Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης| Αυξάνεται στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον κορονοϊό

image_print

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από Δευτέρα υπογράμμισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς.

«Ίσως είναι η ώρα να πάρουμε το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, να ανακουφιστεί το λιανικό εμπόριο μέσω των πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με μεθόδους μέσα από αυτά» είπε, επισημαίνοντας τη συνέχιση τήρησης των μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ για τους παραβάτες των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, «για να αναθερμανουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με τρίτο κύμα της πανδημίας», όπως είπε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων». Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και δύο νέα μέτρα στήριξης:

1) Η κάλυψη ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα, τον Φεβρουάριο
2) Για δύο μήνες ακόμα κανονικά θα καταβάλλονται όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.

«Έχουμε την ασφάλεια να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απάντησε, στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται είπε: «Ακούω συχνά μία κριτική, ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το Eθνικό Σύστημα Υγείας, ότι εμείς οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι δεν ενδιαφερόμαστε για το ΕΣΥ, γιατί λειτουργούμε υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. 554 ΜΕΘ παραλάβαμε, κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές που μπορεί να έφταναν και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 1295 ΜΕΘ, εκτιμούμε ότι τους επόμενους 2 μήνες θα προστεθούν τουλάχιστον 150 και σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και αυτό επειδή μειώθηκε σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ».

Καμία σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων

Για την επιτροπή των ειδικών ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών κατά γράμμα, μία φορά λάβαμε πιο αυστηρά μέτρα από τα προτεινόμενα και αυτό έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μπορεί να ακούστηκε ότι αναφέρθηκα στον κο Τσιόδρα με το μικρό όνομα του όνομα, Σωτήρης. Ποτέ δεν ακούστηκε όμως ότι αγνόησα τη συμβουλή του κου Τσιόδρα και όλων των μελών της επιτροπής. Τα μέλη όμως δεν συμφωνούν πάντα. Αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Ωστόσο δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής».

«Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν απο την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποτίμηση των γιορτών: Ξεπεράσαμε τον σκόπελο χωρίς αναταράξεις

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλαν τους εαυτούς τους» υπογράμμισε, ενώ αποτιμώντας την αυξημένη κινητικότητα των γιορτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών, με λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της ηρότερου Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση, γιατί απόφαση της κυβέρνησης ήταν, για επιβολή αυστηρού lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα θετικά στοιχεία δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. «Τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα» είπε, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Ξανθόπουλος: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη

Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας.
image_print

Το ζήτημα της σιδηροδρομικής απομόνωσης της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε στην Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας ο βουλευτής Δράμας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η παρέμβαση έγινε κατά την ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ».

Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι στη Δράμα δεν έχει κινηθεί επιβατική αμαξοστοιχία από το 2019.

Παράλληλα, συνέδεσε την απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γενικότερη απομόνωση της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα συγκοινωνιακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης εντείνει τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα της Δράμας και περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτήματα για τη μετακίνηση με λεωφορεία

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στο υφιστάμενο καθεστώς μετακίνησης, σύμφωνα με το οποίο οι επιβάτες αποβιβάζονται στη Δράμα, συνεχίζουν με λεωφορείο έως την Κομοτηνή και στη συνέχεια επιβιβάζονται ξανά σε τρένο για την Αλεξανδρούπολη.

Ζήτησε εξηγήσεις για το γιατί αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται επί σειρά ετών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί σαφές σχέδιο πλήρους αποκατάστασης της γραμμής.

Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στη Δράμα λειτουργεί Μουσείο Σιδηροδρόμου, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, την ώρα που η πόλη στερείται ενεργής επιβατικής σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Πρόταση για τουριστικό τρένο στα Στενά του Νέστου

Κατά την παρέμβασή του έθεσε και το αίτημα για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη διαδρομή Δράμα–Στενά Νέστου με επιστροφή.

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική προβολή και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι τα ερωτήματα που έθεσε για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, το σημερινό μοντέλο μετακίνησης και την προοπτική του τουριστικού δρομολογίου έμειναν ουσιαστικά αναπάντητα.

Ολόκληρη η παρέμβαση :

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Στήριξη στη μεσαία τάξη και «όχι» σε παροχολογία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
image_print

Το πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να επικοινωνήσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο και να εξηγήσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ακρίβεια και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν προτάσεις προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίες, εφόσον κριθούν ρεαλιστικές και δημοσιονομικά εφικτές, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

«Όχι» σε παροχές χωρίς αντίκρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι ακολούθησε την ίδια στάση και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Πρόκληση για κοστολογημένες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ «τεστ αξιοπιστίας» για όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κοστολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν τις προτάσεις με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης σιγουριάς, φροντίδας και αποτελέσματος», διατυπώνοντας μήνυμα που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο πολιτικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες την ημέρα των εκλογών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en