ΕΡΓΑΣΙΑ

Μονομερή δράση στα εργασιακά προανήγγειλε ο Τσίπρας

Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει μονομερή δράση στα εργασιακά καλυπτόμενη πίσω από τις νότες του Διεθνούς Οραγανισμού Εργασίας (ILO) έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή κατά την ομιλία του στη Βουλή. Αν και οι συζητήσεις εστιάζονται στις διατυπώσεις, τους τόνους και τη στόχευση του ακροατηρίου, το θέμα που έχει υποτιμηθεί είναι το εργασιακό νομοσχέδιο.

Άγνωστη είναι ακόμα η αντίδραση Θεσμών και εταίρων αν τελικάτο πράξει αυτό η κυβέρνηση. Πάντως σε πρώτη φάση η προσπάθεια απομόνωσης του Αλέξη Τσίπρα από τον ΖΑν Κλωντ Γιούνκερ εκτιμάται ότι οφείλεται και στη διατύπωση αυτής της πρόθεσης. Καθώς όπως πιστοποιείται η δυσαρέσκεια του προέδρου της Κομισιίον εδράζεται στην ομιλία του Έλληνας πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος στην ομιλία του στη Βουλή υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση για τα εργασιακά –την οποία ενέταξε στο ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων- είναι στην τελευταία φάση και σύντομα θα νομοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ανάληψη μονομερούς δράσης καθώς τα εργασιακά είναι σημείο τριβής με τους δανειστές και η νομοθέτησή του πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δημιουργεί τετελεσμένα.

Βέβαια στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της επαφοράς του κατώτατου μισθού καθώς και του μηχανισμού δαμμόρφωσής του, ζητήματα που καίνε τόσο εντός της χώρας όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά προβλέπεται:

1. «Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που κατά τη γνώμη μας ήταν βασικό ιδεολογικό οχυρό της μνημονιακής πολιτικής».

Δήλωσε ότι:

2. «Είμαι σε θέση να σας πω ότι σε διαβούλευση με τον ILO, τον διεθνή οργανισμό εργασίας, που έχει προχωρήσει, θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες την τελική πρόταση, η οποία θα έρθει και θα νομοθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, που είναι κυρίαρχο και θα νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να αφήσει θετική αίσθηση υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ προσπάθησε να προκαταλάβει τις Κασσάνδρες λέγοντας:

«Είναι όμως βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και όσο θα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία, πως θα ακουστούν πολλά».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version