ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Νέα Δημοσκόπηση για κυβέρνηση και Grexit | Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματεύσεις

Σε αυτή τη νέα δημοσκόπιση που διεξήγαγε η Pro Rata για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο 105,5, οι πολίτες φαίνεται να έχουν μία πολύ ξεκάθαρη γνώμη για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Τα τελευταία χρόνια και δεδομένης της ρευστής πολιτικής κατάστασης στη χώρα συχνά τα αποτελέσματα τέτοιων δημοσκοπίσεων έδειχναν αλληλοσυγκρουόμενα, παρουσιάζοντας του πολίτες πραγματικά μπερδεμένους.

Η ενδιαφέρουσα αυτή δημοσκόπηση δείχνει ότι οι κυρίαρχες θέσεις των πολιτών είναι αρκετά ισορροπημένες και πάνω σε μία ενιαία λογική.

Έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί το τελευταίο «πακέτο» προτάσεων των δανειστών. Αποδοχή του εισηγείται μόλις το 7% και απόρριψή του επιθυμεί το 25%. Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τι θέσεις παίρνουν οι πολίτες σε κάθε πτυχή της πρόταση των δανειστών συγκεκριμένα όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Μόνο στην ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θεωρούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει. Η λογική πίσω από αυτό είναι ιδιαίτερα συμπαγής και δείχνει πώς οι πολίτες συμφωνούν μόνο σε περικοπές παροχών που όντως σε κάποιο βαθμό ήταν προβληματικές αλλά και στην ιδιωτικοποίηση του λιμένος Πειραιώς που αποτελεί μία μεγάλη επένδυση. Σε όλα τα άλλα, η άποψη που ζητά από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω. Με μοναδική εξαίρεση την πώληση αεροδρομίων, μάλιστα σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η διαφορά μεταξύ υποκύψτε και αντισταθείτε είναι συντριπτική.

Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μπροστά με 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ που δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να εμπνεύσει μία κάποια αξιόπιστη εναλλακτική αυτή τη στιγμή απέναντι στην κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι η Ένωση Κεντρώων εμφανίζεται για πρώτη φορά να μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%.
Αυτή είναι η προτίμηση ψήφου:
ΣΥΡΙΖΑ: 33,5%
ΝΔ: 13,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 6%
ΚΚΕ: 4%
ΑΝ.ΕΛ: 3%
ΠΑΣΟΚ: 3%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 3%

Το άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία είναι στο πλευρό της κυβέρνησης και με τον πρωθυπουργό να είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που λαμβάνει περισσότερες θετικές γνώμες από ότι αρνητικές (το 60% εκφράζεται θετικά για τον Τσίπρα), το 53% των πολιτών δηλώνει απαισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή διαγραμμάτων stokokkino.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version