ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εβδομάδα, νέα κεφάλαια στην διαπραγμάτευση

Η νέα εβδομάδα που ξεκινά σήμερα περισσότερο φαίνεται να περιπλέκει τα πράγματα γύρω από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, παρά να τα απλοποιεί, κι αυτό διότι από νωρίς σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση σε νέα κεφάλαια το οποία δεν έχουν συζητηθεί ακόμη και κρύβουν ήδη από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, πολλές «βόμβες» οι οποίες δεν αποκλείεται να σκάσουν στα χέρια της κυβέρνησης. 

Έτσι, το σημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 10 το πρωί με θέμα την Ενέργεια και ακολουθούν με δύο ώρες διαφορά, η καταπολέμηση της διαφθοράς και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ενώ στις 16:30 θα συζητηθεί το θέμα της Δικαιοσύνης. Η ημέρα θα κλείσει με ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της πρώτης αξιολόγησης, που είναι φυσικά τα κόκκινα δάνεια. 

Από τα πέντε κεφάλαια, τρία τουλάχιστον φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα. Το πρώτο είναι η Ενέργεια (μία από τις βασικές μας υποχρεώσεις ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση) και σε αυτή κρύβεται φυσικά το πρόβλημα του τι θα γίνει με τον ΑΔΜΗΕ. Θα παραμείνει κάτω από δημόσιο έλεγχο ή όχι; Πως θα γίνει η απόσχιση με την ΔΕΗ;  

Το δεύτερο δύσκολο θέμα είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και φυσικά η μόνιμη αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο στόχος που είχε μπει στον προϋπολογισμό είναι 1,9 δισ. όταν πέρυσι στα ταμεία μπήκαν από αποκρατικοποιήσεις μόλις… 65 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό τη στιγμή που οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή. Παρά ταύτα η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα μπορούσε φέτος να εισπράξει ακόμη και 3,5 δισ. από πώληση διαφόρων περιουσιακών της στοιχείων. 

Το τρίτο μεγάλο θέμα της σημερινής ημέρας είναι φυσικά τα κόκκινα δάνεια με τους δανειστές να ζητούν την υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου, που απελευθέρωσε πλήρως την πώληση όλων των κόκκινων δανείων στην μεγαλόνησο, ανεξαρτήτως είδους ή ύψους. Αντιθέτως η κυβέρνηση (που ήδη έχει δώσει μία ακόμη μηνιαία προστασία σε κάποια κόκκινα δάνεια) ζητά να συνεχίσουν να προστατεύονται για τρία χρόνια όλα τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά που έχουν υποθηκευμένη πρώτη κατοικία, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με όριο τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με όριο έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ. Άρα και εδώ κυβέρνηση και δανειστές τους χωρίζει «βάθος αμέτρητο». Όχι ότι τα θέματα της Δικαιοσύνης που αδυνατεί να επιταχύνει την διαδικασία απονομής της, αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν μπορούν να δημιουργήσουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά όπως και να χει δεν θεωρούνται και τα δυσκολότερα ζητήματα. Σίγουρα πάντως δεν είναι «deal breakers». 

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι αλλάζει η ατζέντα και φεύγουν (πρόσκαιρα) από το προσκήνιο το ασφαλιστικό, τα φορολογικά και τα δημοσιονομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο. Το αντίθετο. Και μάλιστα γι’ αυτό και δημιουργείται η απορία, τι είναι εκείνο που κάνει κάποιους επιτελείς της κυβέρνησης να αισιοδοξούν ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει αρκετά νωρίτερα από τις 25 Μαρτίου. Οψόμεθα.

πηγή: newpost.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version