Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνήμες και διαδρομές ζωής των ναυτικών που ήρθαν πρόσφυγες στην Καβάλα το 1922

image_print

Ένα μικρό φόρο τιμής σε όσους κυνηγημένοι από την προσφυγιά του 1922 υπηρετήσαν τη θάλασσα, αποτελεί το βιβλίο της Ελένης Καλαφάτη «Αθεράπευτα Ναυτικός» που εκδόθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Άγγελος Παληκίδης και ο Νίκος Τσουμπάκης, πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας.

Το βιβλίο της Ελένης Καλαφάτη, αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλοφροντισμένη έκδοση που επιμελήθηκε ο διακεκριμένος Καβαλιώτης φωτογράφος και γιος της Στράτος Καλαφάτης. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ταξιδεύει σε μνήμες, γεγονότα και διαδρομές ζωής που σημάδεψαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Μέσα από την ιστορική πορεία και την προσωπική διαδρομή του πατέρα της Γιάννη Άτσαλου που το 1922, στα εννέα του χρόνια, βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του προσφυγόπουλο στην Καβάλα από την Ανατολική Θράκη, η Ελένη Καλαφάτη παρουσιάζει με μοναδική γλαφυρότητα τις αυθεντικές μαρτυρίες απλών ανθρώπων που η ιστορία δεν έχει τη δυνατότητα να καταγράψει.

Στο βιβλίο υπάρχουν ανέκδοτες φωτογραφίες από τη ζωή των ναυτικών στην ανατολική Θράκη αλλά και  από την καθημερινότητά τους μετά το 1922 στη νέα τους πατρίδα την Καβάλα. Επίσης, υπάρχουν ενδιαφέροντα σκίτσα με τύπους καραβιών που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Άτσαλος και ένας χάρτης με τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της ανατολικής Θράκης.

 

unnamed-8

 

unnamed-7

 

unnamed-9

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα

image_print

Στην κορυφή της Βόρειας Ελλάδας ως προς την άνοδο των τιμών των κατοικιών βρίσκεται η Καβάλα, με την αγορά ακινήτων της περιοχής να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos Insights για το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχουν αυξηθεί κατά 68,1% μέσα σε μία πενταετία, ποσοστό που την τοποθετεί στην πρώτη θέση στη Μακεδονία.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Π.Ε. Καβάλας φτάνει πλέον τα 2.194 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην πόλη της Καβάλας διαμορφώνεται κοντά στα 1.993 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η τουριστική ανάπτυξη, η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Την ίδια στιγμή, η συνεχής άνοδος δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στους μόνιμους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους που αναζητούν κατοικία για αγορά ή ενοικίαση.

Η Καβάλα εδραιώνει έτσι τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη των ακινήτων, με την άλλη όψη της ανάπτυξης να είναι το ολοένα υψηλότερο κόστος στέγασης για τα τοπικά νοικοκυριά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Επιμένουν τα προβλήματα στον οδοφωτισμό – «Γεφύρι της Άρτας» το συντριβάνι της Καπνεργάτη

image_print

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τον οδοφωτισμό σε σημεία της Καβάλας, με νέο περιστατικό να καταγράφεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο φωτισμός στην περιοχή όπου πραγματοποιούνταν ο εορτασμός δεν ήταν επαρκής, δημιουργώντας προβληματισμό, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης παρουσίας πιστών. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ζητήματα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί με τον δημοτικό φωτισμό σε διάφορα σημεία της πόλης.

Την ίδια ώρα, σε «γεφύρι της Άρτας» φαίνεται πως έχει εξελιχθεί και η λειτουργία του συντριβανιού στην πλατεία Καπνεργάτη. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας να προχωρούν σε εργασίες και επισκευές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Τα δύο ζητήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο την κατάσταση και τη συντήρηση βασικών υποδομών της πόλης, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η κίνηση κατοίκων και επισκεπτών είναι αυξημένη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νοσοκομείο Καβάλας: Ένας μήνας με τα νέα ΤΕΠ – Η υποστελέχωση παραμένει το μεγάλο «αγκάθι»

image_print

Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τη λειτουργία των νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, με τις νέες εγκαταστάσεις να έχουν βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές και τις συνθήκες υποδοχής των ασθενών.

Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση των χώρων, τα βασικά προβλήματα παραμένουν. Η κίνηση στα επείγοντα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, την ώρα που το διαθέσιμο προσωπικό καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλο αριθμό περιστατικών, συχνά κάτω από έντονη πίεση.

Η εικόνα αναδεικνύει ότι οι νέες υποδομές αποτελούν μόνο τη μία πλευρά της αναβάθμισης των ΤΕΠ. Περισσότερο από έναν μήνα μετά, το στοίχημα παραμένει η επαρκής στελέχωση, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο και οι πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en