Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης – Μεταξύ Δήμου Καβάλας και ΟΛΚ για τη διαφορά στο Εσκή Καπού

Δε βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση χθες στην ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Υποδομών για το έργο των κρηπιδωμάτων στο «Φίλιππος Β’» – Δ. Τσανάκα: «Το έργο κινδυνεύει με απένταξη» – Χρ. Ηλιάδης: «Μπορούμε να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση»

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου Καβάλας και Οργανισμού Λιμένα φαίνεται ότι ανοίγει, με πεδίο διαμάχης τους τις διεκδικήσεις τους στο Εσκή Καπού, οι οποίες, όπως φαίνεται είναι ικανές ακόμη και να οδηγήσουν σε απένταξη το έργο των κρηπιδωμάτων στον Εμπορικό Λιμένα «Φίλιππος Β’».

Χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, παρουσία της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φίλιππου Φιλιππίδη, της προέδρου της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασίας Ιωσηφίδου, του προέδρου του ΟΛΚ, Χρήστου Ηλιάδη, υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και αντιπροσωπείας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Η σύσκεψη είχε αρκετές εντάσεις, με τη διαφωνία να επικεντρώνεται σε αρκετά σημεία και κυρίως για τον χρόνο που θα χρειαστεί για την κατασκευή δύο τάφρων στο Εσκή Καπού, που είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου των κρηπιδωμάτων στον εμπορικό λιμένα «Φίλιππος Β’», αλλά και γύρω από την εφετειακή απόφαση του Εφετείου Θράκης τον Σεπτέμβρη του 2013, με την οποία το δικαστήριο αναγνώριζε ως «αντιφατική» την ενέργεια του ΟΛΚ να μειώσει από 75 σε 18 τα στρέμματα της χερσαίας ζώνης στο εμπορικό λιμάνι, δικαιώνοντας τον Δήμο Καβάλας και υποχρεώνοντας τον ΟΛΚ να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση.

Εξερχόμενη από τη σύσκεψη, η Δ. Τσανάκα ανέφερε στο «Χ» ότι «υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου των κρηπιδωμάτων στο “Φίλιππος Β’”, που είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. λόγω της απόφασης του Ο.Λ.Κ. για μείωση της περιοχής απαλλοτρίωσης».

Από την πλευρά του, ο Χρ. Ηλιάδης σημείωσε ότι κατατέθηκαν όλες οι απόψεις και είναι δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Δήμος Καβάλας και ΟΛΚ βρίσκονται στα δικαστήρια για πάνω από μια πενταετία, σχετικά με την απαλλοτρίωση δημοτικής έκτασης στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β’» και ειδικότερα, για την οποία ο δήμος βάσει αποφάσεων τόσο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας όσο και του Εφετείου Θράκης διεκδικεί περίπου 1,5 εκ. ευρώ, βάσει της τιμής μονάδας στο Εσκή Καπού.

Στην ίδια απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ως «αντιφατική» την ενέργεια του ΟΛΚ να μειώσει από 75 σε 18 τα στρέμματα της χερσαίας ζώνης στο εμπορικό λιμάνι, αφού όπως αναφέρεται, δεν θα ήταν δυνατή η ανάπτυξη συγκεκριμένων απαραίτητων υποδομών, όπως Τελωνείο, απεντομωτήριο, ενώ η απώλεια 56 στρεμμάτων θα αποτελούσε πλήγμα της λειτουργικότητας του λιμανιού και μείωσης των προοπτικών του.

Στο παρελθόν, ο τέως δήμαρχος Κ. Σιμιτσής είχε χαρακτηρίσει ως «κουτοπονηριά» τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΚ, επί προεδρίας Αδάμ Κοσμίδη, κατηγορώντας τον για προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, σχετικά με την απόφαση του ΟΛΚ να μειώσει την έκταση της χερσαίας ζώνης από 75 σε 18 στρέμματα λόγω έκδοσης πρωτόδικης απόφασης με την οποία και πάλι ο δήμος θα αποζημιωνόταν με το ίδιο ποσό.

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας είχε επισημάνει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Εφετείου Θράκης ότι η τακτική Κοσμίδη θα έβλαπτε τα συμφέροντα του λιμανιού, ότι η τότε διοίκηση του Οργανισμού είχε εμμονή που δεν μπορούσε να γίνει κατανοητή, παρά τις παρεμβάσεις του δημοτικού συμβουλίου, των τοπικών βουλευτών, ακόμη και των γενικών γραμματέων Λιμένων και Υποδομών.

Επίσης, με δήλωσή του στις 15 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Κ. Σιμιτσής δεν παρέλειψε να θίξει το ζήτημα της λειτουργίας λατομείου στον χώρο επί πολλά χρόνια για την εκμετάλλευση αδρανών υλικών, γεγονός που ίσως να απασχολήσει και την ποινική δικαιοσύνη στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας καταχρηστική τη συμπεριφορά εις βάρος του δήμου, σε μια έκταση που ακόμη και σήμερα παραμένει περιφραγμένη, συμπληρώνοντας ότι με ευθύνη του ΟΛΚ πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση και διαμόρφωση της περιοχής.

Η τελευταία πράξη της δικαστικής διαμάχης Δήμου Καβάλας και Οργανισμού Λιμένα για το θέμα της απαλλοτρίωσης θα παιχθεί στις 6 Νοεμβρίου στον Άρειο Πάγο.

 

Δημήτρης Μπουντάς

xronometro.com

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Σήμερα το απόγευμα θα φτάσει, στο μεταξύ, στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Για το σκοπό αυτό μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, για να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Το Αγιο Φως θα παραλάβει ο κ. Κώτσηρας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει συνάντηση.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στολισμός επιταφίου στους Ιερούς Ναούς της Καβάλας

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαϊου στολίζονται οι επιτάφιοι σε όλους του Ιερούς Ναούς της Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες με τον στολισμό σε κάθε ναό :

Αγία Βαρβάρα

Τίμιος Σταυρός

Άγιος Παύλος

Προφήτης Ηλίας

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en