Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καβάλα | Σε επαναπροκήρυξη o διαγωνισμός

image_print

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καβάλα προχώρησε η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), η οποία είναι και η αναθέτουσα αρχή του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, η ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών μετακινήθηκε κατά 4 ημέρες στις 22 Φεβρουαρίου 2021. Αρχικά ως ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί η 18η του ίδιου μήνα, ενώ η ημερομηνία αποσφράγισης μετακινήθηκε αργότερα κατά μία ημέρα από τις 25 στις 26 Φεβρουαρίου.

Η εν λόγω μονάδα αποτελεί τη δεύτερη, μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και έρχεται να λύσει το γενικότερο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλο το Νομό.

Το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμήθηκε στα 67,14 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 54,15 εκατ. ευρώ), αφορά στην κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Καβάλα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (Μ.Π.Ε.). Εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα ανάπτυξης ΜΕΑ στη χώρα από το ΥΠΕΝ.

Η διάρκεια του έργου είναι 96 μήνες εκ των οποίων οι 18 μήνες αφορούν την κατασκευή της εγκατάστασης, 6 μήνες δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας και 6 έτη λειτουργίας. Η ΜΕΑ Καβάλας προβλέπεται να έχει δυναμικότητα 52.832 τόνους/έτος, εκ των οποίων 46.875 τόνους ετησίως υπολειμματικών συμμείκτων αστικών αποβλήτων και 5.957 τόνους ετησίως προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης, κατά το μέρος που αφορά στην κανονική λειτουργία, για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και 6 έτη (δικαίωμα προαίρεσης). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Η «ταυτότητα» του έργου
Σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (2016) για την εξυπηρέτηση των Δήμων της ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Δράμας προβλέπεται η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Καβάλα στη θέση Εσκί Καπού. Η ΜΕΑ θα δέχεται προς επεξεργασία:

τα σύμμεικτα υπολειπόμενα ΑΣΑ των δήμων ΠΕ Δράμας και ΠΕ Καβάλας που υπολογίζονται σε 46.875 τόνους ετησίως
τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα των Δ. Καβάλας και Νέστου, τα οποία υπολογίζονται σε 5.957 τόνους ετησίως
Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 52.832 τόνους/έτος.

Η ΜΕΑ περιλαμβάνει:

Μονάδα υποδοχής
Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας
Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας
Μονάδα παραγωγής ενέργειας
Μονάδα ωρίμανσης
Μονάδα ραφιναρίας
κτίρια παραγωγικών διαδικασιών
χώρο ελέγχου-ρύθμισης διεργασιών
Λοιπά έργα υποδομής
Η επεξεργασία περιλαμβάνει συνοπτικά:

υποδοχή σύμμεικτων και προσωρινή αποθήκευση
διάνοιξη σάκων
προδιαλογή ογκωδών και άλλων ανεπιθύμητων
ακολουθεί η μηχανική διαλογή και διαχωρισμός σε ρεύματα (ανακυκλώσιμα, οργανικά προς αναερόβια χώνευση, υπόλειμμα)
Το οργανικό κλάσμα μετά την αναερόβια χώνευση οδηγείται προς ωρίμανση και ραφινάρισμα
Το παραγόμενο βιοαέριο αποθηκεύεται σε αεροφυλάκιο και οδηγείται προς ενεργειακή αξιοποίηση
Τα προδιαλεγμένα οργανικά που συλλέγονται χωριστά με ΔσΠ οδηγούνται προς επεξεργασία ξεχωριστά από τα σύμμεικτα, ώστε να παραχθεί καλή ποιότητας κομπόστ
Για την κατασκευή της ΜΕΑ θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
έργα οδοποιίας (γενικές διαμορφώσεις, έργα οδοποιίας, τεχνικά έργα εξυπηρέτησης)
οικοδομικά έργα (κτιριακές εγκαταστάσεις, έργα ΠΜ)
υδραυλικά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα
έργα επεξεργασίας στερεών, υγρών αποβλήτων και αέριων ρύπων
Για την υποβοήθηση της ΔΙΑΑΜΑΘ προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, ενώ για την αποτελεσματική λειτουργία της ΜΕΑ θα υλοποιηθεί προμήθεια κινητού εξοπλισμού:

1 τροχοφόρου φορτωτή
1 φορτηγού οχήματος με υπερκατασκευή γάντζου
20 κοντέινερ αποθήκευσης υλικών
2 μικροί ελαστιχοφόροι φορτωτές
1 περανοφόρο όχημα
1 κλαδοτεμαχιστή
*Πηγή: ypodomes.com

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζευγάρι Ρώσων σκαρφάλωσε στο Empire State Building και έκανε πρόταση γάμου με πανό για την ειρήνη

Η Angelina Nikolau και ο Iván Kuznetsov έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν μετά την αναρρίχηση στο Empire State Building
image_print

Σκαρφάλωσαν στο Empire State Building και άνοιξαν πανό για την ειρήνη

Η Angelina Nikolau, 33 ετών, γνωστή ως Angela, και ο Iván Kuznetsov, 32 ετών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την παράτολμη ενέργειά τους να σκαρφαλώσουν στο Empire State Building στη Νέα Υόρκη.

Το ζευγάρι των Ρώσων κατάφερε να ξεγελάσει τους φρουρούς ασφαλείας και να φτάσει στην κορυφή του εμβληματικού ουρανοξύστη, όπου άνοιξε ένα μεγάλο πανό από την κεραία του κτιρίου με μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης.

Το μήνυμα στο πανό

Το πανό που άνοιξαν έγραφε:

«Όταν η δύναμη της αγάπης υπερνικά την αγάπη για την εξουσία, ο κόσμος γνωρίζει ειρήνη».

Η παράτολμη ενέργεια συνδυάστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με πρόταση γάμου, δίνοντας στην υπόθεση έναν απρόσμενο ρομαντικό χαρακτήρα.

Ελεύθεροι υπό δικαστική επιτήρηση

Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο του Μανχάταν, το οποίο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι υπό επιτήρηση δικαστικής αρχής.

Βγαίνοντας από το δικαστήριο, αντάλλαξαν ένα παθιασμένο φιλί μπροστά στις κάμερες, πριν κατέβουν τις σκάλες του μετρό.

Νέα εμφάνιση στο δικαστήριο τον Αύγουστο

Η περιπέτειά τους με τη Δικαιοσύνη δεν έχει τελειώσει, καθώς και οι δύο θα πρέπει να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο στις 24 Αυγούστου, προκειμένου να δικαστούν για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Η ενέργειά τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον, καθώς συνδύασε ακτιβισμό, ρίσκο και μια πρόταση γάμου στην κορυφή ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του κόσμου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΝΔ κατηγορεί την Αριστερά για τα φονικά γκαζάκια: «Ανεχόταν καταλήψεις και τη βία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
image_print

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους μετά τη φονική επίθεση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, με τη Νέα Δημοκρατία να αποδίδει πολιτικές και ηθικές ευθύνες στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια επέδειξε ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας, καταλήψεων και ακραίων ομάδων.

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αρκούν χωρίς σαφή αποκήρυξη όσων χαρακτηρίζουν ως πολιτική ανοχής στη βία.

Μαρινάκης: «Να πέσουν οι μάσκες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι για χρόνια υπήρξε ανοχή σε καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων, οι οποίες –όπως ανέφερε– μετατρέπονταν σε ορμητήρια εγκληματικών ενεργειών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες όσων χαρακτήριζαν επιθέσεις σε σπίτια ή γραφεία ως «παρεμβάσεις» ή «ακτιβισμό», τονίζοντας ότι «όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν και οι μάσκες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν συνδέει νομικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη δολοφονική επίθεση, αλλά έκανε λόγο για διαχρονική πολιτική ανοχής στη βία, προσθέτοντας πως «είναι πολύ αργά για δάκρυα για κάποιους».

Στο στόχαστρο και ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίστοιχη γραμμή ακολούθησαν ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι υπήρξε διαχρονική αντίθεση της Αριστεράς σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ενώ έκανε λόγο για «κουλτούρα ανοχής απέναντι στην πολιτική βία».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι απαιτείται ουσιαστική πολιτική απομόνωση κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της προέλευση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στην ακροδεξιά και την ακροαριστερή βία.

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο την καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά και τη συνολική στάση απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής βίας των τελευταίων ετών.

Με αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και τη ρητορική γύρω από τα ακραία φαινόμενα βίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λαϊκό Λαχείο: Σε Αττική, Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα οι μεγάλοι νικητές Μαΐου και Ιουνίου

Λαχνοί του Λαϊκού Λαχείου και μεγάλα κέρδη σε Αττική, Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα
image_print

Τέσσερις μεγάλοι νικητές στο Λαϊκό Λαχείο

Τέσσερις μεγάλους νικητές ανέδειξε το Λαϊκό Λαχείο τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με κάθε έναν από τους υπερτυχερούς να κερδίζει από 250.000 ευρώ.

Οι τυχεροί λαχνοί αγοράστηκαν από λαχειοπώλες σε Αττική, Βόλο, Ιωάννινα και Καβάλα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η τύχη μπορεί να χαμογελάσει σε κάθε γωνιά της χώρας.

Χιλιάδες μικρότεροι νικητές

Πέρα από τους τέσσερις μεγάλους νικητές, το ίδιο διάστημα το Λαϊκό Λαχείο ανέδειξε ακόμη 2.042 νικητές, οι οποίοι κέρδισαν έπαθλα από 100 έως 15.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην 26η κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 19:00.

Κέρδη έως 2 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση

Στην επόμενη κλήρωση, οι παίκτες του Λαϊκού Λαχείου διεκδικούν συνολικά κέρδη που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το παιχνίδι της Allwyn προσφέρει 50% πιθανότητες για κέρδη τουλάχιστον 10 ευρώ στην πεντάδα, όταν ο μονός ή ζυγός λήγοντας του λαχνού αντιστοιχεί στο τελευταίο ψηφίο του Μεγάλου Λαχνού της κλήρωσης.

Τα μικρότερα έπαθλα

Εκτός από το μεγάλο έπαθλο του τρίδυμου λαχνού, η κλήρωση της Τετάρτης θα μοιράσει και μικρότερα ποσά στους παίκτες.

Λαχνοί που έχουν τον ίδιο αριθμό με τον Μεγάλο Λαχνό σε άλλες σειρές, εκτός από τον τρίδυμο, θα κερδίσουν από 15.000 ευρώ.

Από τους υπόλοιπους 139 λαχνούς κάθε σειράς, τα κέρδη κυμαίνονται από 50 έως 5.000 ευρώ.

Πώς μπορούν να παίξουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι παίκτες μπορούν να προμηθεύονται λαχνούς από το δίκτυο καταστημάτων Allwyn και από λαχειοπώλες σε όλη την Ελλάδα.

Το κόστος είναι 10 ευρώ ανά πεντάδα και 2 ευρώ ανά λαχνό.

Για την κλήρωση της Τετάρτης είναι διαθέσιμη και η εκτυπωμένη μορφή, με δυνατότητα επιλογής λήγοντα και χιλιάδας, καθώς και επιλογής τυχαίου μονού ή ζυγού λήγοντα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en