Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μουσική παράσταση του συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας

Την παράστασή του: “Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι παρουσίασε το Σάββατο το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητα Καβάλας “Γ.Παυλίδης” ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μ. Ασίας”.

Πρόκειται για μια μουσική περιδιάβαση στο ελληνικό αστικό τραγούδι. Η παράσταση διαρθρώνεται σε 17 ενότητες, που περιλαμβάνουν λόγο, εικόνα, μουσική και τραγούδι. Μετέχουν η 50μελής Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών και η 9μελής παραδοσιακή ορχήστρα Παγγαιορείτες.

Το μουσικό οδοιπορικό ξεκινάει από τα στενά της Σμύρνης, εκεί όπου η μακραίωνη μουσική παράδοση της Ιωνίας έσμιξε με αιγαιοπελαγίτικους σκοπούς, με παλιές βυζαντινές μπαλάντες, με ιταλικές καντσονέτες, γαλλικές μελωδίες του συρμού, με ρουμάνικες χόρες, σέρβικους σκοπούς και τούρκικα σαρκιά…

Συνεχίζει με τους παιχνιδιατόρους και τις εστουντιαντίνες, τα “Πολιτάκια” και τον Γιοβανίκα, πώς ενώθηκαν η Ανατολή κι η Δύση και πώς γεννήθηκε το σμυρναίικο τραγούδι.

Το οδοιπορικό βγάζει στις γειτονιές των προσφύγων. Μπαίνει μέσα στις δισκογραφικές εταιρείες και στα καφενεία με τους φωνόγραφους κοντά σ’ αυτούς που γεφύρωσαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο και πολίτικο τραγούδι με την παράδοση του ρεμπέτικου: Τον Βαγγέλη Παπάζογλου, τον Πάνο Τούντα, τον Σπύρο Περιστέρη, τον Γιάννη Δραγάτση – Ογδοντάκη, τον Δημήτρη Σέμση, τον Απόστολο Χατζηχρήστο, τον Κώστα Σκαρβέλη και τον Αντώνη Διαμαντίδη – Νταλγκά.

Φθάνει μέχρι τη Δικτατορία του Μεταξά και την Κατοχή, που με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τους φυσικούς θανάτους των αυθεντικών δημιουργών, σήμαναν την εγκατάλειψη του μικρασιάτικου ύφους στο νεότερο λαϊκό τραγούδι των πόλεων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η Ανάσταση του Κυρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως

Με την προβλεπομένη εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε το Άγιο Πάσχα στην Ελευθερούπολη.

Η τελετή της Αναστάσεως πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, πλαισιωμένο υπό των Ιερών του Μητροπολιτικού Ναού.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στις Σέρρες

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πόλη των Σερρών η Ανάσταση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en