Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία από Ολάντ – Σουλτς – Τσίπρα

Οι «τιμές» που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας στον Φρανσουά Ολάντ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν πράγματι εντυπωσιακές. Η ερμηνεία γι’ αυτή την άκρως κολακευτική για τον Γάλλο Πρόεδρο σκηνοθεσία είναι κοινός τόπος: ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζει πολλές ελπίδες στη Γαλλία για υποστήριξη στα κρίσιμα μέτωπα της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και της ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους. Όμως, οι πολιτικές σχέσεις και η συνεργασία των δύο ανδρών δεν εξαντλούνται σε αυτό.

Μια αθέατη και πάντως μη αξιολογηθείσα πλευρά αυτών των σχέσεων αφορούν τη συνεργασία τους και συμπόρευση για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ο τρίτος κορυφαίος παράγοντας της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που συμμετέχει στη «ζύμωση» και συμπράττει σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί μαζί του στη Λέσβο, με αντικείμενο το προσφυγικό. Από τον κ. Σουλτς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει χείρα βοηθείας τόσο στο προσφυγικό όσο και στη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Για το πρώτο, ήδη ο κ. Σουλτς με δηλώσεις του και μιλώντας μάλιστα εκ μέρους της Γερμανίας, έθεσε όρους πρώτο τη «δίκαιη κατανομή» των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και δεύτερο να υπάρξει βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται το προσφυγικό ρεύμα – μιλώντας για χώρες-μέλη, την Ελλάδα.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει από τους Ολάντ – Σουλτς αυτή τη βοήθεια, το ερώτημα είναι τι περιμένουν αυτοί από τον Αλέξη Τσίπρα. Και η απάντηση είναι: τη συμμετοχή του σε ένα σχέδιο ανασύνθεσης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας! Το οποίο θα είναι πολιτικά επωφελές τόσο για τον κ. Ολάντ όσο και για τον κ. Σουλτς: Ο μεν Φρανσουά Ολάντ, για να ανακάμψει η δημοτικότητά του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 (στις οποίες ήδη δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος), ο δε Μάρτιν Σουλτς επειδή θέλει ένα διευρυμένο και ανανεωμένο σοσιαλδημοκρατικό χώρο για να στηρίξει την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στις εκλογές στα τέλη του 2016 (η θητεία του είναι 2,5 χρόνια).

Οι Ολάντ και Σουλτς έχουν κάνει περισσότερο από σαφές ότι σε τέτοιους σχεδιασμούς προτιμούν να συμμαχούν με ένα κυβερνητικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και έναν πρωθυπουργό όπως ο Αλέξης Τσίπρας, παρά με ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που χαροπαλεύει μεταξύ πολιτικής φθοράς και αφθαρσίας. Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει τμήμα την Ελλάδα και είναι το ΠΑΣΟΚ», εκφράζει ανάγλυφα την ανησυχία από το «μπάσιμο» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στα εδάφη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας…

Από την άλλη, και ο Αλέξης Τσίπρας δεν «βολεύεται» πλέον στο στενό κορσέ του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Ύστερα από τη μνημονιακή στροφή και τη νίκη στις εκλογές, θέλει να έχει πιο αποτελεσματικά πολιτικά στηρίγματα. Εξάλλου, το ΚΕΑ δεν κατάφερε να αναπτύξει κάποια σπουδαία δυναμική και ταλανίζεται από εσωτερικούς διχασμούς. Πρόσφατα, το αριστερό Μπλόκο της Πορτογαλίας, μέλος του ΚΕΑ, έφτασε μια ανάσα από τη συγκρότηση κυβέρνησης μαζί με το πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Καθόλου τυχαία, ακούγεται ότι το αριστερό Μπλόκο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι νέες διευρύνσεις για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού χώρου…

Εννοείται ότι μια τέτοια πολιτική ανασύνθεση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι όμως ταυτόχρονα κάτι περισσότερο από μια απλή «πολιτική υπόθεση εργασίας», είναι πολιτικό σχέδιο με αρκετά στοιχεία ρεαλισμού. Όπως εξάλλου έδειξε και η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, με τα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ήταν οι χώρες-πρωταγωνιστές στην «ένδοξη» περίοδο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Όμως η επανάληψη των παλιών θριάμβων είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και προϋποθέτει πάντα ένα «δυναμισμό» που απαιτεί ρηξικέλευθο πρόγραμμα ανατροπής των κατεστημένων ευρωπαϊκών ισορροπιών.

Από αυτή την άποψη, ίσως ο νέος ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν φέρνει μια πραγματικά νέα και πραγματικά ρηξικέλευθη πρόταση. Μένει να δούμε αν θα είναι κι αυτός στο «κόλπο» ή θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας μια μοναχική αιρετική φωνή. Αν οι Ολάντ, Τσίπρας και Σουλτς, ίσως και ο Ρέντσι, έχουν το σθένος να αμφισβητήσουν «στα ίσια» τη γερμανική ηγεμονία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, η Ιστορία ίσως αφιερώσει κάποιες σελίδες της σε ένα τέτοιο εγχείρημα…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σε δύσκολη θέση η ΝΔ με τις Πρέσπες | Πιέζει η αντιπολίτευση φέρνει τα τρία μνημόνια στη Βουλή

Σε δύσκολη θέση έχει έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την προκλητική κίνηση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην ορκιστεί με το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά με το σκέτο «Μακεδονία».

Παρότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφωνούσε εντόνως και την καταψήφισε, ενώ δεκάδες στελέχη της βρέθηκαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν ενάντια στη συμφωνία, πλέον καλείται να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να υπερασπιστεί τη… συνταγματική ονομασία της γειτονική χώρας.

Παράλληλα μερίδα της αντιπολίτευσης την κατηγορεί ότι «πόνταρε στον ακροδεξιό λαϊκισμό», όπως και σε επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, καθώς δεν έφερε έγκαιρα ως όφειλε προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης προανήγγειλε ότι θα φέρει προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, γεγονός που δεν έπραξε η ΝΔ από το 2019 και έπειτα.

Ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης κατηγόρησε τη ΝΔ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους».

«Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν. Ας αναλογιστεί ο δημοκρατικός κόσμος τι πληγές μπορεί να ανοίξει το μίσος, η προπαγάνδα και ο αμοραλισμός, όταν του δώσεις 41%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να φέρει άμεσα προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Η Νέα Αριστερά ζητά από τον πρωθυπουργό «να φέρει άμεσα στην βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας τα οποία εδώ και πέντε χρόνια έχει «παγώσει» ώστε να έχει ευχαριστημένους τους ακροδεξιούς στην κυβέρνηση και στο κόμμα του», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιεί περιοδεία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως ο «χορηγός» των εθνικιστών και του VMRO στη γειτονική χώρα και σήμερα κάνει «κωλοτούμπα» που είναι «καλοδεχούμενη».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ που είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το ζήτημα της κίνησης της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, πρέπει να διεθνοποιηθεί.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας, «αποδείχτηκε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει θολά σημεία. Η κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες εθνικιστικές αναφορές και δεν ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «εμείς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε απολέσει τα εργαλεία που είχαμε, η χώρα έχει μπει στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα του βέτο. Το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι η Ευρώπη. Πρέπει οπωσδήποτε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, κάτι που παρέλειπε να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα, και να πιέσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να περάσουμε τα σωστά μηνύματα στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε σε ανακοίνωση ότι «αναμένουμε πλέον τις ενέργειες, στις οποίες θα προχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιδράσει στην πρόκληση, απαντώντας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, γνωστοποιώντας το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το 2019 είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ πως «πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, γιατί, αντί να κλείνει πληγές του παρελθόντος, ανοίγει καινούργιες. Δημιουργεί τον κίνδυνο ενίσχυσης του αλυτρωτισμού στο μέλλον. Και το χειρότερο. Όχι μόνο δεν προηγήθηκε εθνική συνεννόηση και διάλογος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση εργαλειοποιεί αυτή τη συμφωνία, με στόχο την εξυπηρέτηση στενά κομματικών συμφερόντων».

Η κυβέρνηση που καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πλέον η ΝΔ και συνολικότερα η κυβέρνηση καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η πράξη της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια που «παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Το ΥΠΕΞ διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, όπως είπε, «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Ο Μάκης Βόριδης χαρακτήρισε την επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» ως κίνηση «άμεσα μετεκλογική».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί με αυτό που κάνουν «πυροβολούν τα πόδια τους». Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή, στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση «άμεσα μετεκλογική», και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία».

Η αντίδραση των Ευρωπαίων στο «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα

Την αντίδραση και της προέδρου της Κομισιόν προκάλεσε η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα.

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Χ.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Παράλληλα σήμερα το «πολύ ατυχές γεγονός» με τη νέα πρόεδρο της Βορείου Μακεδονίας να μην αναφέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας κατά την ορκωμοσία της, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας παράλληλα τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας, να συνεχίσουν να πείθουν όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία».

in.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί την Καβάλα την Τετάρτη, 15 Μαΐου, το απόγευμα.

Η περιοδεία στην πόλη θα καταλήξει στο κινητό περιπτερο-βαν του προέδρου, στην παραλία, απέναντι από τα ΚΤΕΛ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και
να συνομιλήσει με πολίτες της Καβάλας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 μ.μ. τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. Καβάλας, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en