Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος | Αντέχει στην κρίση και αλλάζει

image_print

Κινήσεις αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δραστηριοτήτων και επενδύσεις σε νέες καταδεικνύουν τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2016, καθώς αναφέρει συρρίκνωση τζίρου και κερδών, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει δυναμική είσοδο στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση στόχος είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχήματος με πιο αποδοτικές οικονομίες κλίμακας.

Η διοίκηση της εταιρίας επισημαίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 έχουν επιβαρυνθεί με €13,5 εκατ. υψηλότερο κόστος αποσβέσεων του Ενεργειακού Τομέα. Το κόστος αποσβέσεων αναμένεται να επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίος διαμορφώθηκαν στα 34,2 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2016, έναντι κερδών 47,5 εκατ. ευρώ το 2015. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, συρρικνώθηκε στα 1,246 δισ. ευρώ από 1,382 δισ. ευρώ το προηγούμενο φέτος, λόγω της μειωμένης συμβολής των έργων EPC.Τα λειτουργικά κέρδη, αντίστοιχα, περιορίστηκαν σε 222,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 12 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μεγέθη του 2016 επιβαρύνθηκαν με υψηλότερο κόστος αποσβέσεων του ενεργειακού τομέα κατά 13,5 εκατ. ευρώ..

Στον τομέα Μεταλλουργίας και Μεταλλείων, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 447,9 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 84,3 εκατ. ευρώ, έναντι 98 εκατ. ευρώ το 2015.
Όσον αφορά τον τομέα Έργων EPC, η θυγατρική εταιρεία, ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ+0,14% εμφάνισε τζίρο 445,1 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη 74,9 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 53,3 εκατ. ευρώ (68,9 εκατ. ευρώ το 2015).
Στον τομέα της Ενέργειας, τέλος, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 363,8 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 65,3 εκατ. ευρώ (22,4 εκατ. ευρώ το 2015).

Η πορεία στο β εξάμηνο του 2016

Ενισχύθηκαν τα μεγέθη του Ομίλου Μυτιληναίος στο β’ εξάμηνο, γεγονός που ο Όμιλος αποδίδει στις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων, όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017, με τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, οιυ είχαν θετική επίπτωση στα αποτελέσματα του Δ’ Τριμήνου και δημιουργούν θετικές προοπτικές για τις οικονομικές επιδόσεις του επόμενου έτους.

Στο δ’ Τρίμηνο 2016 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Τομέα Μεταλλουργίας & Μεταλλείων ανήλθαν σε €30,4 εκατ. έναντι €17,0 εκατ. στο Γ’ Τρίμηνο σημειώνοντας αύξηση 79,0%.
Το 2016, η ανακοίνωση του επικείμενου εταιρικού μετασχηματισμού σηματοδότησε τη μετεξέλιξη του Μυτιληναίος μέσω μιας νέας ευέλικτης δομής που θα επιφέρει επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο δημιουργώντας επιπλέον αξία για τους μετόχους. Παράλληλα σύμφωνα με τον Όμιλο, το 2016 ο Μυτιληναίος ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφάλισε τη θέση της Αλουμίνιον της Ελλάδος (η «ΑτΕ») ανάμεσα στους ανταγωνιστικότερους παραγωγούς αλουμινίου διεθνώς και πέτυχε το άνοιγμα νέων αγορών στον Τομέα Έργων ΕPC.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 2016, ο Όμιλος κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών €1.246,1 εκατ. έναντι €1.382,9 εκατ. το 2015, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στη μειωμένη συμβολή του Τομέα Έργων EPC. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €222,4 εκατ. από €234,4 εκατ. το 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €34,2 εκατ., έναντι €47,5 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικά, σχετικά με τις επιμέρους επιδόσεις των τομέων δραστηριότητας του Ομίλου:

Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων

O Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων κατέγραψε κύκλο εργασιών €447,9 εκατ., έναντι €549,4 εκατ. το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €84,3 εκατ., έναντι €98,0 εκατ. το 2015. Σημειώνεται ότι οι μέσες συνολικές τιμές αλουμινίου «LME + Premium” παρουσίασαν μείωση 14% σε σχέση με το 2015 επηρεάζοντας αρνητικά τις επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα.
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τo 2016, η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ΑτΕ και της ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επισφράγισε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτίωσης ανταγωνιστικότητας «Excellence» εδραιώνοντας τη θέση της ΑτΕ ανάμεσα στις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμινίου διεθνώς.

Η πρόσφατη συνεργασία της ΑτΕ με τη General Electric (GE) για την εγκατάσταση του πρώτου στον κόσμο «Digital Smelter», μία καινοτόμα ψηφιακή λύση στην διαδικασία της ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου, αλλά και η παράλληλη έναρξη του νέου προγράμματος «The Best» με ορίζοντα υλοποίησης το 2018, υπογραμμίζει την προσήλωση της διοίκησης του Ομίλου στο στόχο της καθιέρωσης της ΑτΕ ανάμεσα στους ανταγωνιστικότερους παραγωγούς αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τομέας Έργων EPC

Στον Τομέα Έργων EPC, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, ΜΕΤΚΑ, κατόρθωσε να διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά το ασταθές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις αγορές της Μ. Ανατολής.

Το 2016 η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών €445,1 εκατ. έναντι €668,0 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €74,9 εκατ. από €116,4 εκατ. το 2015. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €53,3 εκατ. έναντι €68,9 εκατ. το προηγούμενο έτος.
Το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2016 ανέρχεται σε €0,15 (μικτό μέρισμα ανά μετοχή) και τελεί υπό την έγκριση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
Σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΜΕΤΚΑ στο Δ’ Τρίμηνο έχουν ενισχυθεί από μη επαναλαμβανόμενο έσοδο €35,8 εκατ. που αφορά σε αποζημίωση από την εκτέλεση του έργου στο Deir Ali της Συρίας το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Το 2016, για πρώτη χρονιά καταγράφηκε αξιοσημείωτη συνεισφορά στα συνολικά αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ από τη ΜΕΤΚΑ–EGN, εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Το επόμενο διάστημα η ΜΕΤΚΑ στα πλαίσια του νέου επιχειρηματικού μοντέλου επιδιώκει την ανάληψη νέων έργων εστιάζοντας σε αγορές με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες όπως η Σερβία, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Λιβύη.

Τομέας Ενέργειας

Ο Τομέας Ενέργειας του Ομίλου σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών καθώς ο Όμιλος ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς που κατέχει τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών € 363,8 εκατ. το 2016, έναντι €187,1 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 94,4%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €65,3 εκατ. έναντι €22,4 εκατ., σε σύγκριση με το 2015.

Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 75% επιτυγχάνοντας το 2016 μερίδιο αγοράς 10% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, έναντι 5,7% το 2015. Παράλληλα, η PROTERGIA στο τέλος του 2016, επωφελούμενη και από τη στρατηγική συμφωνία με τη COSMOTE για τη διάθεση προϊόντων της PROTERGIA μέσα από το εκτενές δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, βρέθηκε στην 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές.

Η οικονομική έκθεση του 2016, με την ολοκλήρωση του επικείμενου μετασχηματισμού, θα αποτελέσει την τελευταία έκθεση που αποτυπώνει τις οικονομικές επιδόσεις της υφιστάμενης εταιρικής δομής. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εστιάζει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απορρόφηση των σημαντικότερων θυγατρικών εταιρειών σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα το οποίο θα επιφέρει σημαντικές συνέργειες, θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία και ενδυνάμωση του ισολογισμού ενώ θα επιτρέπει τη βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις προς όφελος όλων των μετόχων αλλά και της εγχώριας βιομηχανίας και ευρύτερα της Ελληνικής οικονομίας.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en