ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα | Ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος

Τα επόμενα βήματα της συμφωνίας περιέγραψε ουσιαστικά ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε τελευταίες δηλώσεις του, φωτογραφίζοντας την συμμετοχή του ΔΝΤ! Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά κούρεμα χρέους αλλά αναδιάρθωση (αναβολή τόκων και αύξηση περιόδου λήξη) και αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο, μετά την αξιολόγηση. Αρκετά αισιόδοξος εμφανίζεται εξάλλου για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης καθώς έχουν ήδη εγκριθεί πολλές μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι ο ESM θα πληρώσει και τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου πακέτου διάσωσης, σημειώνοντας πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι περιμένει το Ταμείο να συμμετέχει στη νέα διάσωση. Τέλος, εκτίμησε πως θα υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη προς το τρίτο πακέτο στήριξης στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων εκτίμησε πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετέχει με ένα πόσό της τάξεως των 16 δισ.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ πιστεύει πως οι εκλογές στην Ελλάδα θα φέρουν σταθεροποίηση, ενώ άξια αναφοράς είναι και η αποστροφή του λόγου του πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στεφθεί από επιτυχία.

Τι ζητά το ΔΝΤ

Ξεκάθαρη είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα εδώ και καιρό.

Τα τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την περαιτέρω χρηματοδότηση είναι:

1. βιώσιμο χρέος

2. βιώσιμο ισοζύγιο πληρωμών

3. προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη

4. προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος

Τροχιοδεικτική άλλωστε και η δήλωση της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου πριν 10 μέρες περίπου(όταν και εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM) καθώς με μια ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση έλεγε ΝΑΙ στο νέα συμφωνία αρχικά σε τεχνικό επίπεδο με επόμενο βήμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται από την άλλη πλευρά όμως και η σθεναρή στάση του Βερολίνου, που τόνιζει την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Η σύγκλιση απόψεων όμως ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ φαίνεται πως άναψε το “πράσινο φως” και την ψήφιση του ελληνικού προγράμματος από τη Bundestag, καθώς χωρίς αυτή την προοπτική οι απώλειες για την Μέρκελ θα ήταν μεγάλες. Επόμενο βήμα, θεωρείται σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα με την ανάδειξη κυβέρνησης (συνασπισμός κομμάτων) που θα δώσουν μια ευρύτερη στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εκτίμηση και προσδοκία παράλληλα των εταίρων για την ευρύτερη αποδοχή της τελευταίας συμφωνίας ώστε να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να τεθεί επί τάπητος η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version