Quantcast
Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας στην ΑΜΘ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου του 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.  

α. Τροχαία Ατυχήματα   

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 34 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 32 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 4 θανατηφόρα ατυχήματα (όπως επίσης το 2016)
  • 3 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 5 το 2016)
  • 27 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 23 το 2016)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 46 παθόντες (έναντι 40 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 5 νεκροί (έναντι 4 το 2016)
  • 3 βαριά τραυματίες (έναντι 7 το 2016)
  • 38 ελαφρά τραυματίες (έναντι 29 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η παραβίαση προτεραιότητας
  • Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού  
  • Η παραβίαση σημάνσεων
  • Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
  • Η εσφαλμένη αποφευκτική ενέργεια

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.    

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Σεπτέμβριο του 2017, βεβαιώθηκαν συνολικά 7.046 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.956 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 1.161 για υπερβολική ταχύτητα
  • 186 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 146  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 40  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 125 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 174 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 71 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 19 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 18 για φθαρμένα ελαστικά
  • 13 για αντικανονικούς ελιγμούς
  • 3 για παραβίαση προτεραιότητας  

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας στην ΑΜΘ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου του 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.  

α. Τροχαία Ατυχήματα   

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 44 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 62 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 4 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 7 το 2016)
  • 8 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2016)
  • 32 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 51 το 2016)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 73 παθόντες (έναντι 85 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 4 νεκροί (έναντι 7 το 2016)
  • 11 βαριά τραυματίες (έναντι 5 το 2016)
  • 58 ελαφρά τραυματίες (έναντι 73 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η παραβίαση προτεραιότητας
  • Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού  
  • Η παραβίαση σημάνσεων
  • Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
  • Η απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος   

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.    

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Αύγουστο του 2017, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.356 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.838 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 1.073 για υπερβολική ταχύτητα
  • 209 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 126  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 48  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 165 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 110 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 45 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 23 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 28 για φθαρμένα ελαστικά
  • 9 για αντικανονικούς ελιγμούς
  • 2 για παραβίαση προτεραιότητας  

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας στην ΠΑΜΘ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου του 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.  

α. Τροχαία Ατυχήματα   

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 42 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 48 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 8 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 5 το 2016)
  • 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2016)
  • 30 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 36 το 2016)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 53 παθόντες (έναντι 72 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 8 νεκροί (όπως επίσης το 2016)
  • 5 βαριά τραυματίες (έναντι 9 το 2016)
  • 40 ελαφρά τραυματίες (έναντι 55 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η παραβίαση προτεραιότητας
  • Η παραβίαση σηματοδότη
  • Η παραβίαση σημάνσεων
  • Αντικανονικό προσπέρασμα
  • Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
  • Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος   
  • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.    

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Ιούνιο του 2017, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.376 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.757 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 922 για υπερβολική ταχύτητα
  • 177 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 91  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 29  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 201 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 229 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 72 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 14 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 10 για φθαρμένα ελαστικά
  • 12 για αντικανονικούς ελιγμούς  

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου του 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.  

 

α. Τροχαία Ατυχήματα   

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 38 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 43 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 5 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 5 το 2016)
  • 2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2016)
  • 31 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 34 το 2016)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 52 παθόντες (έναντι 61 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 5 νεκροί (έναντι 6 το 2016)
  • 4 βαριά τραυματίες (έναντι 8 το 2016)
  • 43 ελαφρά τραυματίες (έναντι 47 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η παραβίαση προτεραιότητας
  • Η παραβίαση σηματοδότη
  • Η παραβίαση σημάνσεων
  • Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
  • Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος   
  • Οι κακές καιρικές συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.    

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Μάιο του 2017, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.707 παραβάσεις, από τις οποίες οι 2.109 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 1.126 για υπερβολική ταχύτητα
  • 172 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 97  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 72  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 216 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 273 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 103 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 13 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 30 για φθαρμένα ελαστικά
  • 6 για αντικανονικούς ελιγμούς  
  • 1 για παραβίαση προτεραιότητας

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Ιανουαρίου του 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.  

α. Τροχαία Ατυχήματα   

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 12 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 39 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 2 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 5 το 2016)
  • 0 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 5 το 2016)
  • 10 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 29 το 2016)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 18 παθόντες (έναντι 58 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 3 νεκροί (έναντι 6 το 2016)
  • 0 βαριά τραυματίες (έναντι 6 το 2016)
  • 15 ελαφρά τραυματίες (έναντι 46 το 2016)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Η παραβίαση προτεραιότητας
  • Οι κακές καιρικές συνθήκες
  • Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού  
  • Η εσφαλμένη αποφευκτική ενέργεια

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.    

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Ιανουάριο του 2017, βεβαιώθηκαν συνολικά 3.830 παραβάσεις, από τις οποίες οι 994 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 89 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 636 για υπερβολική ταχύτητα
  • 84  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 29  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 22 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 83 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 35 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 6 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 3 για φθαρμένα ελαστικά
  • 7 για αντικανονικούς ελιγμούς  

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου του 2016, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.  

 

α. Τροχαία Ατυχήματα   

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 48 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 41 το 2015). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 5 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 3 το 2015)
  • 7 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 6 το 2015)
  • 36 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 32 το 2015)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 72 παθόντες (έναντι 64 το 2015). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 8νεκροί (έναντι 3 το 2015)
  • 9 βαριά τραυματίες (έναντι 7 το 2015)
  • 55 ελαφρά τραυματίες (έναντι 54 το 2015)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος  
  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η παραβίαση σηματοδότη
  • Η παραβίαση της προτεραιότητας  
  • Η παραβίαση σήμανσης
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Το αντικανονικό προσπέρασμα
  • Η απόσπαση προσοχής του οδηγού  
  • Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος   
  • Η βλάβη ή ελαττωματικότητα συστημάτων οδήγησης

 

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.    

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Ιούνιο του 2016, βεβαιώθηκαν συνολικά 7.617 παραβάσεις, από τις οποίες οι 2.100 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 148 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 1.176 για υπερβολική ταχύτητα
  • 72  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 43  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 321 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 201 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 90 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 18 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 21 για φθαρμένα ελαστικά
  • 8 για αντικανονικούς ελιγμούς  
  • 2 για παραβίαση προτεραιότητας

 

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Μαΐου του 2016, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα  

 Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 43 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 58 το 2015). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 5 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 3 το 2015)
  • 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 12 το 2015)
  • 34 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 43 το 2015)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 61 παθόντες (έναντι 80 το 2015). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 6 νεκροί (έναντι 3 το 2015)
  • 8 βαριά τραυματίες (έναντι 12 το 2015)
  • 47 ελαφρά τραυματίες (έναντι 65 το 2015)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η παραβίαση σηματοδότη
  • Η παραβίαση της προτεραιότητας
  • Η παραβίαση σήμανσης
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
  • Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
  • Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος
  • Οι κακές καιρικές συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

 Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Μάιο του 2016, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.200 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.868 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 138 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 1.066 για υπερβολική ταχύτητα
  • 109  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 40  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 250 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 166 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 56 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 17 για αντικανονικό προσπέρασμα  
  • 18 για φθαρμένα ελαστικά
  •  7 για αντικανονικούς ελιγμούς
  •  1 για παραβίαση προτεραιότητας

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

 Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

 Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

AUTOMOTO

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Με δελτίο τύπου η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρει…

“Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου του 2015, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα. 

α. Τροχαία Ατυχήματα  

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 33 τροχαία δυστυχήματα (όπως επίσης το 2014). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 4 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 5 το 2014)
  • 5 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 8 το 2014)
  • 24 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 20 το 2014)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 42 παθόντες (έναντι 53 το 2014). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 4 νεκροί (έναντι 5 το 2014)
  • 6 βαριά τραυματίες (έναντι 14 το 2014)
  • 32 ελαφρά τραυματίες (έναντι 34 το 2014)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η παραβίαση σηματοδότη
  • Η παραβίαση της προτεραιότητας
  • Η παραβίαση σήμανσης
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Το αντικανονικό προσπέρασμα
  • Οι επιδεικτικοί ελιγμοί στη μέση της οδού
  • Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
  • Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
  • Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος  
  • Η ελαττωματικότητα τροχών – ελαστικών
  • Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος
  • Οι κακές καιρικές συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.   

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Νοέμβριο 2015, βεβαιώθηκαν συνολικά 6.054 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.099 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 103 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 678 για υπερβολική ταχύτητα
  • 50  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 28  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 52 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 55 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 67 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 26 για αντικανονικό προσπέρασμα   
  • 13 για αντικανονικούς ελιγμούς  
  • 26 για φθαρμένα ελαστικά
  • 1 για παραβίαση προτεραιότητας

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.”

Click to comment

Απάντηση

AUTOMOTO

Έρχονται φωτοβολταϊκά και για μπαλκόνια…..

Από τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, η startup Solartech Solutions Srl με έδρα την Ιταλία αναπτύσσει νέες ηλιακές μονάδες κατάλληλες για πιο χαμηλούς ορόφους κτιρίων , ακόμα και μπαλκόνια και βεράντες. «Η μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί σε λιγότερο από 10 λεπτά», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο περιοδικό pv.

« Το πάνελ 350 W αποτελείται από 60 υψηλής απόδοσης πλήρως μαύρες κυψέλες M6 TOPCon και παράγεται στο εργοστάσιό μας στο Tolmezzo, στη βόρεια ιταλική επαρχία Udine». Οι συγκεκριμένες μονάδες iCarus διαστάσεις 165 mm x 197 mm x 31 mm και ζυγίζουν 7,6 kg. Δεν χρησιμοποιούν γυαλί και στις δύο πλευρές και καλύπτονται από ένα αντιανακλαστικό και αντιχαρακτικό σύνθετο υλικό.

Τα νέα προϊόντα διαθέτουν κουτιά διακλάδωσης IP68 και συνοδεύονται από 25 χρόνια εγγύηση απόδοσης και πενταετή εγγύηση προϊόντος.  «Η φιλική προς το χρήστη εφαρμογή μας σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε την καθημερινή παραγωγή και να παρακολουθείτε τις αποταμιεύσεις σας», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η Fly Solartech Solutions Srl εδρεύει στο San Daniele del Friuli ,της Ιταλία;. Αυτή τη στιγμή κατέχει και λειτουργεί ένα εργοστάσιο ισχύος 40 MW στο Tolmezzo. Προσφέρει επίσης ελαφριά κυλινδρικά ηλιακά πάνελ που μπορούν να ενσωματωθούν σε φωτοβολταϊκούς στύλους φωτισμού δρόμου διαφορετικών μεγεθών.

energymag.gr

Continue Reading

AUTOMOTO

Ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ σε ανασφάλιστα οχήματα | Θα εντοπίζει και τα αυτοκίνητα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ

Τρεις ανατροπές στο καθεστώς των οχημάτων έρχονται φέτος με την καθιέρωση νέου συστήματος βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας που προβλέπει την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης εξόφλησής τους αλλά και την ενεργοποίηση ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού εντοπισμού των οχημάτων τα οποία κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να είναι ασφαλισμένα ή και να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Οι παρεμβάσεις στο καθεστώς των οχημάτων περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2024 και αφορούν:

  1. Ανασφάλιστα οχήματα. Στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο αυτόματο σύστημα ελέγχου και εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας η ΑΑΔΕ θα ελέγχει και θα εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα και θα επιβάλλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν «ραβασάκι» με το οποίο θα ενημερώνονται ότι το όχημά τους εντοπίστηκε να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παραβόλου έως 250 ευρώ το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν για να ασφαλίσουν στη συνέχεια το όχημά τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.
  2. Τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ. Μέσω του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Στους οδηγούς που αδιαφορούν και θα εντοπιστούν μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση το πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ.
  3. Πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με βασικότερη την επιβολή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών. Σήμερα το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα. Με το νέο σύστημα το πρόστιμο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών. Οσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Για το 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο εμπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Continue Reading

AUTOMOTO

Μόνο έτσι γλιτώνετε τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024

Η ΑΑΔΕ παρέχει σχετικές οδηγίες σχετικά με την διαδικασία online κατάθεσης ή άρσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να γλιτώσει κάποιος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου ή δίκυκλου από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2024 και αυτός περιλαμβάνει την ψηφιακή ακινησία του οχήματος. Μόνο με αυτό τον τρόπο ο ιδιοκτήτης είναι καλυμμένος και δεν χρειάζεται να πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας ενώ αν θέλει να κινήσει το όχημά του εντός της επόμενης χρονιάς καταβάλλοντας αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας (ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος) τότε θα πρέπει να περιμένει να δημοσιευθεί η σχετική τροποποιητική νομοθεσία.

Επίσης αν κάποιος προβεί σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός του και οι Αρχές διαπιστώσουν ότι το κινεί παράνομα τότε το πρόστιμο ορίζεται στις 10.000 ευρώ ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει και το διπλάσιο ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Σχετικά πάντως με την ψηφιακή ακινησία των οχημάτων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέχει τις σχετικές οδηγίες με την μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων.

Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Ποιές είναι οι ενέργειές μου;

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγετε «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» όπου καταχωρείτε ή επιλέγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

Καταχωρείτε τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχ.κωδ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Επίσης δηλώνετε υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εφόσον είστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα σας, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Είναι δυνατή η θέση σε ψηφιακή ακινησία οποιουδήποτε οχήματος, ανεξάρτητα κατηγορίας και χρήσης;

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθώ στη Δ.Ο.Υ για να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

(ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

(η) Πλειστηριασμού του οχήματος

(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

(ζ) Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνετε από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος.

Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, ποιες είναι οι ενέργειές μου;

Με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην ερώτηση με α/α 1 εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε το όχημα που βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία. Για την άρση αυτής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Προσοχή η πληρωμή ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.

Εάν θέλω να κάνω άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους, ποιές είναι οι ενέργειές μου;

Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών Τελών Κυκλοφορίας, επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας σε κίνηση, ψηφιακά.

Προσοχή το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών Τελών Κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων Τελών Κυκλοφορίας.

Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου του 2015, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα. 

α. Τροχαία Ατυχήματα  

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 56 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 71 το 2014). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

  • 6 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 7 το 2014)
  • 7 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 12 το 2014)
  • 43 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 52 το 2014)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 74 παθόντες (έναντι 99 το 2014). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

  • 6 νεκροί (έναντι 7 το 2014)
  • 9 βαριά τραυματίες (έναντι 14 το 2014)
  • 59 ελαφρά τραυματίες (έναντι 78 το 2014)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

  • Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Η υπερβολική ταχύτητα
  • Η παραβίαση σηματοδότη
  • Η παραβίαση της προτεραιότητας
  • Η παραβίαση σήμανσης
  • Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Το αντικανονικό προσπέρασμα
  • Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
  • Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
  • Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος  
  • Οι κακές καιρικές συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.   

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Αύγουστου 2015, βεβαιώθηκαν συνολικά 5.629 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.269 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

  • 132 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
  • 792 για υπερβολική ταχύτητα
  • 69  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 22  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη  
  • 127 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 72 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 25 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση  
  • 12 για αντικανονικό προσπέρασμα   
  • 10 για αντικανονικούς ελιγμούς  
  • 4 για παραβίαση προτεραιότητας
  • 4 για φθαρμένα ελαστικά

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Κράτησε όμηρο τη σύντροφό του όταν τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Ένας 54χρονος «ταμπουρώθηκε» στο διαμέρισμά του κρατώντας σε καθεστώς ομηρίας την 52χρονη σύντροφό του, όταν μετά από καταγγελία για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας με θύμα τη γυναίκα, έφτασαν αστυνομικοί έξω από το σπίτι του.

Χρειάστηκε, μάλιστα, η συνδρομή ειδικού διαπραγματευτή της ΕΛ.ΑΣ. για να πειστεί, έπειτα από τρεις ώρες, ο άνδρας να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα.

Ο 54χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή, όπως επίσης για παράνομη κατακράτηση.

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν το ζευγάρι επέστρεψε στο διαμέρισμα μετά από νυχτερινή έξοδο.

Για ασήμαντη αφορμή το αντρόγυνο καβγάδισε, ενώ όπως κατήγγειλε η 52χρονη, ο σύντροφός της την χτύπησε, απειλώντας τη ζωή της. Υπό το φόβο ότι ο άντρας θα κάνει πράξη τις απειλές του, και καθώς είχε προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό βίας εις βάρος της, η γυναίκα κάλεσε μία φίλη της, από την οποία ζήτησε βοήθεια.

«Βοήθεια, με σκοτώνει, με χτυπάει, μου έσπασε τα πλευρά», φαίνεται πως ήταν τα λόγια που μετέφερε η 52χρονη στη φίλη. Χωρίς να χάσει χρόνο εκείνη κάλεσε την ‘Αμεση Δράση.

Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο διαμέρισμα, ο 54χρονος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα, οπότε ειδοποιήθηκε ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ. για να πείσει τον κατηγορούμενο να απελευθερώσει τη σύντροφό του. Πράγματι αυτό συνέβη έπειτα από τρεις ώρες οπότε η γυναίκα βγήκε συνοδεία αστυνομικών από το σπίτι. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα όταν αστυνομικοί, παρουσία δικαστικού λειτουργού, εισήλθαν στο σπίτι.

Η 52χρονη φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του, παρά μόνο να μην την ξαναπλησιάσει, επειδή τον φοβάται. Της χορηγήθηκε πάντως η εφαρμογή «panic button» την οποία εγκατέστησε στο κινητό της τηλέφωνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Θεσσαλονίκη | Διαρρήξεις σπιτιών με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια και λεία 18.000 ευρώ

Τέσσερις διαρρήξεις σπιτιών που τελέστηκαν με τη μέθοδο της αναρρίχησης σε μπαλκόνια, με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να προσεγγίζει τα 18.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη.

Ως δράστες ταυτοποιήθηκαν τέσσερις Έλληνες 23 έως 34 ετών, σεσημασμένοι για παρόμοιες πράξεις και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία και διακεκριμένες κλοπές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι διαρρήξεις – κλοπές έγιναν το πρώτο δίμηνο του 2022 στις περιοχές Πυλαία, Καλαμαριά και Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κάποια από τα κλοπιμαία αναγνωρίστηκαν από παθόντα και του αποδόθηκαν.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι άντρες, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με την μέθοδο της αναρρίχησης και διάρρηξης μπαλκονόπορτας, μπήκαν σε τέσσερις κατοικίες αφαιρώντας από το εσωτερικό χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με τη λεία τους ανέρχεται συνολικά σε 17.935 ευρώ.

Για την προσέγγιση των υποψήφιων στόχων τους και τη διαφυγή τους από αυτούς, χρησιμοποιούσαν όχημα ιδιοκτησίας του 23χρονου, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Γιάννενα | Συλλήψεις μαθητών σε σχολικές εκδρομές, 16χρονος επιτέθηκε και χτύπησε αστυνομικό

Με συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι σχολικές τους εκδρομές στα Γιάννενα. Οι μαθητές κατέληξαν με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ συνελήφθησαν και συνοδοί καθηγητές τους…

Ένας 16χρονος έφτασε στο σημείο να χτυπήσει αστυνομικό στα Γιάννενα και να το βάλει στα πόδια με τους συμμαθητές του, για να αποφύγουν έλεγχο. Ένας 17χρονος κατείχε ναρκωτικά που βρέθηκαν σε ξενοδοχείο. Οι 5 συνολικά μαθητές που είχαν εμπλοκή στα παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με συνοδούς καθηγητές τους. Οι σχολικές εκδρομές στιγματίστηκαν από τα όσα έγιναν, με γονείς να προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τα παιδιά τους.

Τέσσερις 16χρονοι μαθητές από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας συνελήφθησαν στα Γιάννενα για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Όλα συνέβησαν στις 22:00 περίπου το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου, όταν δυο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανήλικους. Αυτοί απώθησαν τους αστυνομικούς, ενώ ένας από τους ανήλικους έριξε γροθιά σε έναν από τους αστυνομικούς και όλοι μαζί τράπηκαν σε φυγή. Συνελήφθησαν όμως λίγα μέτρα παραπέρα.

Σε άλλη περίπτωση συνελήφθη ένας 17χρονος από σχολείο του Γέρακα Αττικής που βρίσκονταν επίσης σε σχολική εκδρομή στα Ιωάννινα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 17χρονος, σε έλεγχο που του έγινε κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών (2 τσιγαριλίκια), ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε εντοπίστηκε τρίφτης κάνναβης. Και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη και η συνοδός εκπαιδευτικός.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου του 2014, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής  Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 39 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 40 το 2013). Ειδικότερα σημειώθηκαν :

3 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 5 το 2013)

3 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2013)

33 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 31 το 2013)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 48 παθόντες (έναντι 53 το 2013). Ειδικότερα καταγράφηκαν :

3 νεκροί (έναντι 5 το 2013)

4 βαριά τραυματίες (έναντι 6 το 2013)

41 ελαφρά τραυματίες (έναντι 42 το 2013)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Η υπερβολική ταχύτητα

Η παραβίαση σηματοδότη

Η παραβίαση της προτεραιότητας

Η παραβίαση σήμανσης

Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Το αντικανονικό προσπέρασμα

Η απόσπαση προσοχής του οδηγού

Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

Απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος

Η φθορά ή ανωμαλία της οδού

Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος

Οι κακές καιρικές συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Οκτώβριο 2014, βεβαιώθηκαν συνολικά 7.627 παραβάσεις, από τις οποίες οι 1.459 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως :

147 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

806 για υπερβολική ταχύτητα

69 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

38 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

166 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

132 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

64 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

17 για αντικανονικό προσπέρασμα

16 για φθαρμένα ελαστικά

4 για αντικανονικούς ελιγμούς

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

• Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

• Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

• Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

• Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

• Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας

• Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

• Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος

• Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

• Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

• Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

• Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ

• Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς

• Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Έναρξη της Δημοτικής Συγκοινωνίας Δήμου Παρανεστίου

Από την Τετάρτη 17/04/2024 οι κάτοικοι και επισκέπτες του Παρανεστίου θα εξυπηρετούνται καθημερινά για τις μετακινήσεις τους με δύο δρομολόγια.

Μετά την έγκριση λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Αναστάσιου και του Προέδρου του ΚΤΕΛ Δράμας κ. Χατζόπουλου Θεόδωρου η σύμβαση για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών της Δημοτικής Κοινότητας Παρανεστίου με δυο δρομολόγια καθημερινά. Το πρώτο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 06:00 το πρωί, με επιστροφή στις 07:00 από το Παρανέστι και το δεύτερο δρομολόγιο θα ξεκινάει από την Δράμα στις 13:40, το μεσημέρι με επιστροφή στις 14:30 το μεσημέρι από το Παρανέστι.

Η έναρξη των δρομολογίων έχει οριστεί για την Τετάρτη 17/4/2024. Η διαδρομή από την Πλατανιά μέχρι το Παρανέστι και αντίστροφα θα είναι δωρεάν για όλους
τους επιβάτες. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου σε δηλώσεις του ανέφερε : «Σήμερα για τον δήμο μας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάει η Δημοτική μας
Συγκοινωνία. Είμαστε δίπλα στους πολίτες μας, ακούμε τους προβληματισμούς τους και προσπαθούμε διαρκώς να δίνουμε λύσεις.

Το Παρανέστι δεν άξιζε να είναι εκτός συγκοινωνιακής κάλυψης. Στο Παρανέστι βρίσκεται όλη η αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας και για αυτό εργαζόμαστε και διεκδικούμε καθημερινά».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ροδόπη | 80 χρόνια από την μαύρη επέτειο της θυσίας των 29 Ξυλαγανιωτών

Ηταν 9 Απριλίου 1944 όταν  29 πατριώτες  Ξυλαγανιώτες  συνελήφθησαν από τους Βουλγάρους , βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τα μοναρχοφασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Με την κατάληψη της Ελλάδας οι Γερμανοί παραχώρησαν στη Βουλγαρία τη Θράκη (από το Νέστο ποταμό μέχρι ένα σημείο προ του Έβρου ποταμού) και αργότερα την Ανατολική Μακεδονία, μέχρι τον Στρυμόνα ποταμό.

Σήμερα ακριβώς μετά από 80 χρόνια στο σημείο της σφαγής τελέστηκε  μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη  κκΠαντελεήμωνα στη μνήμη των 29 ηρωικά πεσόντων Ξυλαγανιωτών παρουσία του δημάρχου Μαρωνείας Σαπών Απόστολου Ιωάννου , του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά, του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ Τζηχάτ Χαλήλ , δημοτικών συμβούλων, απογόνων των εκτελεσθέντων και κατοίκων του οικισμού.

maronnews.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδέσποτα: Όποιος τα πετάει στον δρόμο ή τα σκοτώνει, εντοπίζεται πλέον από το DNA

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση θανάτωσης δύο νεογέννητων κουταβιών που βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή των Μεγάρων. Για πρώτη φορά τα ζώα ταυτοποιήθηκαν με τη μητέρα τους και κατά συνέπεια με τον κηδεμόνα της, μέσω DNA. Η διαδικασία έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τα δείγματα του βιολογικού υλικού ελέγχθηκαν και η ταυτοποίηση έγινε στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το πόρισμα αναμένεται να ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζει το Αστυνομικό Τμήμα των Μεγάρων και να υποβληθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εγκατάλειψη και θανάτωση ζώων αποτελεί κακούργημα και επισύρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Η περίπτωση της υπόθεσης των Μεγάρων ενεργοποιεί για πρώτη φορά τη δυνατότητα ταυτοποίησης ζώων με τους γεννήτορές τους και οδηγεί ενώπιον των (ποινικών) ευθυνών τους τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι ενώ έχουν επιλέξει να μη στειρώσουν τα ζώα τους ξεφορτώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη τα νεογέννητα.

Ολα ξεκίνησαν όταν προ ημερών βρέθηκαν σε ένα κουτί σε κάδο απορριμμάτων στα Μέγαρα δύο κουταβάκια που δεν είχαν καν ανοίξει τα μάτια τους, το οποίο σημαίνει ότι αυτός που τα πέταξε εκεί δεν τους είχε δώσει την παραμικρή ευκαιρία να επιβιώσουν. Τα δύο κουταβάκια παραδόθηκαν σε ανθρώπους της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδέσποτος Παλμός», που προσπάθησαν να τα κρατήσουν στη ζωή χωρίς να τα καταφέρουν. Παράλληλα, άρχισαν να αναζητούν τον άνθρωπο που είχε πετάξει τα σκυλάκια. Οι υποψίες έπεσαν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο. Εγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα των Μεγάρων και, όπως λένε άνθρωποι που πήραν μέρος στην επιχείρηση που ακολούθησε, η κινητοποίησή τους ήταν υποδειγματική.

dna_skylia

Ψευδείς ισχυρισμοί

Με δεδομένες τις υποψίες σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου, δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα να ληφθεί δείγμα DNA από τα ζώα που είχε στο κτήμα του αυτός ο άνθρωπος. Με την εποπτεία του επικεφαλής του Τμήματος Προστασίας Ζώων του Αρχηγείου της Αστυνομίας Θεόδωρου Καμπούρη και του διοικητή του Τμήματος Μεγάρων Δημήτρη Βανάκα, δύο αστυνομικοί μαζί με εθελοντές και τον κτηνίατρο που είχε οριστεί από τον εισαγγελέα μετέβησαν στο κτήμα. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κτηνίατρος που συνεργάζεται με τον τοπικό δήμο είχε αρνηθεί να κάνει εκείνος τη λήψη των δειγμάτων.

Ο αστυνομικός και διασώστης ζώων της οργάνωσης Zero Stray Academy Αλέξης Μαντζώρος έστησε την παγίδα ώστε να μπορέσουν να πάρουν δείγμα αίματος από τις σκυλίτσες που βρίσκονταν στον χώρο. Ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποστηρίξει ότι η σκυλίτσα που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν η μητέρα των δύο κουταβιών δεν ήταν δική του, αλλά μπαινόβγαινε στο κτήμα του γιατί έβρισκε τροφή. Ο ισχυρισμός του, όμως, αποδείχθηκε ψευδής, αφού το ζώο ήταν τσιπαρισμένο και καταγεγραμμένο, με την ταυτότητά του να οδηγεί σε εκείνον.

Στη διάρκεια της επιχείρησης για τη λήψη αίματος, όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, ο ιδιοκτήτης του κτήματος και ο γιος του, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης των σκύλων που άφησε στη συνέχεια στο κτήμα του πατέρα του, άφησαν ελεύθερο ένα αστείρωτο αρσενικό, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικό. Το ζώο επιτέθηκε σε αστυνομικό και στον κτηνίατρο δαγκώνοντάς τους. Χάρη, όμως, στον διασώστη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τα σκυλιά στο κτήμα του υπόπτου παραδόθηκαν στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), και ειδικότερα στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), μαζί με δείγματα βιολογικού υλικού των δύο νεκρών κουταβιών. Ο έλεγχος και ο επανέλεγχος που ακολούθησε απέδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι μητέρα των δύο κουταβιών που πετάχτηκαν στον κάδο ήταν μία από τις σκυλίτσες στο συγκεκριμένο κτήμα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, καθαρογραμμένο, το πόρισμα του ΕΦΑΓΥΖΣ αναμένεται να περιληφθεί στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en