ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέο Μνημόνιο ή εκλογές

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ενώ το αποτέλεσμα είναι περίπου προδιαγεγραμμένο: Αντί της εξόδου από το Μνημόνιο που επαγγέλθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα αναγκασθεί να υπογράψει ένα νέο, αποδεχόμενος σκληρά μέτρα τα οποία τρόικα και Ευρωπαίοι θέτουν περίπου ως προαπαιτούμενα οποιασδήποτε συμφωνίας.

Μετά την άκαρπη έκβαση των διαβουλεύσεων στο Παρίσι η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί, αλλά τα περιθώρια για την ελληνική πλευρά είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς οι πιστωτές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης. Μπροστά στο φάσμα μιάς αποτυχίας που θα την οδηγήσει «άοπλη» σε πρόωρες κάλπες και σίγουρη εκλογική συντριβή, η συγκυβέρνηση είναι αναγκασμένη  να επιδιώξει παντί τρόπω μια συμφωνία, χωρίς να δείξει ότι παραδίδεται αμαχητί.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα «ενδώσει» στις απαιτήσεις των τροϊκανών, αλλά πού και πόσο θα υποχωρήσει – και πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αποτέλεσμα, ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, ή τουλάχιστον να αποφύγει περαιτέρω καθίζηση των δημοσκοπικών ποσοστών της.

Τελευταία ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει ότι θα αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων ηγετών για μια συμφωνία-πλαίσιο, που θα του δίνει πολιτικό χρόνο για να χειρισθεί εσωτερικά το πρόβλημα και να φθάσει έως την προεδρική εκλογή. Εκεί θα μπορεί να θέσει τους αμφιρρέποντες βουλευτές μπροστά στο δίλημμα: Ψηφίζουν ΠτΔ, μένει η κυβέρνηση και εφαρμόζει τη συμφωνία με τους πιστωτές, ή πάμε σε πρόωρες εκλογές και με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βρίσκεται πάλι μετέωρη, χωρίς χρηματοδοτική στήριξη.

Το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται πάντως και για το χειρότερο σενάριο: Να μην υπάρξει συμφωνία ούτε στη Σύνοδο Κορυφής. Εν τοιαύτη περιπτώσει η λύση θα είναι η παράταση του ισχύοντος Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μαξίμου δόθηκαν ήδη οδηγίες-εντολές να ετοιμασθούν σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές προτάσεις για την παράταση του, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, αναμένεται να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης και τη λήξη του προγράμματος ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να αποχωρήσει κατά το δυνατόν συντομότερο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε δίχως αυτό να προχωρήσει η κυβέρνηση στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πιθανότητες πάντως να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης, δεδομένου του τεταμένου κλίματος και των απαιτήσεων κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα χθες είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης και αποτυχημένα επιχείρησε να ανασκευάσει το υπουργείο Οικονομικών, μοιάζουν διαρκώς να απομακρύνονται. Ως πλέον πιθανό σενάριο θεωρείται αυτό της παιρεταίρω παραμονής του Ταμείου στη χώρα μας, έστω και για λίγους μήνες. Την ίδια στιγμή πάντως που η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για παράταση το πολύ ενός μήνα, η τρόικα εμφανίζεται να ζητάει την παραμονή της για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείου με στελέχη του Μαξίμου να υποστηρίζουν πως η στρατηγική δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση της τρόικας και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στον όποιο συμβιβασμό με τους εκπροσώπους των δανειστών μέσα στις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες διαμηνύουν πως όποια συζήτηση για την επόμενη ημέρα, δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έρχονται νέα επώδυνα μέτρα

Οι εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με την τρόικα, στρώνει το έδαφος για νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέχρι τότε όμως, αναμένεται να έρθει στη Βουλή άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα ικανοποιήσει μέρος υπαρχόντων αιτημάτων των δανειστών, ενώ θα μένει ανοιχτό το θέμα των συντάξεων.

Σύμφωνα με διαρροές στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο το οποίο θα προβλέπει το «κούρεμα» της «προσωπικής διαφοράς» των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και την καθιέρωση του νέου χαμηλότερου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι θα υπηρετούν δοκιμαστικά για δύο έτη, λαμβάνοντας το κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα, από την 1η Ιουλίου 2015.

Το ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται παράλληλα να δίνει περαιτέρω ανεξαρτησία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πράγμα το οποίο απαιτούν και οι δανειστές. Πιθανό είναι να υπάρξουν αλλαγές και σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά και σε άλλες που θα προκύπτουν από την ατζέντα του ΟΟΣΑ.

Πέραν των παραπάνω, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η υποχώρηση της κυβέρνησης και σε ορισμένα άλλα θέματα, τα οποία θα προκύψουν από την αξιολόγηση. Τα «αγκάθια» τούτη την ώρα, δεν είναι άλλα από το δημοσιονομικό κενό, τη μείωση των συντάξεων, τα εργασιακά, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αύξηση του ΦΠΑ, αιτήματα που στην παρούσα φάση, η τρόικα απαιτεί να ικανοποιηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει σε μείωση των μισθών, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν και μείωση των κύριων συντάξεων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version