Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Μητσοτάκης | Η Αλεξανδρούπολη είναι πολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική & Α.Ευρώπη

Χρησιμοποιώντας ρήση του Αμερικάνου συγγραφέα Μάρκ Τουέιν στην αρχή της χθεσινής του ομιλίας στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπηρετεί πολύπλευρα τα ελληνικά συμφέροντα».

“Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα”

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, ο οποίος «εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων μας».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, το γεγονός ότι η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων. Αυτό αποδεικνύεται –όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- και από την πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και να απευθυνθεί στη Γερουσία, κάτι που πρώτη φορά θα κάνει Έλληνας πρωθυπουργός.

″Η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τους τρεις λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία με την Αμερική.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η συμφωνία «περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει» και τόνισε ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. «Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για άλλα σημεία της χώρας τα οποία θα αναβαθμιστούν λόγω της αμερικανικής παρουσίας, δίνοντας έμφαση στην Αλεξανδρούπολη.

«Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει αλληλεγγύη από τους συμμάχους της.

«Η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέροντας συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία ενώ στάθηκε και στην αγορά νέων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνέχισε το έργο της, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, χωρίς να χάσει τον κοινωνικό της προσανατολισμό και έδωσε έμφαση στα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη δημιουργία αναχώματος για τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, για τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

«Είμαστε με την συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα ενεργειακά σημείωσε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πολύτιμη πόλη για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς μέσω της Αλεξανδρούπολης θα μπορούν να εφοδιάζονται με αέριο επιτυγχάνοντας απεξάρτηση από την Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις που εκφράζει, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ανοιχτά για τον αν θεωρεί ότι ωφελεί τα συμφέροντα της Ελλάδας η αμερικανική παρουσία στη Θράκη, ενώ απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Ο εύκολος δρόμος είναι της δημαγωγίας. Αντίθετα ο πατριωτισμός ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση . Σας καλώ να κυρώσουμε την Αμυντική συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ και να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε την ωριμότητα και αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας σήμερα».

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2024 στην Αλεξανδρούπολη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Η παρέλαση έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας παρουσία των Αρχών και παρευρέθη πλήθος κόσμου που τίμησε για άλλη μια χρονιά όσους έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ινδικά σχέδια για τα Λιμάνια Καβάλας & Αλεξ/πολης – Παρασκηνιακές συζητήσεις Αθήνας με Νέο Δελχί

Δύο ελληνικά λιμάνια στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το λιμάνι της Καβάλας και το γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται από την Αθήνα να γίνουν κόμβοι για τον Οικονομικό Διάδρομο IMEC (Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”.

Επισημαίνεται ότι ο IMEC συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής G20 στο Νέο Δελχί (με συμβαλλόμενα μέρη τις Ινδία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ) ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας εναλλακτικής διαδρομής στον κινεζικό οικονομικό δρόμο «Belt and Road Initiative» (BRI). Εκτοτε, λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς που κινούνται στη σφαίρα της οικονομικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, με κορυφαία εξ αυτών την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, τον οποίο συνόδευαν ομάδα υπουργών και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Αντιπροσωπεία Αυστριακών και Ούγγρων βουλευτών στον Φράχτη του Έβρου

Επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο πραγματοποίησε κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, συνοδεύοντας τις αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Η αποστολή παρακολούθησε στο πεδίο την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη, ενώ ενημερώθηκε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Την ίδια ώρα έχουν “ανάψει τα αίματα” και πολιτικά για το μεταναστευτικό ζήτημα όσο πλησιάζει και η κάλπη των ευρωεκλογών :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en