Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπρα ντε φερ Ρέντσι-Μέρκελ και στην μέση ο Σαμαράς

Συνάντηση με έντονη σημειολογία θα είναι η σημερινή μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ματέο Ρέντσι στη Φλωρεντία. Ο έλληνας πρωθυπουργός κινείται με διακριτικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα και προετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο που από την έκβασή της θα κριθεί και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς τηρεί χαμηλούς τόνους και στις επαφές του με αρχηγούς άλλων κρατών ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της.  Ωστόσο μέσω των υπουργών της κυβέρνησης διαμηνύει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια; Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος -παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα- θα είναι καθαρά πολιτική και στέλνει τα μηνύματα για ελαφρύνσεις καθώς διαμηνύει ότι σε αντίθετη περίπτωση απειλείται με ρήξη ο κυβερνητικός σχηματισμός και η χώρα με πρόωρες εκλογές κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Οι δανειστές από την πλευρά τους πιέζουν για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς γνωρίζουν ότι ζυγώνει ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί το έργο της τρόικας και δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, στο τέλος του έτους από την πλευρά της Ευρωζώνης και τον Μάρτιο του 2016 από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ωστόσο στόχος των πιστωτών είναι να συνεχίσουν να ελέγχουν τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας και μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης πιέζοντας την κυβέρνηση με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Για αυτό το λόγο κρατούν σκληρή στάση και στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εύθραυστες ισορροπίες και κρατώντας ως δέλεαρ το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αποδεικνύεται χρήσιμος σύμμαχος για τον Αντώνη Σαμαρά καθώς μπορεί να κάνει τη… «βρώμικη δουλειά» και να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο άντρες θα παρακαθίσουν σε γεύμα και θα συζητήσουν για τα θέματα του ευρωπαϊκού νότου, στα οποία φέρεται να συμφωνούν, καθώς και για τις πρωτοβουλίες του επόμενου εξαμήνου, καθώς η Ιταλία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ μετά την Ελλάδα.

Ήδη η Ιταλία με σύμμαχο τη Γαλλία έχει σηκώσει την «παντιέρα» της επανάστασης κατά της πολιτικής λιτότητας ζητώντας χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και συγκεκριμένα ζητά δαπάνες, όπως αυτές για υποδομές αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμου και για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, να μη βαραίνουν το χρέος.

«Εμείς πραγματοποιούμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία. Στόχος μου, ως Πρόεδρος του Ecofin αυτό το εξάμηνο, είναι να βρεθούν κίνητρα και πίεση για τις μεταρρυθμίσεις. Όλοι χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Οι προτάσεις της Ιταλίας έχουν συναντήσει την άρνηση από Γερμανία και Αυστρία, που επιμένουν ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης δεν αποκλείει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η Ιταλία έχει βρεθεί το στόχαστρο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που την κατηγορεί ότι παρουσιάζει μηδενική αύξηση παραγωγικότητας, γεγονός που ευθύνεται για την υψηλή ανεργία.

Από το παιγνίδι αυτό η Ελλάδα είναι απούσα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς προτιμά το ρόλο του «καλού παιδιού» για τη χώρα. Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο Ecofin, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία προτίμησε να μη αναμειχθεί στην κόντρα των Ιταλών με τους Γερμανούς. Η στάση αυτή είναι απόλυτα συνεπής με τη σιωπή του πρωθυπουργού, σε όλη αυτή την αντιπαράθεση, που ουσιαστικά ξεκίνησε από τη σύνοδο των Παρισίων που προηγήθηκε του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής και στην οποία συναντήθηκαν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της ΕΕ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός ενόψει των διαπραγματεύσεων για το χρέος έχει δεμένα τα χέρια του απέναντι στους δανειστές και συνεχίζει να κινείται με προσεχτικές κινήσεις και κυρίως παρασκηνιακά αναζητώντας συμμάχους που μπορούν να αντιπαρατεθούν με τη Γερμανία και από το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης να ωφεληθεί και η Ελλάδα.

Ο κ. Ρέντσι δεν υπήρξε ποτέ ένας πολιτικός που απέφευγε το ρίσκο και δεν θα διστάσει να αμφισβητήσει την de facto ηγεσία της Α. Μέρκελ. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανόν ότι θα προσπαθήσει να την παρακάμψει, με το να κινητοποιήσει υπέρ πολιτικών που είναι αντίθετες στη λιτότητα και προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα διεθνή συνασπισμό, που θα πιέσει για οικονομικές πολιτικές υπέρ τής ανάπτυξης. Μαζί με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα μπορούσε να αναγκάσει τη Α. Μέρκελ να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Καβάλα το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

Το προσεχή Σάββατο 1η Ιουνίου, στην Καβάλα πρόκειται να βρεθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επίσκεψη του κ. Ανδρουλάκη εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας του κόμματος με τους πολίτες και την προώθηση του προγράμματός του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Καβάλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να ακούσει τα προβλήματά τους και να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος για την ανάπτυξη και την επίλυση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και έτσι δεν είναι σίγουρο το αν ο κ. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους μελλοντικούς στόχους που θέτει, αναδεικνύει, μέσα από μια σειρά θεματικών video, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Λαζαρίδης, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εκτός από τις καθημερινές του περιοδείες στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου και τις επαφές του με τους πολίτες, επέλεξε να οπτικοποιήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις σε μια σειρά τομέων πολιτικής. 

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αναδείξει και να επικοινωνήσει το έργο της Κυβέρνησης τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά και συνολικά από το 2019 μέχρι και σήμερα. 

Η πρώτη παρέμβασή του αφορά τον κρίσιμο τομέα της υγείας, στον οποίο έχει επενδύσει πολλά η Κυβέρνηση για τη δεύτερη θητεία της. 

Στη δήλωσή του ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο άντεξε την περίοδο της πανδημίας, αλλά ενισχύεται.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήσαμε τις δαπάνες για την υγεία στα 12,8 δις ευρώ, δηλαδή το 5,8% του Α.Ε.Π.

Ειδικά για τα νοσοκομεία υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση 481.000.000 ευρώ, ενώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, πάνω από 2 δις ευρώ κατευθύνονται στο χώρο της υγείας.

Εγκρίθηκαν και προχωράνε 6.500 προσλήψεις.  

Ενισχύσαμε με νέα ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ, δημιουργήσαμε ενιαία λίστα χειρουργείων, ξεκινήσαμε τα απογευματινά χειρουργεία.

Επεκτείναμε το θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Η αναβάθμιση της υγείας αποτελεί για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την μεγαλύτερη πρόκληση της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας.

 

Και θα την πετύχουμε!»

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσία Φραγκογιάννη-Τοψίδη η Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα

Παρουσία το Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χριστόδουλου Τοψίδη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ξενοδοχείο Lucy στην Καβάλα η πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας από την Περιφέρεια Αμ-Θ.

Δειτε φωτογραφιες :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en