκεανό θυμίζουν κάτι από “μποτιλιάρισμα” περιμένοντας να ξεφορτώσουν το πετρέλαιο στο λιμάνι.

Τη Δευτέρα, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατρακύλησαν σε πρωτοφανή επίπεδα, εν μέσω της κάθετης πτώσης της ζήτησης και της μεγάλης προσφοράς που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Continue Reading

VIDEOS

Μία μεγάλη αποκάλυψη κρύβει το νέο trailer του Resident Evil 3

Στο επίκεντρο η Jill Valentine

Ένα νέο trailer για το νέο Resident Evil δημοσιοποίησε η Capcom, με την πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, Jill Valentine, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Στο trailer εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς στον χώρο των video games.

Όπως γνωρίζουμε ήδη, το timeline του Resident Evil 3 τοποθετείται 24 ώρες πριν και 24 ώρες μετά τα γεγονότα του Resident Evil 2, με την Capcom να μην αποκλείεται να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, εκτός από τη μεγάλη αλλαγή του Nemesis, όπως φαίνεται στο τελευταίο καρέ του trailer.

Ένα επίσης νέο στοιχείο που αποκάλυψε η Capcom είναι πως η Jill θα είναι playable χαρακτήρας στο multiplayer mode του παιχνιδιού, Resident Evil Resistance.

Το Resident Evil 3: Nemesis θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου για PS4, Xbox One και PC.

Continue Reading

MEDIA

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ Ευλαλο – Εκπομπή (TEASER) FHD

To IMAM ΜΠΑΙΛΝΤΙ βρέθηκε στο χωρίο ευλαλο και στο παζάρι όπου γίνετε στην περιοχή , μίλησε με τον κόσμο τους παραγωγούς άλλα και τους επαγγελματίες

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en