ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης | Δεν είναι λύση το κλείσιμο των συνόρων

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας. Ζητώ επιτακτικά από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση.

Γι’ αυτό το εθνικό θέμα, οφείλουμε να δώσουμε μάχες, για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου, στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες, τις επόμενες μέρες.

Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και γι’ αυτό πρέπει να πειστούν όλοι».

Τα τρία μηνύματα στις Βρυξέλλες

Αισιόδοξος ότι η πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, θα συνοδευτεί από θετικά αποτελέσματα από τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το στοίχημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλο, καθώς μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων καθιστούν τη συγκεκριμένη αποστολή καθόλου αναγνωριστική, όπως θα ανέμεναν κάποιοι, αλλά αντιθέτως αρκετά «επικίνδυνη», δεδομένων και των πιέσεων που αναμένεται να δεχθεί, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση.

Επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο θα συμμετάσχει μονοπωλεί το προσφυγικό, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν τόσο η οικονομία όσο και η κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, έχει δώσει στίγμα όσον αφορά στη στάση του στη σειρά αυτή των διεθνών επαφών του, με τις βασικές του θέσεις να τις επαναπροσδιορίζει χθες κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. καθώς και κατά την επίσκεψή του στη ΓΣΕΕ.

Τρεις θα είναι οι βασικές θέσεις τις οποίες θα έχει το μεσημέρι στις αποσκευές του ο πρόεδρος της ΝΔ και που θα παρουσιάσει στους εταίρους στις αυριανές και μεθαυριανές συνομιλίες:

1. Πολιτική σταθερότητα. Τυχόν απουσία της είναι ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά και θα φροντίσει να τους καθησυχάσει για τη στάση του κόμματός του. «Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών, που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης», τόνισε προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αθήνα. Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες, ούτε όμως και ο ίδιος δεν προτίθεται να αποτελέσει εφεδρεία του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δύο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη», υποστηρίζει.

2. Ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επισημάνει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Θα δηλώσει υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της μειωμένης φορολογίας. Πρόσθετες αυξήσεις, θα πει, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα θα ταχθεί υπέρ της περικοπής δαπανών, όπως έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν. Ειδικά για το ασφαλιστικό, όπως είπε και χθες στη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, δεν πρόκειται να λυθεί όσο η οικονομία δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι για το οποίο θα πρέπει να φροντίσουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί.

3. Τήρηση δεσμεύσεων Ευρωπαίων και Τουρκίας στο προσφυγικό. Θα χαρακτηρίσει «λάθος» τη λογική του κλεισίματος των συνόρων που επιβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους-μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών, ενώ για τους εξ ανατολάς γείτονές μας θα πει πως η Τουρκία θα πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.

Κακλαμάνης και Ταυρής

Στα εσωκομματικά, χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει, βάσει του καταστατικού, η προσυνεδριακή διαδικασία, στον απόηχο της παραίτησης του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη το περασμένο Σάββατο. Ο ίδιος έστειλε χθες επιστολή προς τα μέλη της Γραμματείας, αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαδικασία που ακολούθησε, με το θέμα να συζητείται και στη συνεδρίαση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Φίλιππος Ταυρής διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση, καταλογίζοντας ευθύνες στους συμβούλους του κ. Μητσοτάκη που τον προέτρεψαν σε συγκριμένες κινήσεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μιλώντας με θετικά λόγια για τη θητεία του κ. Ιωαννίδη και λέγοντας ότι τον περίμενε να παραστεί στην Εκτελεστική Γραμματεία, όπου θα λυνόταν η όποια παρεξήγηση.

πηγή: euro2day.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version