Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος | Από Οκτώβριο τα νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5

image_print

Από το φθινόπωρο αναμένονται τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, αναλύοντας όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής.

Προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται κυρίως στα νέα εμβόλια που έρχονται από τον Οκτώβριο αλλά και τα εμβόλια «επόμενης γενιάς».

Η Pfizer ίσως διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου κατά των μεταλλάξεων 4 και 5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή της πολιτικής της υγείας στο London School of Economics η BioNTech μαζί με την Pfizer θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια κορονοϊού επόμενης γενιάς. Τα νέα αυτά εμβόλια «επόμενης γενιάς» ξεπερνούν την τρέχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στην ενίσχυση της κυτταρικής (Τ) ανοσίας, και τα εμβόλια παν-κορονοϊού θα μας προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των κορονοϊών και τις μεταλλάξεις τους.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει αναλυτικά:

«Με τις ΒΑ.4 και 5 να υποσκελίζουν σε πολλές χώρες τις ΒΑ.1 και 2 παραλλαγές της μετάλλακης Όμικρον του κορονοϊού, εταιρείες, κυβερνήσεις και θεσμικοί φορείς υγείας προσαρμόζονται στις δυναμικές απαιτήσεις της πανδημίας αναφορικά με τον εμβολιασμό, αλλά και γενικότερα προς αναζήτηση πιο αποτελεσματικών εργαλείων προστασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 να αλλάξουν το σχεδιασμό των ενισχυτικών εμβολίων που περιμένουμε για το φθινόπωρο.

Τι ζήτησε λοιπόν ο FDA;

Στην ουσία αυτά που έγραφα πριν από 2 εβδομάδες, δηλαδή αποτελεσματικά εμβόλια για τις παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα. Ο FDA ζήτησε από τις οι εταιρείες να προσαρμόσουν τα εμβόλια ώστε να καταπολεμούν τις κυρίαρχες επί του παρόντος υποπαραλλαγές του κορωνοϊού, όμικρον BA.4 και BA.5. Και να αναφέρουμε εδώ πως τα νέα ενισχυτικά εμβόλια θα είναι δισθενή, δηλαδή θα στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό (όπως τα εμβόλια που ήδη κάναμε) όσο και τις υποπαραλλαγές της όμικρον BA.4 και BA.5.

Ναι αλλά δεν είχαμε ακούσει πως πολλές εταιρείες είχαν, ήδη ετοιμάσει εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1/2;

Ναι, και ο FDA τους συστήνει να καταθέσουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1/2 προς αξιολόγηση, αλλά δεν θα γίνει χρήση αυτών των εμβολίων.

Θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές δοκιμές τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις BA.4 και BA.5;

Όπως και με τα εμβόλια για την γρίπη που ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν θα χρειαστούν εκτεταμένες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ για να εγκριθεί το νέο εμβόλιο.

Το ίδιο δηλαδή αναμένουμε να γίνει σε όλες τις χώρες; Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές BA.4 και BA.5;

Ορισμένες χώρες προσανατολίζονται στην χρήση του εμβολίου έναντι της υποπαραλλαγής ΒΑ.1. Το νέο εμβόλιο της Pfizer, φαίνεται να προκαλεί καλή ανοσοαπόκριση έναντι της BA.1, αλλά έχει χαμηλότερη απόκριση έναντι των BA.4 και BA.5.

Πότε να περιμένουμε να αρχίσει η διανομή;

Η Pfizer μετά την σύσταση του FDA, δήλωσε πως θα έχει ίσως την δυνατότητα να διανείμει σημαντική ποσότητα εμβολίου BA.4/BA.5 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενώ η Moderna δίνει βάθος χρόνου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου πριν το τροποποιημένο εμβόλιο ετοιμαστεί.

Θα κοστίσουν περισσότερο αυτά τα εμβόλια;

Τα νέα εμβόλια θα πρέπει να κοστίσουν λιγότερο καθότι δεν βασίζονται σε νέα τεχνολογία αλλά μικρή τροποποίηση της υπάρχουσας. Επίσης οι εταιρείες δεν θα κάνουν εκτεταμένες κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ που κοστίζουν πολύ. Πρέπει επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές.

Οπότε θα περιμένουμε την διανομή των δόσεων από αυτές τις δύο εταιρείες;

Ξέρουμε πως και η Novavax δουλεύει προς την κατεύθυνση εμβολίου έναντι της Όμικρον και πως οι κλινικές δοκιμές και για στοχευμένο εμβόλιο κατά της όμικρον όσο και για δισθενές εμβόλιο (που συμπεριλαμβάνει το αρχικό και το στοχευμένο κατά της όμικρον) ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου. Ταυτόχρονα από δεδομένα που έχει ανακοινώσει η Novavax (και δεν έχουμε δει ακόμα την δημοσίευση) η ενισχυτική δόση του εμβολίου, που χορηγήθηκε οκτώ μήνες μετά το αρχικό σχήμα εμβολιασμού, δημιουργεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι όλων των παραλλαγών της όμικρον (και της ΒΑ.5). Άρα ίσως να έχει νόημα προς το παρόν το εμβόλιο της Novavax να χρησιμοποιείται για αναμνηστικές δόσεις.

Και τα ολιστικά η πολυδύναμα εμβόλια που ακούμε;

Παρόμοια νανοτεχνολογική βάση με της Novavax έχει και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει ερευνητές στον αμερικανικό στρατό (στο Emerging Infectious Diseases Branch, Walter Reed Army Institute of Research). Το εμβόλιο αυτό, το “SpFN” (που σημαίνει ‘spike ferritin nanoparticle” και διαβάζεται ”σπιφ-ιν”) στην ουσία αποτελείται από νανοσωματίδια φερριτίνης που ‘μεταφέρουν’ την ακίδα του ιού. Αλλά η διαφορά είναι πως δεδομένου του πολύεδρου σχεδιασμού του νανοσωματιδίου, μπορεί να μεταφέρει ποικίλες και πολυάριθμες μορφές της ακίδας, ώστε να ενεργοποιεί ανοσοπροστασία έναντι πολλών παραλλαγών και υποπαραλλαγών ταυτόχρονα. To SpFN επίσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και έξι μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου έως και ένα μήνα.

Ξέρουμε επίσης πως η BioNTech, δήλωσε ότι μαζί με την Pfizer, θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια κορονοϊού επόμενης γενιάς. Τα νέα αυτά εμβόλια ‘επόμενης γενιάς’ ξεπερνούν την τρέχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στην ενίσχυση της κυτταρικής (Τ) ανοσίας, και τα εμβόλια παν-κορονοϊού θα μας προστατεύουν από την ευρύτερη οικογένεια των κορωνοϊών και τις μεταλλάξεις τους.

Αυτά είναι δηλαδή τα ολιστικά εμβόλια που προπορεύονται;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και άλλα εμβόλια «επόμενης γενιάς» υπό ανάπτυξη. Τα ενδορινικά εμβόλια/σπρέι όπως έχουμε ξαναπεί, θα μπορούσαν να υπερτερούν όλων προστατεύοντάς μας από τον ιό, στοχεύοντας ακριβώς εκεί που εισέρχεται στο σώμα. Μπορεί επίσης να καταφέρουν να αποτρέψουν συνολικά τη μόλυνση και προφανώς χωρίς μόλυνση, δεν θα μεταδίδουμε τον ιό και θα προστατευόμαστε από το μακροχρόνιο COVID. Είναι λοιπόν επίσης αισιόδοξο πως υπάρχουν περισσότερες από δώδεκα κλινικές δοκιμές ενδορινικών εμβολίων ήδη σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Αναμένουμε και άλλες παραλλαγές τους επόμενους μήνες;

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες παραλλαγές. Το αν θα προέλθουν από την Όμικρον ή το αρχικό στέλεχος ή άλλο στέλεχος που δεν είναι πλέον διαδεδομένο δεν είναι γνωστό, ούτε μπορούμε να το προβλέψουμε. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε το αν μια μελλοντική παραλλαγή ή ένα νέο στέλεχος θα μεταδίδεται πιο εύκολα ή θα είναι πιο επικίνδυνο ή πιο ήπιο. Αυτή την περίοδο όμως έχουμε σε τουλάχιστον 10 χώρες την εμφάνιση της ΒΑ.2.75 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Αυτή η υποπαραλλαγή παρουσιάζει αλλαγές που οδηγούν κάποιους στο να συνιστούν αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, θεωρώντας πως η BA.2.75 θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ανησυχητική από την υποπαραλλαγή BA.5. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει η ΒΑ.2.75 να είναι τόσο πολύ πιο μεταδοτική που να υπερσκελίσει την ΒΑ.5. Για την ώρα δεν έχουμε τέτοια στοιχεία όμως».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοψίδης: Απολογισμός 2,5 ετών στη Ροδόπη με έργα, χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσιάζει τον απολογισμό των 2,5 ετών διοίκησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
image_print

Τον απολογισμό του έργου της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσίασε ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κομοτηνή, ο κ. Τοψίδης υποστήριξε ότι η Περιφέρεια έχει αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ κατά 206,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως σήμερα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατατάσσεται πρώτη στη χώρα σε εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ενταγμένες πράξεις αυξήθηκαν από 84 σε 936 μέσα στα πρώτα δυόμισι χρόνια της διοίκησης.

Έργα υποδομών στη Ροδόπη

Στην παρουσίασή του έγινε εκτενής αναφορά σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη βελτίωσης της ιρλανδικής διάβασης του ποταμού Λίσσου στον Ίμερο, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις έξω από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η παράδοση της νέας γέφυρας Κοσμίου και η ολοκλήρωση της γέφυρας Κομψάτου, καθώς και ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και η ανακατασκευή της οδού Κοπτερό – Αμαξάδες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε ποτάμια, ρέματα και υδατορέματα της Ροδόπης, καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης της ιρλανδικής διάβασης στο Ποντικόρεμα.

Πρωτογενής τομέας και υδατικοί πόροι

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που, σύμφωνα με τη διοίκηση της Περιφέρειας, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, όπως η αποκατάσταση αντλιοστασίων, οι εργασίες στους ταμιευτήρες Κομψάτου, Νέου Σιδηροχωρίου, Δύμης και Νέας Αδριανής, αλλά και ο σχεδιασμός νέων λιμνοδεξαμενών και ταμιευτήρων.

Ειδική αναφορά έγινε στο φράγμα Ιασίου, στις προτάσεις χρηματοδότησης για τα αρδευτικά δίκτυα, καθώς και στις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το φράγμα Ιάσμου. Παρουσιάστηκαν επίσης οι παρεμβάσεις στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και οι δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.

Υγεία, Παιδεία και κοινωνική πολιτική

Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση νέων γιατρών στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας και η ενίσχυση κοινωνικών δομών.

Αναφορές έγιναν επίσης στην άρση των εκκρεμοτήτων για τη Σχολή Κλασικών και Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σε έργα εκπαιδευτικών υποδομών.

Τουρισμός, πολιτισμός και επιχειρηματικότητα

Ο κ. Τοψίδης παρουσίασε δράσεις για την αναβάθμιση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, την ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου, την ψηφιοποίηση πολιτιστικών χώρων και την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας έγινε αναφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, στη στήριξη νέων θέσεων εργασίας και στη λειτουργία του Γραφείου Εξωστρέφειας για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Συναντήσεις και επισκέψεις

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης δώρισε απινιδωτές στο ΚΤΕΛ Ροδόπης και στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής, ενώ βράβευσε Σαμαρείτες Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τη συμμετοχή τους σε αποστολή στη Βενεζουέλα. Ακολούθησαν συναντήσεις εργασίας με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων, επισκέψεις σε έργα της Ροδόπης και περιοδεία σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Κομοτηνής που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Κήποι Έβρου: Παρέμβαση της ΟΦΑΕ για τις πολύωρες καθυστερήσεις των φορτηγών

Εκπρόσωποι της ΟΦΑΕ, διεθνών ενώσεων οδικών μεταφορών και τοπικών αρχών στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων, κατά την επιτόπια συνάντηση για τις καθυστερήσεις στη διέλευση φορτηγών.
image_print

Την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των πολύωρων καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν τα φορτηγά στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων ανέδειξε η επιτόπια συνάντηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), μαζί με εκπροσώπους εθνικών ενώσεων οδικών μεταφορών από την ευρύτερη περιοχή. Η πρωτοβουλία ακολούθησε την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση που επικρατεί στη διέλευση των φορτηγών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΦΑΕ, της ANALTIR Αλβανίας, της UND Τουρκίας, της Best Mobility Βόρειας Μακεδονίας και του BSEC-URTA, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του Τελωνείου Κήπων, εκπρόσωπος της Αστυνομίας του συνοριακού σταθμού, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός και εκπρόσωπος του γραφείου του βουλευτή Έβρου Σταύρου Κελέτση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταφορικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες οδηγοί, με κυριότερα τις πολύωρες αναμονές, τις ελλείψεις στις υποδομές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στην τήρηση των χρόνων οδήγησης και ανάπαυσης, οδηγώντας πολλές φορές στην επιβολή προστίμων στους οδηγούς.

Η ΟΦΑΕ υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη λειτουργία ενός συνοριακού σταθμού, αλλά συνδέεται με τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται, οι καθυστερήσεις αποτρέπουν ολοένα και περισσότερα φορτηγά από τη διέλευση μέσω Κήπων, παρά το σύγχρονο ελληνικό οδικό δίκτυο και τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις μεταφορικές υποδομές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν δεν υπάρξει άμεσα ουσιαστική πρόοδος και αποτελεσματικός συντονισμός από την Πολιτεία, ο κλάδος προειδοποιεί με κλιμάκωση των ενεργειών του, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την εξεύρεση λύσεων.

Ακολουθεί αυτούσια η κοινή επιστολή που απέστειλαν η ΟΦΑΕ, η UND Τουρκίας, η Best Mobility Βόρειας Μακεδονίας και η ANALTIR Αλβανίας προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς:

DNews Widget
Continue Reading

AUTOMOTO

Ανασφάλιστα οχήματα: 32.205 νέα πρόστιμα – Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων

Αυτοκίνητα σε δρόμο, στο πλαίσιο των διασταυρωτικών ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα και την επιβολή προστίμων.
image_print

Νέος κύκλος αποστολής πράξεων επιβολής προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αρμόδιες αρχές να αξιοποιούν για πρώτη φορά σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για την υποστήριξη της εξέτασης των ενστάσεων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων και της ΑΑΔΕ, αποστέλλονται 32.205 πράξεις επιβολής προστίμων για μη συμμόρφωση με την υποχρέωση ασφάλισης οχημάτων. Από αυτές, 30.248 αφορούν φυσικά πρόσωπα και 1.553 νομικά πρόσωπα, ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων ανέρχεται σε 12.545.250 ευρώ.

Η ημερομηνία αναφοράς των διασταυρωτικών ελέγχων είναι η 10η Μαρτίου 2026. Οι νέες πράξεις προστίθενται στις 297.561 πράξεις επιβολής προστίμων και οφειλών που είχαν ήδη κοινοποιηθεί για παραβάσεις σχετικές με την ασφάλιση οχημάτων και την καταβολή τελών κυκλοφορίας του 2025.

Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Η ενημέρωση των πολιτών και των νομικών προσώπων γίνεται μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ταχυδρομικής επιστολής, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία επικοινωνίας.

Όσοι έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας λαμβάνουν SMS και email, ενώ οι υπόλοιποι ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ. Όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική επικοινωνία, η πράξη αποστέλλεται με συστημένη επιστολή.

Οι πράξεις επιβολής προστίμων και η αναλυτική εικόνα για κάθε όχημα είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή «Διασταυρωτικοί Έλεγχοι», μέσω του oximata.gov.gr με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet, καθώς και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και στη συνέχεια «Οχήματα».

Προθεσμία δέκα εργάσιμων ημερών για ένσταση

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση ηλεκτρονικά, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η ένσταση πρέπει να κατατεθεί μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης. Στην προθεσμία δεν υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η έως και την 31η Αυγούστου.

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για πρώτη φορά, η εξέταση των ενστάσεων θα υποστηρίζεται από σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το σύστημα θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν κάθε ένσταση και θα καταρτίζει τεκμηριωμένη εισήγηση σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψή της.

Η εισήγηση θα περιλαμβάνει πρόταση αξιολόγησης, δείκτη εμπιστοσύνης και αιτιολόγηση σε φυσική γλώσσα, με στόχο τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση του έργου των ελεγκτών.

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η εισήγηση του συστήματος δεν είναι δεσμευτική. Η τελική απόφαση παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου.

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της ένστασης μέσω της εφαρμογής, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση και μέσω SMS ή email. Σε περίπτωση απόρριψης θα αναφέρεται η αιτιολογία και θα επισυνάπτεται η απόφαση του αρμόδιου φορέα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en