Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μ.Παπαδόπουλος | Καθυστερεί ο Δήμος την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Εξοικονόμησης Ενέργειας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών – Περιβάλλοντος – Εσωτερικών στις 1 Ιουλίου (ΦΕΚ 3424/Β/2-7-2022), εξειδικεύθηκε το Εθνικό Σχέδιο με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να λάβουν οι Δήμοι της χώρας, για να συγκρατήσουν και να μειώσουν τις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας.

Δύο μήνες μετά από τη δημοσίευση του Εθνικού Σχεδίου Εξοικονόμησης Ενέργειας, και καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα, ρωτάμε το εξής: ξεκίνησε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται;

Πιο συγκεκριμένα:

– Όρισε τον Υπεύθυνο Ενεργειακών Υποδομών του Δήμου και τους υπευθύνους των κτιρίων;

Δεν γνωρίζουμε να έχει ληφθεί τέτοια απόφαση και ανησυχούμε μήπως η καθυστέρηση της Δημοτικής Αρχής προκαλέσει στον Δήμο μας τις αρνητικές επιπτώσεις που προβλέπει πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλ. να μην εγκριθούν προγραμματισμένες νέες προσλήψεις και αιτήματα για νέο προσωπικό μέσω κινητικότητας.

– Σχεδίασε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ανά κτίριο ή ανά ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση;

– Προχώρησε στη συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων σε όλα τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του Δήμου μέχρι τις 31 Ιουλίου;

– Σχεδίασε και εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση κατά 10% τουλάχιστον του οδοφωτισμού, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό;

– Εφαρμόζει παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας όλων των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΚ;

– Θα προχωρήσει επιτέλους σε αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED, έργο που θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή της θητείας της διοίκησης;

– Θα εγκαταστήσει Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης (Energy Management Systems) για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των καταναλώσεων;

– Έχει κάνει μελέτη εκτίμησης πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τα μέτρα αυτά, αλλά και πόσα θα χρειαστούν για να γίνουν απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις;

Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: ο Δήμος Καβάλας να είναι ανάμεσα στους Δήμους που θα μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες και θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση από την “Επιβράβευση επίτευξης στόχου εξοικονόμησης ενέργειας” για τη συμμετοχή του στην Εθνική προσπάθεια.

Ήδη ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών άρχισε να εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης, και μάλιστα πολύ πιο γενναία και τολμηρά από αυτά που προτείνονται. Για παράδειγμα, θα διακόψει τη λειτουργία μίας λάμπας οδοφωτισμού ανά επτά και όχι ανά δέκα που προτείνεται από το Εθνικό Σχέδιο.

Δυστυχώς, ο Δήμαρχος Καβάλας μόνο αποσπασματικά έχει μιλήσει μέχρι σήμερα για τα μέτρα που σκέφτεται να λάβει, και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμα και δεν πρόκειται να παίξουν άμεσο ρόλο στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Έχει να μας πει κάποιο πιο οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα;

Ή μήπως για άλλη μια φορά έχει αφήσει τον Δήμο Καβάλας απροετοίμαστο και “ανοχύρωτο” στην κρίση που έρχεται;

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Καβάλας

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται αρκετές περιοχές της Καβάλας μετά από διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου λόγω μίας βλάβης που αναζητούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα είναι :

Άγιος Λουκάς

Κηπούπολη

Νεάπολη

Βύρωνας

Καλαμίτσα

Χρυσοστόμου Σμύρνης – Ραψάνη

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en