Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια έκθεση για θύματα των εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα

«Hate hurts» είναι ένα ντοκιμαντέρ-φωτογραφικό έργο που προβάλλει τις ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων μίσους.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης ξεκινά από την Ελλάδα, όπου τα περιστατικά των εγκλημάτων μίσους είναι ιδιαίτερα υψηλά στις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών. Θίγει την ανάγκη παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και η αύξηση του ρατσισμού σαν μια ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αιτίες και τις επιπτώσεις αυτών των εγκλημάτων. Η φωτορεπόρτερ Τσίντσια Ντ’ Αμπρόζι ήρθε στην Ελλάδα, συνάντησε τα θύματα, συνομίλησε μαζί τους και «κατέγραψε» τις πληγές τους.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Hate hurts», στις 21 Μαρτίου στο Στέκι Μεταναστών, θα γίνει συζήτηση σχετικά με τα εγκλήματα μίσους με ομιλητές τη συντονίστρια του «Δικτύου για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων» της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Ιωάννα Σκούρα, τη φωτογράφο Τσίντσια Ντ’ Αμπρόζι και την Τίνα Σταυρινάκη από το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Όπως εξηγεί η κ. Σκούρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες θυμάτων των εγκλημάτων μίσους με λεζάντες που προέρχονται από συνεντεύξεις ήχου. Οι φωτογραφίες κυρίως είναι από πρόσφυγες και μετανάστες από την αφρικανική κοινότητα που ζούνε στην Ελλάδα.

pic2

«Οι περισσότεροι από εκείνους που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μίλησαν για ξυλοδαρμό από μέλη της Χρυσής Αυγής, μερικές φορές από τις αστυνομικές αρχές και δήλωσαν ότι δεν προστατεύονται επαρκώς. Υπάρχουν επίσης ιστορίες από εκείνους που έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω της άσκησης της ισλαμικής πίστης τους», τονίζει η ίδια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν καταγραφεί, στην Ελλάδα τα πιο συχνά θύματα είναι πρόσφυγες και μετανάστες/στριες, ΛΟΑΤKI άτομα (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ) και Εβραίοι/ες.

Με βάση τα στοιχεία του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», τα οποία παραθέτει η κ. Σκούρα, το 2014 καταγράφηκαν 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Σε 46 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής προέλευσης ή χρώματος, ενώ σε 32 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (σε τρία τέτοια περιστατικά τα θύματα ήταν αλλοδαποί). Τέλος, σε τρία αντισημιτικά περιστατικά βεβηλώθηκαν ιερός χώρος και σύμβολα.

Όσον αφορά σε ποιες περιοχές της Ελλάδας διαπράττονται πιο συχνά εγκλήματα μίσους, η κ. Σκούρα αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας», το 2014 η γεωγραφική διασπορά των περιστατικών ρατσιστικής βίας είχε ως εξής: 43 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αθήνα, κυρίως σε περιοχές του κέντρου όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Αττική, η πλατεία Αμερικής, το Πεδίο του Άρεως και άλλες περιοχές γύρω από την Ομόνοια. Οι επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα και στις περιοχές πλησίον του κέντρου, όπως το Παγκράτι, ο Κεραμεικός, ο Βοτανικός και το Γκάζι. Άλλες επτά καταγράφηκαν στο νομό Αττικής πέραν του δήμου Αθηναίων. Επίσης, καταγράφηκαν 17 περιστατικά στην Πάτρα, τρία περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, ένα περιστατικό στο παζάρι Μανωλάδας Ηλείας, ένα στον νομό Ηρακλείου και ένα στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, ενώ καταγραφές υπάρχουν επίσης στην Κόρινθο, το Κιλκίς, τη Λάρισα και την Ορεστιάδα.

Η πλειονότητα των περιστατικών έλαβε χώρα σε δημόσιους χώρους, και έξι περιστατικά συνέβησαν εντός μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν επιθέσεις σε χώρους ιδιαίτερης θρησκευτικής και συμβολικής αξίας. Επίσης, καταγράφηκαν δύο περιστατικά σε σχολεία Έξι περιστατικά συνέβησαν σε χώρους κράτησης: τρία περιστατικά εντός του Κέντρου Κράτησης της Αμυγδαλέζας (εκ των οποίων τα δύο συνδέονται με ομοφοβικές επιθέσεις), δύο στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας και ένα σε αστυνομικό τμήμα της Πάτρας.

Τέλος, η κ. Σκούρα καταλήγει ότι «οι υποθέσεις φερόμενων ως εγκλημάτων μίσους πολύ σπάνια φτάνουν στα δικαστήρια και, ακόμα και αν φτάσουν εκεί, το κίνητρο μίσους πολύ σπάνια λαμβάνεται υπόψη στη δίκη. Η ελληνική αστυνομία έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τα εγκλήματα μίσους, τα οποία διατίθενται σε όποιον τα ζητήσει, αλλά δεν δημοσιεύονται. Τα εγκλήματα μίσους συχνά δεν καταγράφονται, τόσο εξαιτίας της παράλειψης της αστυνομίας να καταγράψει το πιθανό κίνητρο μίσους, όσο και εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης των θυμάτων στην αστυνομία, που οδηγεί τα θύματα να μην καταγγείλουν το έγκλημα μίσους».

Η έκθεση «Hate Hurts», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, θα φιλοξενείται στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόγευμα τεχνών στην αυλή της καπναποθήκης ‘Π’ με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Απόγευμα τεχνών στο «Π».

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), προσκαλεί τις φίλες και τους φίλους την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στις 19:00-21:00, σ’ ένα διαφορετικό απόγευμα τεχνών, στην αυλή της διατηρητέας Καπναποθήκης «Π».

Οι σπουδαστές των Εργαστηρίων Ζωγραφικής, Κεραμικής, Κοπτικής-Ραπτικής, Ξυλογλυπτικής και Φωτογραφίας, θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους για το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-2024.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα Παιδικά Εργαστήρια καθώς και γι’ αυτά των Ενηλίκων, να συνομιλήσουν με τους διδάσκοντες και να γνωρίσουν το ανανεωμένο πρόγραμμα του Ιδρύματος.

Στη φιλοσοφία και στους σκοπούς του ΙΘΤΠ, το οποίο, το ερχόμενο φθινόπωρο, θα εορτάσει τη συμπλήρωση 25 χρόνων ζωής και προσφοράς στην Ξάνθη, στη γη της Θράκης, παραμένει η διάσωση και διάδοση στις νεότερες γενιές των παραδοσιακών τεχνών, αρμονικά συνδυασμένες με την καλλιέργεια σύγχρονων τρόπων καλλιτεχνικής έκφρασης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Το ΙΘΤΠ, ευχαριστεί τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, το Κτήμα Βουρβουκέλη και τον Παιδικό Σταθμό «Μαγικό Αυλό» για την υποστήριξη και τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Σας περιμένουμε όλες και όλους για να υποδεχτούμε μέσα από την τέχνη, και το καλοκαίρι. Την Παρασκευή, Πάμε «Π»!

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

“Η Πιο Σωστή Απόφαση” | Η Πολιτιστική Συμμετοχή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας στο Εθνικό Θέατρο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και τον καλλιτεχνικό διάλογο που ξεπερνάει τα στενά γεωγραφικά όρια, συμμετέχει με μεγάλη χαρά στη νέα πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου που επιχειρεί να αναδείξει την πολιτιστική προσφορά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την παράσταση Η πιο σωστή απόφαση της Εύας Οικονόμου – Βαμβακά που θα παρουσιαστεί στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 20:30.

Υπόθεση 

Ένα νέο, πρωτότυπο έργο που τοποθετεί στο κέντρο του την ιστορία ενός καθημερινού ζευγαριού και ακολουθεί την απόφασή τους να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Η Έλλη και ο Μάνος γνωρίζονται, ερωτεύονται και δοκιμάζονται σε καταστάσεις άλλοτε εύκολες και άλλοτε σκληρές. Και έτσι, περνώντας μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια της Ελλάδας του 2024, διαγράφουν μια βίαιη ιστορία ενηλικίωσης. Μια οικεία, γλυκόπικρη ιστορία θυσίας και αγάπης που έχουμε δει να εκτυλίσσεται πολλές φορές μπροστά στα μάτια μας αλλά συνήθως δεν της δίνουμε σημασία· έως ότου να ακούσουμε ένα δικό μας κλάμα να μας ξυπνάει. Και τότε συνειδητοποιούμε, πόσο κοντά στην ευτυχία βρίσκεται η απόγνωση. Και αναρωτιόμαστε, αν καταφέραμε τελικά να πάρουμε την πιο σωστή απόφαση.

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά

Σχεδιασμός Σκηνικού & Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

Ενδυματολογία: Ματίνα Μέγκλα

Πρωτότυπη Μουσική & Sound Design: Μάνος Πατεράκης

Επιμέλεια κίνησης: Φωτεινή Μελετιάδου

Βοηθός Σκηνοθέτης: Λιλή Νταλανίκα

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης, Κώστας Γαρουφαλίδης

Εκτέλεση Φωτισμών: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Σχεδιασμός Αφίσας: Alex Cokka

Φωτογραφίες και teaser: Λιλή Νταλανίκα

Παίζουν: Κωνσταντίνα Βέρρου, Ιάσονας Παπαματθαίου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

*Στην αφίσα της παράστασης απεικονίζεται γλυπτό του Δημήτρη Πολυχρονιάδη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15€ γενική είσοδος
10€ εκπτωτικό (φοιτητικό, σπουδαστικό, ανέργων, άνω των 65, ΑμεΑ)

Προπώληση: Ταμεία Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ & Θέατρο Rex)

Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/ethniko-theatro-i-pio-sosti-apofasi-dipethe-kavalas/?lang=el

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (09:00-14:00).

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Κυνήγι αγριόχοιρων στην Π.Ε. Καβάλας από το Δασαρχείο

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Καβάλας ότι το Δασαρχείο έχει οργανώσει ομάδες για το κυνήγι αγριόχοιρων και αδέσποτων χοίρων.

Οι ομάδες αυτές θα δραστηριοποιούνται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 29 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2024, εκτός από τα καταφύγια άγριας ζωής και τις προστατευόμενες περιοχές. Προσέχετε ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στην ύπαιθρο.

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en